Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Непобитни токсични состојки во вакцините за ХПВ

 

ХПВ вакцините содржат „надградена“ верзија на токсин што се користи во вакцините во последните 90 години.

Штетите од оваа состојка се прикриени со неетички студии.

Вакцината за хуманиот папиломавирус (ХПВ) – Гардасил  е поврзана со непобитни смртни случаи и непобитни тешки повреди.

Состојка во Гардасил може да придонесе за овие штети.

 

Ајде да го префрлиме објективот на прекрасните Пиринеи во Европа, каде што овците беа негувани поради нивната волна, храна и дружење. Меѓутоа, пред околу една деценија  мистериозна болест се појави кај овците.

 

 

Мистериозна болест на овците по вакцината

 

Во август 2006 година, епидемија на болеста син јазик брзо се прошири во европските земји предизвикувајќи вонредна состојба. Болеста на син јазик, предизвикана од вирусот на син јазик (BTV), ги погодува преживарите, главно овци, со симптоми на треска, хеморагии, депресија, едеми и генерализирана цијаноза, кои лесно се забележува на јазикот, што го објаснува и името на болеста.

Сосема неочекуваната епидемија предизвикана од новопојавениот серотип на БСЈ доведе до масовна задолжителна европска кампања за вакцинација, спроведена помеѓу 2007 и 2010 година. Администрираната вакцина содржеше нова состојка која не се користеше во претходните BTV вакцини – алуминиум (Al), со 28 милиграми на милилитар како адјувант, покрај инактивираниот BTV.

Кампања за вакцинација против син јазик спроведена во фарма за овци во Нормандија, Франција, 2008 година. (Leitenberger Photography/Shutterstock)

 

Се чинеше дека кампањата ефикасно го запре ширењето на вирусот, меѓутоа, за време на истиот период на вакцинација, се појавија серија претходно непријавени тешки болести во Франција, Германија, Швајцарија, Велика Британија и Шпанија, со слабост и различни невролошки симптоми. Ветеринарите беа затекнати, бидејќи ниту една позната болест не ја објаснуваше трагедијата што ги погоди.

 

 

Студијата со овци го идентификува проблемот

 

Д-р Луис Лујан, вонреден професор по ветеринарна патологија на Универзитетот во Сарагоса во Шпанија, спроведе студија на овци за да ја утврди причината за необичните болести. Вкупно 21 овца беа поделени во три групи (црвена, жолта и зелена) со по седум во секоја група како што следува:

1. Црвената група прими комерцијални вакцини за овци кои содржат алуминиум хидроксид.

2. Жолтата група доби еквивалентна доза на алуминиум растворен во вода (Alhydrogel®, адјуванс на база на алуминиум).

3. На зелената група и беше администриран неутрален раствор на солена вода.

Изненадувачки, и животните од црвената и жолтата група станаа значително поагресивни и покажаа повеќе стереотипи и поголем стрес.

 

Овците од црвената и жолтата групи станаа значително поагресивни

 

Откриеното ниво на алуминиум пронајдено во лимфните јазли во лумбалниот ‘рбетен мозок беше многу повисоко и кај групата со само алуминиум (жолта) и кај групата со вакцини (црвена) во споредба со контролната група, што покажува дека алуминиумот создава дополнителен товар што треба да се обработи од овците. Ова го објасни феноменот дека болеста на овците се појавила дури откако алуминиумот бил додаден во вакцината како адјуванс. „Значи, за мене, да – причината зошто животните се разболуваат по вакцинацијата е начинот на кој телото се справува со алуминиумот“, изјави д-р Лујан во документарниот филм „Под кожата“, кој може да го погледнете овде.

Идејата не е само за овците. Бараме нешто што би можело да се случува и кај луѓето.

