Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Документарен филм: „Под кожата“ – Механизми на повреда од ХПВ вакцините

Под кожата“, нов документарец на научниот новинар Берт Ехгартнер, ги разгледува истражувањата за алуминиумските соединенија што се користат во вакцините, вклучително и новото „екстра-силно“ алуминиумско соединение што се користи во вакцината на Мерк – Гардасил за хуман папиломавирус   Неодамнешен документарец открива како Гардасил (вакцината против ХПВ на Мерк), продаван како вакцина за спречување на рак на грлото на матката, стана глобален блокбастер преку агресивна маркетинг кампања и покрај ретките, но сериозни несакани ефекти што ги остави девојките со повреди, но и да се борат за одговори. „Under the Skin“, на научниот новинар Берт Ехгартнер, ги разгледува истражувањата за соединенијата на алуминиум – додадени „експериментално“ на вакцините пред речиси 100 години  и ново „екстра-силно“ алуминиумско соединение – аморфен алуминиум хидроксифосфат сулфат (AAHS), користен во вакцината Гардасил за хуман папиломавирус (ХПВ).   Според Националниот институт за рак, ХПВ е група од повеќе од 200 поврзани вируси, од кои некои се шират преку вагинален, анален или орален секс. Сексуално преносливите типови на ХПВ спаѓаат во две групи: со низок ризик и висок ризик. Нискоризичните ХПВ ретко предизвикуваат болест, додека високоризичните ХПВ може да предизвикаат неколку видови на рак, вклучувајќи го и ракот на грлото на матката. Врската помеѓу алуминиумот и несаканите ефекти што ги доживеаја илјадници девојчиња по примањето на ХПВ вакцината беше игнорирана сѐ додека тим од дански лекари не собра десетици случаи и не испрати безбедносно предупредување до Европската агенција за лекови (ЕМА). Според The BMJ, документацијата од Данската агенција за лекови покажува несовпаѓања во документите на две клинички испитувања на Гардасил пред лиценцирањето, едно во 2002 година и едно во 2003 година. За двете испитувања, EMA се чини дека има одобрено калиум алуминиум сулфат како адјувант, а не AAHS. Дополнително, на учесниците во испитувањето во 2002 година им беше кажано дека компараторот е солен раствор, иако споредувачот беше AAHS, замена која се состои од L-хистидин, полисорбат-80, натриум борат и натриум хлорид. ЕМА соопшти дека AAHS е воведен без каква било евалуација на безбедноста пред лиценцирање. Сепак, ЕМА и Светската здравствена организација заклучија „висока безбедност и ефикасност на вакцините“. Мерк го опишува адјувантот на Gardasil – AAHS како физички и функционално различен од сите други претходно користени алуминиумски адјуванти. Сепак, според The BMJ, „Постои потреба од ригорозна проценка на придобивките и штетите на адјувантот AAHS“.   Ехгартнер изјави за The Defender: „Производителите на вакцини се во дилема затоа што би чинело стотици милиони да се тестираат нови, помалку проблематични – адјуванти. Затоа, тие едноставно не прават ништо. И агенциите за лекови, кои се финансирани во голема мера од производителите на вакцини – досега не гледаат потреба да го сторат тоа“. Според The BMJ, алуминиумовите адјуванси се поврзани со бројни негативни ефекти, вклучувајќи болка и осетливост на местото на инјектирање, постојани грутки, грануломи, контактен дерматитис, главоболка по имунизација, макрофагичен миофасциитис и автоимун/инфламаторен синдром предизвикан од адјуванси. „Околу две третини од сите вакцини содржат алуминиум“, рече Ехгартнер. „Денес бебињата добиваат двојно повеќе вакцини отколку во 1980-тите. Како резултат на тоа, изложеноста на адјуванси што содржат алуминиум е исто така во пораст“. Ехгартнер рече дека бројните индикации покажуваат дека алуминиумските агенси предизвикуваат трајно оштетување на имунолошкиот систем на многу вакцинирани деца и возрасни и може да доведат до трајни болести. „Речиси сите современи болести – како што се алергии, автоимуни болести, развојни нарушувања или тумори поврзани со имунолошкиот систем – се поврзани со хиперагресивен имунолошки систем“, рече Ехгартнер. „Во филмот покажуваме дека овие адитиви никогаш не биле тестирани за безбедност“. Според документарецот, првата вакцинација против ХПВ била одобрена во 2006 година и била насочена кон два вида на вирусот што предизвикува рак на грлото на матката. Меѓународната рекламна кампања на Мерк играше на емоциите на родителите за да ги убеди да ги вакцинираат своите деца и тинејџери, се