Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Вистината за ХПВ вакцините – Дел 4: Опасните состојки во ХПВ вакцините го зголемуваат ризикот за младите луѓе

Ова е четврти дел од серијата на истражувања за ХПВ вакцината во кој се разгледуваат проблематичните адјуванти во ХПВ вакцината, нивното влијание, како и можниот начин на предизвикување на пост – вакцинални авоиумуни состојби. Се разговара за потребата од универзална препорака за ХПВ вакцинација кај сите, ризикот наспроти придобивките  од вакцинацијата, како и за другите начини на заштита од ХПВ инфекција, но и рак на грлото на матката. Серијата истражувања беше објавена на страната на The Epoch Тimes.

 

 

Има многу научни докази кои сугерираат дека мешавината на адјуванси содржани во вакцините за ХПВ и другите вакцини е одговорна за пост-вакциналните автоимуни болести кај некои пациенти. Нарушувањата предизвикани од адјуванси станаа толку широко распространети што медицинските експерти измислија нов термин за да го опишат овој  синдром: Автоимун/воспалителен синдром индуциран од адјуванти (Autoimmune/Inflammatory Syndrome Induced by Adjuvants – ASIA).

Во Дел 1, Дел 2 и Дел 3 од оваа серија, разговаравме за ХПВ вакцините и нивната врска со инсуфициенција на јајниците, невролошки и автоимуни болести, ефикасноста на вакцината во спречувањето на рак на грлото на матката и неможноста на клиничките испитувања да се откријат безбедносните прашања. Во Дел 4, ќе разговараме за загриженоста во врска со одредени состојки на вакцините и ќе обезбедиме размислување за развојот на вакцината за ХПВ.

 

 

Резиме на клучните факти

 

  • Адјувантите се користат во вакцините за ХПВ, вклучително и Гардасил за да „го привлечат вниманието“ на имунолошкиот систем.
  • Алуминиумот е вообичаен адјуванс во Гардасил кој може да биде одговорен за несаканите настани.
  • Друга откриена „тајна“ состојка на Gardasil  – „HPV DNA“, исто така може да биде одговорна за несакани настани.
  • Двата имуногени адјуванси може да предизвикаат силен имунолошки одговор или автоимуни состојби.
  • Истражувањето треба да се фокусира на внимателни анализи на ризик-придобивка за да се утврди кои популации имаат корист од вакцинацијата. Некои луѓе можеби нема да имаат корист од вакцинацијата, но најмногу ќе им биде од корист – теренски скрининг за рак.

 

 

Алуминиумот, проблематичен адјувант за вакцини

 

ЦКБ ги наведува вакцините кои користат алуминиум како адјувант, а Гардасил е на листата.

За да стимулира силен имунолошки одговор наменет да трае 50 години, Мерк додаде особено токсичен адјувант што содржи алуминиум – аморфен алуминиум хидроксифосфат сулфат (AAHS) во вакцината Гардасил.

Алуминиумот е трет најзастапен метал во земјината кора и е широко присутен во животната средина – во растенијата, почвата, водата, воздухот, синџирот на исхрана и фармацевтските производи. Во меѓувреме, алуминиумот е моќен отров кој може сериозно да им наштети на повеќе системи на човековото тело, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на нервниот, респираторниот, мускулно-скелетниот, дигестивниот, бубрежниот и хепаталниот систем.

Мозокот е главниот целен орган на алуминиумот. Може да навлезе преку бариерата во мозокот.

Алуминиумот е поврзан со различни механизми на дејство, вклучувајќи ги, но не ограничувајќи се на следните:

 

Рецензирани студии покажуваат дека алуминиумот се врзува за протеини кои не се од вакцините, вклучително и протеини од домаќинот и латентни вируси, предизвикувајќи автоимуни и други тешки состојби.

Експертите за педијатриски вакцини го одредуваа прифатливото ниво на изложеност на децата на алуминиум. Во една статија од 2020 година објавена во Frontiers in Microbiology, д-р Пол Офит и колегите тврдеа дека кумулативната изложеност на алуминиум на доенчето преку вакцини во текот на шест месеци од животот е помала од природната изложеност преку мајчиното и вештачкото млеко. Офит е директор на Центарот за едукација за вакцини и лекар во Одделот за заразни болести во Детската болница во Филаделфија. Тој и неговите колеги развија одредени вакцини и пишуваа многу за безбедноста на вакцините.