 

 

Учесниците во испитувањето со „плацебо“ имаа над 40 симптоми

 

Клиничкото испитување од Фаза 3 за Gardasil (студија FUTURE II) започна во 2002 година. Особено голем број учесници беа регрутирани во Данска. Учесничка во клиничкото испитување за Гардасил, Сесиље Петерсен, развила силен замор и вкупно 40 симптоми по втората и третата вакцина. „Тоа беше најголемиот проблем бидејќи бев студент на универзитетот и ми беше многу тешко да присуствувам на наставата бидејќи заспивав речиси секојдневно“, рече Сесиље. „Напишав листа со сите мои симптоми – имаше повеќе од 40 симптоми, а некои од нив беа тешки. Имав тумор на хипофизата“.

„Добив писмо и бев поканета на оваа студија и ми звучеше многу интересно. Затоа решив да учествувам“, се присети Сесиље. Таа ја чуваше информативната брошура што учесниците ја добија на почетокот на студијата. Во неа се вели дека вакцинацијата веќе била внимателно тестирана за безбедност и дека нема никакви сериозни несакани ефекти. Информациите за плацебото се покажаа како лага. „Тука пишува дека плацебото било салин – данскиот збор за солена вода“, рече таа.

 

Студиската брошура учесниците ја добија на почетокот на студијата Gardasil FUTURE II . Информациите за плацебото укажуваат на употреба на физиолошки раствор. 

 

 

 

 

 

 

Алуминиум: отров во вакцините повеќе од 90 години

 

„Соленото“ плацебо на Сесиље содржеше нешто многу необично – алуминиум (Al), адјуванс кој најчесто се користи во современите вакцини. Очигледно била погрешно информирана за дизајнот на студијата и не била свесна што добива. Пред да учествува во студијата за Гардасил, Сесиље знаела дека не може да толерира дезодоранси што содржат алуминиум. „Не бевме информирани за употребата на алуминиум. Зборот алуминиум не ни е даден ниту во постапката, ниту во нивната телефонска согласност“ – изјави Сесиље.

 

Всушност, една студија на Доши и сор. откри дека учесниците во испитувањата на Gardasil не биле соодветно информирани дека плацебото е аморфен алуминиум хидроксифосфат сулфат (AAHS). На учесниците во испитувањето им беше кажано дека можат да добијат „плацебо“ без да бидат информирани за не неинертни состојки (AAHS). Ова покренува сериозни етички грижи за спроведувањето на истражувањето.

Алуминиумот првпат бил употребен кај човечки вакцини во 1932 година и бил единствениот адјувант што се користи кај лиценцирани вакцини приближно 70 години. Ова контроверзно соединение сè уште се користи како адјуванс во вакцините, но која е неговата вистинска улога?

Алуминиумот е трет најзастапен метал во Земјината кора и е широко присутен во животната средина – во растенијата, почвата, водата, воздухот, храната и фармацевтските производи. Присутен е во јонска форма како Al3+. Апсорпцијата на алуминиумот зависи од неколку фактори како што се нивото на pH и присуството на органски киселини (цитрат, лактат). Се апсорбира во дел од само 0,1 до 0,3 проценти од гастроинтестиналниот тракт во горниот дел на цревата.

Меѓутоа, кога алуминиумот се инјектира во нашите мускули во формулацијата на вакцината, тој се апсорбира речиси 100 проценти. Потоа патува и ја преминува крвно-мозочната бариера и се акумулира во нашиот мозок и другите органи. Алуминиумот е добро познат убиец на клетки. Создава штетни молекули наречени реактивни кислородни видови, го доведува во заблуда имунолошкиот систем да стане премногу реактивен кон компонентите на нашето тело, го оштетува синџирот на снабдување со енергија и е токсичен за нашата ДНК.

Алуминиумот е особено штетен за нашиот мозок и нервите, бидејќи игра повеќекратни улоги во згрутчувањето на штетните материи (β-амилоид, тау протеин) во мозокот, доведува до смрт на заштитните клетки на мозокот наречени астроцити и го нарушува „заштитниот ѕид“ околу мозокот што резултира со поголема ранливост на штетни материи.