наведува во документарецот. Во филмот се појавува д-р Јеспер Мелсен, лекар и раководител на одделот на Клиник Мелсен во Фредериксберг, Данска. Тој е еден од единствените лекари во светот кои лекуваат жени повредени од вакцината против ХПВ. Во 2011 година, Мелсен ги видел своите први неколку пациенти кои развиле чудни симптоми, вклучувајќи несвестица, зголемени отчукувања на срцето и други, откако ја примиле вакцината против ХПВ. До 2015 година, Мелсен и неговиот тим имаа приближно 800 пациенти кои беа упатени за можни несакани ефекти од вакцината против ХПВ – бидејќи тој и неговиот тим „интензивно го проучуваа ова“. Мелсен рече дека клиниката морала да формира специјален центар за поплаки по вакцинацијата против ХПВ за да се справи со „големиот налет на поплаки“ поврзани со вакцината. Некои пациенти видоа 15 различни лекари во текот на годината во нивното барање одговори, а ние „имавме контакти со лекари во други земји кои го виделе истото“, рече Мелсен. Како дел од неговото истражување, Мелсен ги споредил жените кои примиле ХПВ вакцина и доживеале несакани настани со жени кои биле вакцинирани, а немале несакан настан.. Тој откри три типа на „опасни“ автоантитела кај жените кои доживеале несакани ефекти од вакцината против ХПВ, за кои верува дека биле предизвикани од соединенија на алуминиум. Автоантитело е антитело произведено од имунолошкиот систем кое е насочено против сопствените протеини на поединецот. Автоантителата ги оштетуваат телесните ткива и го попречуваат нормалното функционирање на клетките. Многу автоимуни болести се предизвикани од автоантитела. Мелсен ги претстави своите наоди во 2019 година, во Чикаго, но не обезбеди финансирање или поддршка што му беше потребна за да го спроведе своето истражување.    
„Не можев да си одам дома и да бидам нормално дете“
  Документарецот профилира неколку млади девојки, вклучувајќи ја и Елизабет, чии симптоми започнале по нејзината втора доза на ХПВ вакцината. Според нејзината мајка Хане, Елизабет била во кревет веќе три години во времето на снимањето на документарниот филм. Елизабет не може да издржи долго и целото тело ја боли цело време, рече Хане. „Многу е тажно да се види дека твојата здрава ќерка е речиси инвалид“. Пола, уште една девојка која е прикажана во филмот, била парализирана откако ја примила вакцината против ХПВ. Лекарите откриле дека вакцината за ХПВ ја оштетила миелинската обвивка на нејзиниот ‘рбет во рок од три часа откако била вакцинирана, кога автоимуна реакција предизвикала нејзиното тело да ги нападне сопствените клетки. Симптомите на Марика започнаа во 2009 година, по нејзината прва доза. Доживеала главоболки и трески и не можела да стане без да се чувствува многу лошо. Марика беше врзана за кревет неколку недели, но потоа закрепна. Таа ги доживеа истите несакани ефекти по втората доза и повторно закрепна. Но, по нејзината трета доза на ХПВ вакцина, симптомите на Марика не исчезнаа. „Моите родители ме одведоа кај многу лекари низ околината на Копенхаген“, рече Марика. Таа додаде:„Тие ми направија многу скенови на грбот, крв, тестови за функцијата на белите дробови и моето срце.Сите велеа дека не сум болна и дека немам никаков проблем. Ми рекоа да си одам дома, но беше тешко затоа што не можев да си одам дома и да бидам нормално дете“. Мелсен, кој е специјализиран за автономниот нервен систем, ја открил повредата на Марика преку серија тестови, вклучително и тест за навалување. Во одредена положба, крвниот притисок на Марика ќе осцилира и нејзиниот пулс ќе се зголеми на начин што таа не можеше да го контролира. Мелсен верува дека вакцината предизвикала автоимун одговор кој ги нападнал нервите на Марика. Според документарецот, ЕМА не го дели овој став и тврди дека симптомите што ги доживуваат овие девојки и илјадници други како нив – „во никој случај не се поврзани со вакцинацијата“. Извештајот од 40 страници на ЕМА ја отфрли загриженоста на данските лекари, заклучувајќи дека нема причина да се препорача промена на начинот на кој се користат вакцините за ХПВ. Но, Мелсен рече: „Повеќето од овие луѓе никогаш не ги виделе пациентите“. Истрагата на The Cochrane Collaboration покажа дека ЕМА едноставно контактирала со фармацевтските компании за да праша дали некој пријавил ваков тип на настани за време на нивните клинички испитувања и однапред ги одредила нивните резултати да ги фаворизираат фармацевтските компании.      
