Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 деца парализирани од вирусот на полио од новата вакцина против полио

 

Седум деца биле парализирани од детска парализа добиена од вакцина, поврзана со новата вакцина против детска парализа nOPV2 развиена од Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, според здравствените власти во Демократска Република Конго и Бурунди и Глобалната иницијатива за искоренување на детската парализа (GPEI), која неодамна ја објави веста – Children’s Health Defence

 

Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, партнер на GPEI, го финансираше развојот и клиничките испитувања за вакцината nOPV2.

Бурунди прогласи национална вонредна состојба откако потврди осум случаи на вирус и пет примероци од еколошки надзор на отпадните води, се вели во соопштението на Светската здравствена организација (СЗО). Земјата планира да спроведе кампања за вакцинација против детска парализа во наредните недели, со цел да ги вакцинира сите подобни деца, на возраст од 0 до 7 години, против вирусот.

Здравствените власти во Бурунди, исто така, планираат да соработуваат со СЗО и GPEI за да направат проценка на ризикот и да го утврдат степенот на појава на вирусот добиен од вакцината. И тие го зголемуваат надзорот врз полио, со тоа што вработените во СЗО собираат дополнителни примероци од вода и веројатно отвораат нови локации за надзор на животната средина. „Ние сме разочарани“, рече д-р Ананда Бандјопадјај, заменик-директор за технологија, истражување и аналитика во тимот за полио на Фондацијата Гејтс. „Секоја таква појава е разочарувачка“, рече тој, според извештајот на Стат њуз.

Епидемиите на полио добиени од вакцини не се изненадување со вакцината nOPV2, рече GPEI. „Иако откривањето на овие епидемии е трагедија за погодените семејства и заедници, не е неочекувано со пошироката употреба на вакцината“, се вели на нивната веб-страница.

Оралните вакцини, кои се администрираат во поголемиот дел од Африка, Блискиот Исток и делови од Азија, содржат жива, но ослабена форма на вирусот на полио модифицирана за да се минимизира неговата способност да парализира. Децата вакцинирани со живи орални вакцини го исфрлаат вирусот во нивната столица, која на крајот завршува во отпадна вода. Особено на места каде санитарните услови се лоши, вирусот може да се пресели од дете на дете, што, рече GPEIвсушност е поентата.

„Вирусите можат да се движат од личност до личност и „всушност да помогнат во заштитата на заедницата“, се вели на нивната веб-страница.

Меѓутоа, како што продолжува да циркулира во текот на 12 до 18 месеци, атенуираниот вирус во живите орални вакцини може да се врати во вирулентна форма, да циркулира, да зарази и да парализира „на места со ниски стапки на имунизација“. Овие вируси се нарекуваат полиовирус добиен од циркулирачка вакцина или cVDPV.

Авганистан и Пакистан сега пријавуваат повеќе случаи на парализа од полио здобиена од вакцини, отколку од дивиот вирус, а има неколку епидемии на инфекции добиени од вакцини низ Африка, со повеќе од 1.000 деца парализирани само во 2020 година, според студијата во БМЈ.

Во 2022 година, 800 деца развиле паралитична детска парализа од вакцините.

 

 

Зошто живи вирусни вакцини?

 

Оралните вакцини против детска парализа (OPV) кои се користат во поголемиот дел од светот во развој се различни од оние кои се даваат во САД и некои западни земји, кои користат инактивирана (мртва) полио вакцина (IPV) развиена од д-р Џонас Салк и првпат користена во 1955 г. , кога детската парализа стана глобална грижа.

Според СЗО, само во „многу ретки случаи“ администрацијата на ОПВ резултира со паралитична детска парализа добиена од вакцина. Покрај тоа што предизвикуваат паралитична детска парализа поврзана со вакцините, соеви од вакцините имаат капацитет да предизвикаат болест на нервниот систем и да се пренесуваат од човек на човек, што резултира со заразен полиомиелитис, објави The Defender. САД престанаа да користат OPV во 2000 година, бидејќи тоа предизвика паралитично полио.

Алберт Сабин ја разви ОПВ во 1962 година. Леснотијата на администрирање на оралната вакцина ја направи „идеален кандидат за кампањи за масовна вакцинација“, според СЗО. Исто така, го запира преносот на вирусот, што не го прави IPV вакцината.

Како што напредуваше глобалната кампања на GPEI за искоренување на полио, започната во 1988 година, употребата на оралната вакцина создаде многу инциденти на ширење на вирусите добиени од вакцината. Од трите оригинални соеви на дива детска парализа, типовите 2 и 3 беа прогласени за искоренети, а само типот 1 не. Делот од вакцините Сабин насочени кон вирусите тип 2 предизвикува огромно мнозинство случаи на полио добиени од вакцина.

Овој проблем и фактот што тип 2 детска парализа не е забележан од 1999 година, ја наведоа програмата за детска парализа да престане да користи тривалентни вакцини (таргетирајќи три типа на детска парализа) во сите 155 земји кои администрираат OPV вакцини во 2016 година, заменувајќи ги со бивалентни OPV. Но, таа одлука, наречена „прекинувач“, ги направи децата поподложни на вирусите на полио добиени од вакцини – и бројот на деца заразени со тие вируси почна да расте.

GPEI одговори со создавање на нова едновалентна OPV вакцина која ги таргетира вирусите на детска парализа тип 2 и ги дава на места каде што вирусот циркулира.