 

 

 

Алуминиумот е трет најзастапен метал во Земјината кора. Бокситот, седиментна карпа, е главен извор на алуминиум. 

 

 

 

Кристофер Ексли, англиски професор по биоорганска хемија, е еден од најпознатите и најмногу цитирани истражувачи на алуминиумот во светот, со над 200 рецензирани научни трудови објавени  и над 12.000 цитати. Неговото 35-годишно истражување покажа силна врска помеѓу изложеноста на алуминиум и болести како што се Алцхајмерова болест, аутизам, мултиплекс склероза и Паркинсонова болест.

Пациентите со бубрежна инсуфициенција дијализирани развиле енцефалитис поврзан со прекумерно натрупување на алуминиум во мозокот. Оние кои починале имале десет пати повисоко ниво на алуминиум во сивата материја, што довело до фатални заболувања на мозокот во 30 до 50 проценти од случаите. Нивните мозочни симптоми беа во корелација со нивото на алуминиум во крвта, вклучително и проблеми со говорот, координацијата, сознанието и фаталните напади.

Како силен отров, алуминиумот може сериозно да им наштети на повеќе системи на човечкото тело. Токсичните ефекти на алуминиумот врз нашите нерви, бели дробови, мускули, цревата, бубрезите и црниот дроб се добро документирани.

Апсорбираниот јонски алуминиум може да го напушти нашето тело преку бубрезите, меѓутоа, повеќето мешавини антиген-алуминиум во вакцините се премногу големи за бубрезите да можат да ги исфрлат од нашето тело. Според тоа, изложеноста на алуминиум од вакцини претставува многу поголем безбедносен ризик од алуминиумот во исхраната.

Според Агенција за храна и лекови на САД (FDA), плацебо се дефинира како „неактивна пилула, течност или прашок што нема вредност за третман“. Затоа, добро воспоставените токсични својства на алуминиумот сугерираат дека алуминиумот не може да претставува валидно плацебо.

 

 

Токсичноста го прави алуминиумот адјуванс

 

Речиси сите современи болести имаат потекло од нарушениот имунолошки систем. Ниту еден друг лек не интервенира во имунолошкиот систем толку интензивно како вакцините. Улогата на компонентите на вакцината во човечкиот имунитет се дискутира без табуа во научната заедница. Златниот стандард за проценка на ефикасноста на вакцината се заснова на генерираното ниво на антитела. На почетокот, луѓето не беа задоволни со чист инактивиран вирус за да предизвика имунолошки одговор и сакаа да најдат супстанца што ќе помогне да се зајакне имунитетот и да се генерира поцврст одговор со подолго одржливи антитела – тоа е адјувантот. Откриено е дека алуминиумот е силен адјуванс.

Педијатар подготвува доза од вакцината против ХПВ во Каракас, Венецуела на 28 април 2023 година.

 

 

Според г-дин Ексли, „Познатата токсичност на алуминиумот речиси сигурно придонесува за успехот на солите на база на алуминиум како адјуванси“.

Студијата во Nature од 2016 година даде увид во клеточната токсичност индуцирана од алуминиумот што се користи како адјуванс во клинички одобрени вакцини за луѓе. Кога вбризгуваме вакцина со алуминиум во мускулите, можеме само да замислиме какви физички и хемиски реакции ќе се активираат. На самиот почеток, може да има мал одговор на местото на инјектирање. Единствената реакција може да се должи на оштетувањето предизвикано од иглата.

„Кога вакцината се инјектира длабоко во мускулното ткиво, алуминиумските јони почнуваат да се раствораат и почнуваат да ги напаѓаат околните клетки“, изјави г-дин Ексли во документарниот филм „Под кожата“. „Значи, во зависност од таа стапка на растворање, ќе го добиете степенот на цитотоксичност – токсичност на клетките“, рече тој. Алуминиумските јони ги убиваат нашите нормални здрави клетки и додека тие клетки умираат, тие ослободуваат хемиски гласници, кои бараат помош од другите имунолошки клетки. Имунолошките клетки реагираат веднаш и почнуваат да напаѓаат сѐ што е сомнително на местото на вакцинација. Се одвива жестока битка.