Но, овој аргумент не е смирувачки. Во прашање е кумулативната изложеност на детето на алуминиум. Овие изложувања доаѓаат од природни извори, како што се мајчиното млеко и формулата за новороденчиња. Различни вакцини и други фармацевтски производи поставени врз овие природни експозиции (на пр., неколку марки на инјекции со витамин К дадени на доенчиња при раѓање, исто така, содржат алуминиум). Уште позагрижувачки е тоа што поновата верзија на оваа вакцина (Гардасил 9) содржи речиси двојно поголема количина на AAHS од претходната верзија на вакцината.

 

 

Тајната“ состојка на Гардасил

 

Лекарите од девет земји доставија примероци од Гардасил за да се тестираат за ДНК на хуманиот папиломавирус (ХПВ), бидејќи се сомневаа дека преостанатата рекомбинантна ХПВ ДНК оставена во вакцината можеби е фактор што придонесува до необјаснети несакани ефекти по вакцинацијата. За да го спроведат ова истражување, научниците побараа примероци од Гардасил од Австралија, Бугарија, Франција, Индија, Нов Зеланд, Полска, Русија, Шпанија и САД. Потврдено е дека секој примерок е од различен број на серии.

Лабораториските тестови открија дека сите 16 примероци на Gardasil содржат фрагменти од ХПВ ДНК. Специфичните фрагменти вклучуваа: ДНК на ХПВ-11, ДНК на ХПВ-18 или фрагменти што содржат елементи од двата генотипа. Фрагментите од ХПВ ДНК беа пронајдени цврсто прикачени на адјувантот (AAHS).

Дали овие наоди имаат клиничко значење е отворено прашање. Дополнителните истражувања за безбедноста на вакцините мора да го разгледаат ова и да дизајнираат соодветни студии за да го разберат биолошкото влијание на резидуалните фрагменти на ХПВ ДНК врзани за адјувант базиран на минерални честички.

Веб-страницата на FDA го наведува ова откритие: „Информации на FDA за Gardasil – очекувано присуство на фрагменти од ДНК, без безбедносен ризик“. Сепак, содржината на оваа страница не беше пронајдена поради непознати причини кога имавме обид за пристап на 25 февруари 2023 година.

 

 

Оваа состојка може да стимулира воспаление

 

Адјувантите на вакцините предизвикуваат имунолошкиот систем да формира робустен одговор. Ова е корисно кога се вакцинираат постарите лица, кои имаат имунолошки систем во „стареење“, што значи дека почнува да се намалува. Сепак, адјувантите во вакцините наменети за млади луѓе со здрав имунолошки систем кои се подложени на огромни метаболички промени во адолесценцијата бараат поголема претпазливост.

Овие фрагменти на ДНК може да дејствуваат како агонист на Toll-like рецепторот 9 (TLR9). TLR е група на протеини на површината или внатре во клетките, кои дејствуваат во првата линија на имунолошкиот систем, откривајќи различни патогени или штетни сигнали од околината и реагираат на нив. TLR9 преференцијално ја врзува ДНК-та присутна во вирусите и бактериите и предизвикува сигнални каскади кои водат до про-инфламаторен цитокински одговор, што може да предизвика различни невроинфламаторни реакции во нервниот систем.

Др. Синг Ханг Ли, директорот на Milford Molecular Diagnostics со седиште во Конектикат, претпоставува дека без додавање на TLR9 агонистот, Gardasil нема да биде имуноген. Според Ли, фрагментите на ДНК врзани со наночестичките слични на вирусот за AAHS, дејствуваат како агонист на TLR9 и во Gardasil и во Gardasil 9, создавајќи го најсилниот имуно-стимулирачки адјуванс што се користи во која било вакцина. Ли, исто така, пронашол фрагменти од ХПВ ДНК од вакцината Гардасил, во примерок од слезина (по смрт) и примероци од крв земени од здрава тинејџерка која починала шест месеци по третата вакцина против ХПВ.

Учебникот од 2015 година – „Вакцини и автоимунитет“, уреден од д-р Јехуда Шонфелд, таткото на истражувањето за автоимунитет, вклучува написи од многу водечки светски експерти за автоимунитет. Овие научници заклучија дека Гардасил може да предизвика автоимуни нарушувања поради моќните имуно-стимулирачки состојки на вакцината.