Како алуминиумските соединенија во вакцината за ХПВ предизвикуваат повреда
  Речиси сите современи болести имаат потекло од нарушениот имунолошки систем, според документарецот, кој сугерира дека алуминиумските адјуванси во вакцините се едно објаснување за несаканите настани пријавени по вакцинирањето, како што е вакцината за ХПВ. „Адјувансите на алуминиум се причина за загриженост“, се вели во документарецот. На неживите вакцини им се потребни адјуванси. Вакцините содржат повеќе од 1.000 пати  алуминиум отколку антигени, но ако немате алуминиум ништо нема да се случи. Документарецот објасни како алуминиумовите соединенија функционираат во вакцините и како тие се користат за поттикнување на имунолошкиот одговор. По инјектирањето, алуминиумовите јони веднаш почнуваат да се раствораат и почнуваат да ги напаѓаат околните клетки. Ова предизвикува воспалителен одговор и алуминиумовите јони ги убиваат клетките. Како што клетките умираат, тие ослободуваат хемиски гласници кои „повикуваат помош“. Белите крвни зрнца веднаш реагираат на алармот и се води жестока битка на местото на вакцинација. Според документарецот, алуминиумовата сол многу добро делува како адјувант. Исто така, чини речиси ништо, а и нема регулативи во врска со употребата на алуминиум во вакцините – така што може да се користи без да се грижат дали е безбеден или не. Во комбинација, овие три факти го прават алуминиумот совршен адјувант. Лекарите и научниците објаснија како честичките од алуминиум содржани во вакцината за ХПВ не се наночестички и како тие се способни да предизвикаат автоимуни реакции како оние што ги доживуваат девојчињата. Документарецот следи шпански научник кој направил експеримент споредувајќи ги овците на кои им била вбризгана вакцина, алуминиумско соединение или плацебо. Овците кои примиле вакцина и алуминиум покажале ненормално однесување. На пример, ја отстранувале волната од другите овци, глодале метални огради, не бегале од луѓето, изгледале под стрес, биле фрустрирани и дезориентирани и изгубиле тежина. Многумина од нив умреле. Овците што примиле плацебо делувале нормално. „Алуминиумовите соединенија се користат со години, но никогаш не биле тестирани со современи методи – и сега потенцијално уште потоксично алуминиумско соединение се користи во вакцината за ХПВ“, се вели во документарецот. „Во ‘Under The Skin’ немате никаков сомнеж за тоа како вакцината ги уништи животите на младите девојки и нивните семејства“, рече биологот д-р Кристофер Ексли во пост на Substack. „Тој [Ехгартнер] исто така ги документира тешкотиите со кои се соочуваат лекарите и научниците кои се обидуваат да ги решат здравствените проблеми на овие девојки“. Ексли напиша: „Науката е претставена едноставно и фактички со повикување на рецензирана литература и личните искуства и мислења на оние кои се вклучени. Берт нуди рамноправно поле за игра давајќи им можности на фармацевтската индустрија и на регулаторните агенции да го кажат своето. На гледачот му останува да одлучи на која страна од дискусијата лежи интегритетот“. Ехгартнер изјави за The Defender: „Крајно време е игнорантните здравствени политики и агенциите за лекови да бидат свесни за нивната одговорност. Многу вакцини се произведуваат денес на ист начин како и пред 100 години. Но, нашиот начин на живот повеќе не се споредува. Некои бактерии и болести исто така се променија. Секоја вакцинација мора да се процени за нејзините придобивки и штети – и да се повлече од пазарот доколку ризикот ги надминува придобивките. Ако продолжиме со овој начин, идните генерации ќе се разболуваат и повеќе, а наскоро половина од населението ќе страда од сериозни хронични болести. Треба да ги посочиме злоупотребите и да ставиме крај на корупцијата во регулаторните агенции за лекови. Вакцинацијата стана еден вид верска заедница преку некритичко обожавање“. Мораме „да го вратиме во статусот на нормалната наука – каде што критиката е исто така дозволена, па дури и посакувана“, рече Ехгартнер. „Ако ова успее, сосема е можно да доживееме медицинско чудо – а болестите за кои досега не знаеме ниту причина, ниту лек, масовно ќе се намалат или дури и ќе исчезнат“. Извор
МОЖЕТЕ ДА КОМЕНТИРАТЕ НА СОЦИЈАЛНИВЕ МРЕЖИ