Само во текот на ова воспаление предизвикано од алуминиум, тивките антигени сега исто така се сфаќаат сериозно и се транспортираат далеку од специјализираните имунолошки клетки. Тие тивки вирусни протеини се исто така идентификувани од страна на имунолошките клетки како непријатели и се произведуваат специфични антитела за да ги врзат. Како резултат на тоа, научниците ги користат токсичните ефекти на алуминиумот кои можат да предизвикаат воспаление за да започнат битка против неактивен антиген. Нивото на токсичност на алуминиумот е алтернативен термин што се користи за да се опише неговата способност да произведува антитела во вакцината.

 

 

Манипулирана и неетичка студија

 

Искуството на Сесиље со примање плацебо кое содржи алуминиум наместо физиолошки раствор илустрира како клиничкото испитување може да биде дизајнирано да манипулира со резултатите од студијата додека ги мами учесниците во студијата. Трудот објавен во New England Journal of Medicine (NEJM) покажува дека податоците од клиничкото испитување на Gardasil – FUTURE II јасно кажуваат дека испитаниците примале или четиривалентен Гардасил или „визуелно непрепознатлив плацебо што содржи алуминиум“.

 

Зошто клиничките испитувања на Gardasil избраа да користат алуминиум како компаратор наместо солен раствор? Врз основа на стандардните фармацевтски клинички истражувања, нормалниот дизајн на студија за вакцина треба да користи вистинско плацебо (на пр. физиолошки раствор) како компаративна група. Наместо тоа, плацебо групата во студијата на Gardasil – FUTURE II користела псевдо плацебо, што значи дека тоа не е вистинско плацебо, туку содржи фармаколошки активно соединение – во овој случај, тоа е алуминиум. Ова не е нормално. „Ако некои од овие девојки ги развијат истите ретки штети, тогаш не можете да ја видите разликата. Тоа е магија. Ја маскирате, тоа е магија. Ова не треба да се дозволи“, рече д-р Петер Готче во документарниот филм „Под кожата“. 

 

Д-р Готче е дански лекар, професор по дизајн и анализа на клинички истражувања и поранешен водач на Кохрејн центарот во Копенхаген, Данска. Тој е исто така е ко-основач на Cochrane Collaboration и има објавено повеќе од 70 трудови во таканаречените списанија „Big Five“ (Големата петорка): New England Journal of Medicine, The Lancet, Annals of Internal Medicine, British Medical Journal и Journal of the American Medical Association. Неговите научни трудови се цитирани над 30.000 пати.

 

Д-р Питер Готче

 

Во својот труд, „Адјувантите базирани на алуминиум не треба да се користат како плацебо во клиничките испитувања“, г-дин Ексли изјави:

Неопходно е да се направи многу силен научен случај за употреба на плацебо за кое е познато дека резултира со несакани ефекти, а јас не најдов никаква научна оправданост за тоа во неодамнешната литература за човечка вакцинација. Додека тешките несакани ефекти по вакцинацијата се ретки , не треба да биде прифатливо да се игнорираат или поништуваат тие ефекти, кои се должат на адјувантот базиран на алуминиум, кој дејствува сам или во комбинација со антигенот. Тоа може да ги изложи на ризик чувствителните поединци”.

Гледаме дека лекарската етика беше очигледно игнорирана во клиничкиот процес за Гардасил. Здравјето и благосостојбата на субјектите беа загрозени без никаква информирана согласност. Со користење на таков намерен дизајн на студијата, 2,3 отсто од учесниците во групата Гардасил развиле системски автоимуни нарушувања кои се појавиле со точно иста брзина како оние во алуминиумската „плацебо“ група. Сепак, 2,3 проценти од девојчињата и жените кои се повредени во групата третирана со алуминиум се сметаат за неетички и никогаш не требало да се случат.