 

 

Сериозни несакани настани по примањето вакцини за ХПВ

 

Невролошки и автоимуни нарушувања

Литературата објави потенцијално имуно-базирано воспалително невродегенеративно нарушување кое го вклучува централниот нервен систем, познато како акутен дисеминиран енцефаломиелитис, по Гардасил инјекциите.

Опсежните студии засновани на регистри спроведени во Данска, Шведска и Германија идентификуваа веродостојни врски помеѓу вакцинацијата против ХПВ и автоимуните состојби. Оваа тема е опфатена во Дел 2 од оваа серија.

Необјаснета смрт

Во студијата на JAMA Network Open објавена во 2009 година, 12.424 пријавени несакани дејства биле регистрирани во Системот за известување за несакани настани од вакцина (VAERS) по вакцинацијата со Gardasil од 1 јуни 2006 година до 31 декември 2008 година. Меѓу нив биле 32 смртни случаи со просечна 18-годишна возраст. Смртните случаи се случиле два до 405 дена по инјектирање на Гардасил. Од 32 смртни случаи, медицинските досиеја и извештаите од обдукцијата беа прегледани за 20. Овие прегледи потврдија четири необјаснети смртни случаи и шест смртни случаи поврзани со срцето.

Немаше обид да се воспостави причинско-последична врска, што значи каков било напор да се обезбеди или исклучи поврзаноста со вакцинацијата со Гардасил. Сепак, авторите објавија дека синкопата на примателите на Gardasil (губење на свеста предизвикана од пад на крвниот притисок) и тромбоемболични настани (на пример, длабока венска тромбоза или белодробна емболија) биле непропорционално високи.

Синкопа

Синкопа се појавила во 1.896 случаи, половина во рок од 15 минути по инјектирањето. Меѓу оние кои се онесвестиле, 15 проценти резултирале со пад, а повеќето од овие падови (68 проценти) резултирале со повреда на главата. На примателите на вакцината им се препорачува да седат 15 минути по инјектирањето.

Тромбоемболија

Пропорционалниот однос на известување за тромбоемболични настани беше 4,8 за лица од шест до 17 години (p=0,04) и 6,7 за 18- до 29-годишници (p=0,006). Од 31 случај, 28 имале познат ризик фактор за венска тромбоемболија. Факторите на ризик вклучуваат лекови за контрола на раѓање што содржат естроген во 20 од 31 случај.

 Анафилакса

Анафилаксата кај младите жени кои примаат вакцина Гардасил е приближно 10 до 53 пати повисока отколку што е идентификувана во споредлива училишна програма за вакцинација против менингокок Ц. Инциденцата на анафилакса поврзана со ХПВ беше 1,0 до 5,3 на 100.000, додека таа беше 0.1 на 100.000 за менингококна Ц вакцинација. Сите случаи на анафилакса беа идентификувани користејќи ја дефиницијата за случај на Брајтон за анафилакса.

 

 

ХПВ вакцинација кај мажите

 

Рутинската вакцинација на момчињата и мажите е имплементирана во само неколку земји, вклучувајќи ги Австралија, Канада и програмите за вакцинација засновани на населението во САД се дизајнирани да го зголемат колективниот имунитетот кај мажите и жените и да ја намалат инциденцата на анален и различен тип на рак на пенисот, конкретно кај мажите.

Симптомите на ХПВ инфекција кај мажите ги вклучуваат следните симптоми на пенисот, анусот, скротумот: брадавици; израстоци; рани;грутки.

Беше спроведен систематски преглед на ефикасноста и безбедноста на вакцинацијата против ХПВ кај мажите за да се соберат истражувања во текот на 2017 година. Седум студии беа вклучени во анализата, кои опфаќаа податоци за приближно 5.000 мажи; четири студии беа рандомизирани и три беа нерандомизирани. Само две студии опфатија сериозни несакани настани и ниту еден од нив не беше оценета од страна на истражувачите дека е поврзана со вакцината.

Оваа студија сугерира дека вакцинацијата е поефикасна кај мажите ако се администрира пред почетокот на сексуалната активност. Ова откритие го поддржува истражувањето кое води до истиот заклучок за жените. Авторите истакнаа дека се потребни повеќе истражувања за да се утврдат придобивките од големите програми за вакцинација кај мажите. Иако овој систематски преглед на ефикасноста и безбедноста на вакцинацијата против ХПВ во 2018 година беше првиот што беше објавен за мажи, седум систематски прегледи меѓу речиси 46.000 учесници беа спроведени за жени, покажувајќи непропорционален удел на истражување меѓу жените во тоа време.