Наместо да се реши проблемот, бројот на епидемии добиени од вакцини тип 2 во Африка се зголеми речиси тројно од 2018 до 2019 година, а стравот од епидемии ширум светот растеше бидејќи толку многу деца не беа имуни на тип 2 полио. Истовремено, GPEI/Gates побрзаа да развијат нови OPV кои би го направиле вирусот помалку склон кон мутациите што создале проблеми, објави The Defender.

Новата nOPV2 вакцина која ги предизвика неодамнешните епидемии доби Листа за итна употреба од страна на СЗО во ноември 2020 година, а Стратешката советодавна група на експерти за имунизација (SAGE) препорача nOPV2 на Гејтс да стане „вакцина на избор“ за одговор на полио тип 2. епидемии предизвикани од OPV.

Но, nOPV2, исто така, сега е поврзана со епидемии на полио од вакцини. Вакцините nOPV за типови 1 и 3 полиовирус, наречени nOPV1 и nOPV3, се во фаза на клинички испитувања, според EPGI.

Во е-пошта до The Defender, д-р Брајан Хукер, главен научен директор за Детската здравствена одбрана и професор по биологија на Универзитетот Симпсон, рече:

Трагично е, но не и неочекувано што употребата на вакцини со живи вируси Сабин ќе предизвика ширење на полио добиена од вакцини со оглед на склоноста на овие вируси повторно да мутираат во нивната паралитична форма. Уште поалармантно е што паралитичната форма сега циркулира меѓу населението на децата на Конго и Бурунди“.

GPEI рече дека 600 милиони дози од новата вакцина биле администрирани во 28 земји од март 2021 година и повтори дека вакцината е „безбедна и ефикасна“.

 

 

Гејтс и полиото

 

Фондацијата Гејтс е најголемиот финансиер на иницијативите за детска парализа ширум светот. Во април 2013 година, Бил Гејтс рече дека искоренувањето на детската парализа е негов „главен приоритет“, иако имало само 19 случаи ширум светот за цела година во тој момент. Откако Гејтс ја презеде таа обврска, милијарди долари ширум светот се вложени за каузата.

Фондацијата Гејтс е еден од неколкуте партнери во јавно-приватното партнерство на GPEI кое ги вклучува и СЗО, УНИЦЕФ, Детскиот фонд на Обединетите нации, Центрите за контрола и превенција на болести, ГАВИ и Ротари Интернешнл. Фондацијата Гејтс, покрај финансирањето на вакцината nPOV2, GPEI и СЗО, ги финансира и Ротари Интернешнл, УНИЦЕФ, ГАВИ и ЦКБ Фондацијата.

Како што објави The Defender: „Во суштина, Фондацијата Гејтс го финансираше создавањето, развојот и клиничките испитувања за новата вакцина против детска парализа nPOV2, ги финансира организациите кои администрираа милиони дози кои требаше да се дадат според EUL без никакви долгорочни податоци, ги финансира организациите кои го спроведуваат нејзиното воведување, надзор и финансирање на субјектот кој ги следи несаканите настани поврзани со употребата на nPOV2. Фондацијата Гејтс е исто така финансиер на блогот на NPR и NPR, кои објавија бројни написи за VDPV2 и го отворија патот за вакцината nPOV2 на Гејтс како решение“.

Критичарите, вклучително и социологот Линзи Мекгои и многу научници кои работат во средини со ниски приходи, забележаа дека како што се расфрлаат пари за полио, милиони деца остануваат ранливи на голем број често смртоносни болести кои може да се спречат. Тоа е затоа што финансирањето на Гејтс не само што ги насочува парите во ова единствено издание – или кое било единствено прашање за кое фондацијата е заинтересирана во даден момент – туку условите за нејзините грантови честопати бараат обврски за финансирање, персонал и други ресурси од земјите-приматели. Како резултат на тоа, континуираниот фокус на полиото е непропорционален на потребата, пренасочувајќи ги ресурсите од други здравствени проблеми и болести, според Роберт Фортнер (хонорарен научен новинар), кој напиша во BMJ.

На пример, д-р Оливер Разум, епидемиолог од Универзитетот во Билефелд, Германија, укажа на Индија, каде што „големиот број на дози за полиомиелитис финансирани од Гејтс што требаше да се дистрибуираат“, двапати годишно, буквално не оставаше простор во фрижидери за други вакцини против болести како што се мали сипаници.

Фортнер, исто така, објави дека средствата за полио од Фондацијата Гејтс доведоа до локален „одлив на мозоци“, при што лекарите, истражувачите и практичарите се префрлија во искоренување и подалеку од локалните и локално финансираните здравствени приоритети. Дури и The Lancet објави слична критика на Гејтс уште во 2009 година.

Д-р Ричард Хортон, главен и одговорен уредник напиша во едиторијалот дека: „Грантите дадени од Фондацијата не го одразуваат товарот на болеста што го поднесуваат оние кои се во најдлабока сиромаштија“, и постои „алармантно лоша корелација помеѓу финансирањето на Фондацијата и приоритети на детската болест“. „Важните здравствени програми се искривуваат со големи грантови од Фондацијата Гејтс“, рече Хортон, додавајќи: „Исто така, постои сериозна загриженост за транспарентноста на работењето на Фондацијата“.

Во пресрет на улогата на Фондацијата Гејтс во епидемијата на КОВИД-19, многу повеќе луѓе изразуваат слични грижи денес.

Извор:Children’s Health Defence

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.