 

Се чини дека вистинската цел на дозирањето на таков неетички дизајн на студијата била да се сокрие способноста на Гардасил да наштети, држејќи го под манипулираната темна позадина. Во овие статии 1 и 2, ги претставивме непобитните смртни случаи и тешките повреди по вакцинацијата против ХПВ. Овие штети честопати беа игнорирани од лекарите и научниците, бидејќи тие беа тактички скриени со внимателен дизајн на студијата за да се покаже дека плацебо групата има иста стапка на негативни ефекти како и групата со вакцини. Ова направи да изгледа како штетите да се должат на природни причини кај невакцинираната популација.

Многумина беа измамени од оваа бесрамна лага.

 

 

Невалидна проценка на ризик-придобивка

 

Д-р Енрика Алтери, поранешен раководител на Управување со ризик и епидемиологија во Merck-Serono во Женева, беше назначена за раководител на ЕМА за безбедност и ефикасност на лековите на 2 јули 2012 година. Нејзиниот премин од приватната индустрија на позиција во јавниот сектор е пример за регулаторна политика на „ротирачка врата“, предизвикувајќи сериозна загриженост за можноста за про – индустриски наклоности во донесувањето одлуки за националната здравствена заштита. Gardasil беше развиен од Мерк.

Д-р Алтери даде целосна ослободителна пресуда за вакцинацијата против ХПВ, според нејзината изјава, како што е објавено во документарниот филм „Под кожата“:

„Денес можеме да ја потврдиме безбедноста на вакцината против ХПВ. Нема причина да се промени начинот на кој се користат вакцините или да се изменат тековните информации за производот“, рече таа. Во извештајот од 40 страници, Европската агенција за лекови (ЕМА) ги отфрли поплаките слични на оние на Елизабет и Марика (Дел 2) бидејќи на ниту еден начин не се поврзани со вакцината за ХПВ.

Така, магијата успеа – не само што здравствените власти заклучија дека Gardasil е целосно безбеден, туку и научната заедница беше измамена од клиничкиот дизајн на Gardasil. На пример, авторите на прегледот на Кохрејн од 2018 година на клиничкото испитување на вакцината против ХПВ тврдеа дека не пронашле сериозни или општи штети поврзани со вакцините за ХПВ.

Зошто не можеа да ја видат вистината со дизајнот на плацебо групата? Дали лесно беа измамени или беа соучесници?

 

За да откријат повеќе од вистината зад студиите, тројца научници, вклучително и двајца од Нордискиот центар Кохрејн во Копенхаген, Данска – Ларс Јоргенсен и Том Џеферсон, заедно со д-р Питер Готче, претходен ко-основач на Кохрејн, спроведоа ригорозен независен систематски преглед на 24 извештаи од клинички студии за ХПВ вакцината. Прегледот опфати 95.670 учесници (83 отсто жени) на возраст од 8 до 72 години кои беа следени во просек 49 месеци. Едно од најшокантните наоди, врз основа на изворните податоци, беше дека 96,3 отсто од учесниците во контролните групи на тие студии примиле адјуванси на база на алуминиум. Ова ја искриви (до непозната мера) точната проценка на штетите предизвикани од вакцината против ХПВ.

96,3% од учесниците во контролната група на клиничките испитувања за вакцини за ХПВ добиле адјуванти базирани на алуминиум

 

Авторите оценија дека „сите 24 студии се изложени на висок ризик од пристрасност“ поради нивниот дизајн на студијата. Вклучените испитувања првенствено беа дизајнирани да ги проценат придобивките и не беа соодветно дизајнирани да ја проценат штетата со користење на алуминиум, токсин, како компаратор, што го оневозможува утврдувањето на вистинската штета предизвикана од вакцините за ХПВ. Тековната проценка на ризик-придобивка за Gardasil е невалидна, бидејќи тие не ја споредиле вакцината Gardasil со нешто бенигно (солен раствор), туку ја споредиле со главната компонента на вакцината (алуминиум).