Одредени фактори на ризик ја зголемуваат веројатноста за рак на анусот, пенисот и грлото кај мажите, вклучително и пушењето, раниот почеток на сексуалната активност, ХИВ-позитивниот статус и мажите кои имаат секс со мажи. Користењето кондом, одржувањето стабилни сексуални мрежи и започнувањето сексуална активност подоцна во животот, сето тоа го намалува ризикот. Некои даватели на здравствени услуги можат да понудат анален ПАП тест на мажи кои се изложени на поголем ризик од рак на анусот, како што се мажите кои живеат со ХИВ и оние кои применуваат анален секс.

ЦКБ наведува дека вакцинацијата не се препорачува универзално за мажи постари од 26 години: „Вакцинирањето против ХПВ на возраст од 27 до 45 години дава помала корист. Повеќето сексуално активни возрасни веќе биле изложени на ХПВ, иако вакцинацијата не ги таргетира сите типови ХПВ“. Оние кои се во стабилна врска веројатно нема да добијат нова ХПВ инфекција.

 

 

Дали навистина ни е потребна вакцинација против ХПВ?

 

ХПВ инфекцијата е фактор на ризик за рак на грлото на матката. Сепак, постојат многу други фактори на ризик за рак на грлото на матката. Тие вклучуваат сексуален однос пред 16-годишна возраст, повеќекратни сексуални партнери, изложеност на ХИВ, пушење и изложување на канцерогени материи на млада возраст.

Идните истражувања треба да ги разгледаат диференцијалните стапки на скрининг според етничката припадност, возраста и социо-економскиот статус. Резултатите треба да се стратифицираат според возраста при првиот сексуален контакт и историја на вакцинација за да се започне со раздвојување на ефектите од раната вакцинација заедно со разликите во стапките на скрининг. Истражувањето мора да ги земе предвид и заштитните ефекти на природниот имунитет против ХПВ.

 

Повик за повеќе етички сексуални однесувања

 

Дали би имало смисла да се тестираат жените пред вакцинацијата ако веќе биле вклучени во сексуална активност? Можеби. Бидејќи вакцинацијата е профилактичка, би можеле да ги оптимизираме придобивките од вакцината и да ја намалиме штетата нудејќи им вакцинација на оние кои сè уште не се заразени (примарна превенција) и фокусирајќи се на скринингот за рак (секундарна превенција) кај оние кои веќе биле заразени со вирус на ХПВ.

Тинејџерите кои се впуштаат во рана сексуална активност се изложени на поголем ризик за низа ментални и физички здравствени проблеми. ЦКБ неодамна објави извештај во кој се вели: „Речиси секоја петта млада жена доживеала сексуално насилство – зголемување од 20 проценти од 2017 година“. Приближно една од 10 тинејџерки изјавила дека била принудена на секс.

Сексуалното насилство е сериозна грижа и спречувањето на несаканиот сексуален контакт треба да биде приоритет. Родителите, јавните здравствени власти и лекарите можат да помогнат во заштитата на тинејџерките со тоа што ќе ги обучат да предвидат ситуации со висок ризик. Ова исто така ќе помогне да се спречи ракот на грлото на матката и гениталиите со намалување на несаканиот интимен контакт.

Зајакнувањето на процесот на скрининг на рак кај оние кои се веќе сексуално активни е уште еден начин да се намали смртноста од рак на грлото на матката.

Настрана од доказите дека вакцините за ХПВ предизвикуваат штета и отсуствува цврста анализа на ризик-придобивка, вакцинирањето на тинејџерите против сексуално преносливи болести покренува етички и морални прашања. Давањето вакцина на тинејџери и многу млади возрасни лица што ветува дека ќе спречи сексуално пренослива болест воведува морална опасност – тие може да се вклучат во практики со поголем ризик затоа што сметаат дека е безбедно да го сторат тоа. Со чувството дека се заштитени, тинејџерите може да се вклучат во сексуално однесување на многу рана возраст, што често се поврзува со други високоризични активности како што е употребата на супстанции. Наместо тоа, би можеле да насочуваме ресурси за да им помогнеме на тинејџерите да преземат конкретни чекори за да ја направат грижата за себе приоритет во време кога настаните и луѓето околу нив ја предизвикуваат нивната самодоверба.

 

Да се поттикне позитивно социјално влијание

 

Водачите на заедницата и професионалците од јавното здравје би можеле да инвестираат во активности за промовирање на здравјето, како што се изградба на центри и спортски сали за да се направи редовната физичка активност и социјалните врски достапни без оглед на семејниот приход, овозможувајќи им на сите тинејџери да изградат цврста социјална мрежа со заеднички вредности. Младите возрасни, исто така, мора да поставуваат добри навики за исхрана и спиење, да развијат здрава врска со алкохолот и да ја разберат врската помеѓу менталното и физичкото здравје.

Конечно, засегнатите родители мора да бидат поддржани во зајакнувањето на чувството на припадност на нивното дете во неговата или нејзината заедница. Иако ветувањето за технологија на вакцини за луѓе е примамливо за спречување на болести, па дури и за лекување на рак, треба рационално да размислуваме за долгогодишната врска помеѓу вирусите и луѓето. Секако, вакцините драматично ги подобрија важните педијатриски резултати, но поновите вакцини насочени кон инаку здрави млади возрасни мора да се проверуваат според најригорозните стандарди за да се проценат поврзаните ризици и придобивки.

 

Потребен е квалитет и транспарентност на податоците

 

Кога се разгледуваат доказите за вклучување во анализите на ризик-придобивка, мора да се внимава да се оцени квалитетот на систематските прегледи. Една неодамнешна публикација ја спореди стапката на систематски прегледи на вакцини финансирани од индустријата наспроти нефинансирани од индустријата. Студиите кои не се финансирани од индустријата имаа повисок резултат за квалитет од оние финансирани од индустријата.

Службениците за јавно здравје треба да се воздржат од сеопфатни препораки засновани на слаба наука и наместо тоа да инвестираат во силни испитувања кои навистина можат да разјаснат за кого вакцината нуди најголема корист. Клиничките испитувања мора да бидат со соодветна големина и да се спроведуваат доволно долг период за да се откријат придобивките и ризиците. Сигурно некои подгрупи навистина добиваат вредност додека други можеби не.

За да се заштити Програмата за вакцини на Соединетите држави, па и во светот, службениците во индустријата и здравствените власти мора да:

спроведат робусни испитувања со напојување за откривање безбедносни сигнали;

да ги објават анонимизираните, индивидуални податоци од пробното време на јавен увид;

да развијат транспарентни и ригорозни анализи на ризик-придобивка пред да се дадат препораки и

да се отстранат наложувањата за задолжителни вакцини.

Етичките политики за вакцини се од суштинско значење за поттикнување избор на животниот стил кој промовира добро ментално и физичко здравје.

 

 

 

 

Референци:

STD Facts – Human papillomavirus (HPV) (cdc.gov)

HPV-Associated Cancer Statistics | CDC

Pinkbook | HPV | Epidemiology of Vaccine-Preventable Diseases | CDC

Immunologic treatments for precancerous lesions and uterine cervical cancer – PubMed (nih.gov)

Immune responses against virus and tumor in cervical carcinogenesis: treatment strategies for avoiding the HPV-induced immune escape – PubMed (nih.gov)

HPV Vaccine Schedule and Dosing | CDC

Recombinant human papillomavirus nonavalent vaccine in the prevention | IDR (dovepress.com)

Survey of pediatricians concerning the human papillomavirus vaccine in Japan: Positive attitudes toward vaccination during the period of proactive recommendation being withheld – PubMed (nih.gov)

Access to HPV vaccination in Japan: Increasing social trust to regain vaccine confidence – PubMed (nih.gov)

Impact of HPV vaccine hesitancy on cervical cancer in Japan: a modelling study – PubMed (nih.gov)

The controversy on HPV vaccination in Japan: Criticism of the ethical validity of the arguments for the suspension of the proactive recommendation – ScienceDirect

Japan relaunches its HPV vaccination drive. For thousands of women, it may be too late | Science | AAAS

Human Papillomavirus Vaccination and Premature Ovarian Failure: A Disproportionality Analysis Using the Vaccine Adverse Event Reporting System (nih.gov)

Association Between Human Papillomavirus Vaccination and Primary Ovarian Insufficiency in a Nationwide Cohort – PubMed (nih.gov)

Primary Ovarian Insufficiency Nationwide Incidence Rate and Etiology Among Israelia  Adolescents – PubMed (nih.gov)

Benefits and harms of the human papillomavirus (HPV) vaccines: systematic review with meta-analyses of trial data from clinical study reports (nih.gov)

Autoimmune, neurological, and venous thromboembolic adverse events after immunisation of adolescent girls with quadrivalent human papillomavirus vaccine in Denmark and Sweden: cohort study | The BMJ

Human papillomavirus vaccination of adult women and risk of autoimmune and neurological diseases – Hviid – 2018 – Journal of Internal Medicine

Human papillomavirus vaccination and risk of autoimmune diseases: A large cohort study of over 2 million young girls in France – ScienceDirect

Human Papillomavirus Epitope Mimicry and Autoimmunity: The Molecular Truth of Peptide Sharing – FullText

Autoimmunity in patients reporting long-term complications after exposure to human papilloma virus vaccination – ScienceDirect

Human Papillomavirus Vaccine Impact and Effectiveness Through 12 Years After Vaccine Introduction in the United States, 2003 to 2018 – PubMed (nih.gov)

The effects of the national HPV vaccination programme in England, UK, on cervical cancer and grade 3 cervical intraepithelial neoplasia incidence: a register-based observational study – PubMed (nih.gov)

Is the recent increase in cervical cancer in women aged 20–24 years in England a cause for concern? (nih.gov)

Will HPV vaccination prevent cervical cancer? – PubMed (nih.gov)

Cervical screening uptake: A cross-sectional study of self-reported screening attitudes, behaviours and barriers to participation among South Asian immigrant women living in Australia (nih.gov)

Naturally Acquired Immunity Against Human Papillomavirus (HPV): Why It Matters in the HPV Vaccine Era | The Journal of Infectious Diseases | Oxford Academic (oup.com)

No increased risk of Guillain-Barré syndrome after human papillomavirus vaccine: A self-controlled case-series study in England – ScienceDirect

No increased risk of Guillain-Barré syndrome after human papillomavirus vaccine: A self-controlled case-series study in England – ScienceDirect

Post-licensure safety surveillance for human papillomavirus-16/18-AS04-adjuvanted vaccine: more than 4 years of experience our – PubMed (nih.gov)

Human papillomavirus vaccines and infertility. Weekly epidemiological record. 2017;92(28):393–404. wer9228_2017_vol92-28.pdf (who.int)

Natural History of HPV Infection across the Lifespan: Role of Viral Latency (nih.gov)

Lee, S.H. Detection of human papillomavirus (HPV) L1 gene DNA possibly bound to particulate aluminum adjuvant in the HPV vaccine Gardasil. J Inorg Biochem. 2012 Dec;117:85-92. 

Impact of industry sponsorship on the quality of systematic reviews of vaccines: a cross-sectional analysis of studies published from 2016 to 2019 – PubMed (nih.gov)

STD Facts – HPV and Men (cdc.gov)

CDC report shows concerning increases in sadness and exposure to violence among teen girls and LGBQ+ youth | Fact Sheets | Newsroom | NCHHSTP | CDC

https://n.neurology.org/content/72/24/2132

https://jnnp.bmj.com/content/82/11/1296

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1352458508096868

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0213485310700232?via%3Dihub

https://www.cmaj.ca/content/179/6/525

 

Извор The Epoch Times

 

Автори:

д-р Алисон Круг

 Алисон Круг е епидемиолог и програмски менаџер со искуство во водење на програми за здравје на населението. Таа е главен автор на првата стратификувана анализа на ризик-придобивка за вакцинацијата со mRNA вакцини кај адолесцентите и уредник на 400+ истражувачки ракописи објавени во списанија со висок импакт фактор, рецензирани списанија. Таа е исто така основач и извршен директор на Artemis Biomedical Communications, LLC.

д-р Јухонг Донг

Јухонг Донг е виш медицински колумнист за The Epoch Times. Таа е поранешен виш медицински научен експерт и лидер за фармаковигиланца во седиштето на Новартис во Швајцарија и четири години беше добитник на наградата Новартис. Таа има претклиничко истражувачко искуство во вирологија, имунологија, онкологија, неврологија и офталмологија, а исто така има клиничко искуство во инфективни болести и интерна медицина. Докторирала за инфективни болести на Универзитетот во Пекинг во Кина.

 

Прочитајте ги претходните делови од серијата за ХПВ вакцините:

Вистината за ХПВ вакцините – Дел 1: Колку е навистина безбедна?

 

Вистината за ХПВ вакцините – Дел 2: Загриженост за зголемени невролошки и автоимуни настани по ХПВ вакцините

Вистината за ХПВ вакцините – Дел 3: Дали може да го спречи ракот на грлото на матката?

 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.