Докторската теза од 2018 година на д-р Ларс Јоргенсен заклучи дека е невозможно да се спроведе анализа на ризик-корист на вакцината Гардасил, бидејќи повеќето од студиите за Гардасил користеле AAHS како компаратор, за кој е познато дека предизвикува штета.

Алуминиумот во вакцините Гардасил е сериозен проблем. Алуминиумот во која било вакцина може да има страшни последици, особено кога се дава на доенчиња, како што гледаме со смртта на едно бебе.

 

 

Доенче умира по вакцинацијата

 

На 28 октомври 2022 година, 62-дневното бебе, Соер, почина 34 часа по примањето на вакцините предвидени според Календарот за имунизација. Додека живеел во Мејн, неговите родители барале објаснување за причината за смртта на нивниот син речиси една година. Конечно, токсиколошкиот извештај покажа дека крвта на Соер содржи 95 μg/L алуминиум, ниво кое се смета за токсично за возрасни. Знаци на невротоксичност се забележани со нивоа на алуминиум во крвта од повеќе од 60 μg/L.

 

Всушност, до 2005 година, доенчињата почнаа да примаат 4925 μg алуминиум во првите 18 месеци од вакцинирањето, не сметајќи ги другите извори на изложеност, како што се храната, кожата и млекото.

До 2005 година, доенчињата почнаа да добиваат 4925 μg алуминиум во првите 18 месеци, што претставува зголемување од 25 проценти од 2000 година

 

 

Алуминиум во вакцините – „слично на лотарија“

 

Многу вакцини на Календарот во Соединетите Држави содржат алуминиумски адјуванси. Понатаму, содржината на алуминиум во вакцините не е под строга контрола од страна на регулаторните органи. Студијата објавена во Journal of Trace Elements in Medicine and Biology,  покажа дека количината на алуминиум што новороденчето го добива во вакцината е далеку од предвидливо или контролирано и се чини дека е „слично на лотарија“.

Количината на алуминиум во 13 различни марки вакцини многу варира

 

Во 10 од 13 вакцини, измерената количина на алуминиум не успеа да се совпадне со количината на алуминиум пријавена од производителите во информативните летоци за пациентите, според студијата. Анализата на вакцините и групите вакцини го откри следново:

 • Шест од вакцините, вклучително и  Prevnar 13 на Фајзер, содржеле статистички значајно поголемо количество алуминиум отколку што изјавил производителот.
 • Четири од вакцините содржеле значително помалку алуминиум отколку што изјавил производителот.
 • За секоја поединечна марка на вакцина, опсегот на содржината на алуминиум „значително се разликуваше“.

Ниту ЕМА, ниту FDA не можеа да потврдат дека независно или рутински ја мерат содржината на алуминиум во вакцините за доенчиња, наместо тоа укажуваат дека се потпираат на (лажираните) податоци на производителите.

 

 

Извори на изложеност на алуминиум

 

Оние кои тврдат дека ограничениот алуминиум во детските вакцини не може да доведе до здравствени проблеми, често ја занемаруваат акумулираната изложеност на алуминиум (целосниот „телесен товар“) од различни извори во нашата средина.

Алуминиумот се наоѓа нашироко во нашата средина, не само како адјуванс за вакцини, туку и во водата, преработената храна, пакувања за храна, садови за готвење, козметика, лекови и медицински производи.

Храна и вода:

 • Детска формула или мајчино млеко од мајки кои биле изложени на алуминиум.
 • Садови за готвење, пакување налик на фолија и алуминиумски лименки.
 • Соли на алуминиум во многу готови храни.
 • Алуминиум сулфат се користи за белење на леб.
 • Контаминација на храна преку преработка на храна со употреба на алуминиумски машини.
 • Риба изложена на алуминиумски загадувачи.
 • Контаминација на чај, кафе, тутун, марихуана, соја и други  растителни производи кои се конзумираат, од алуминиум во кисела почва што произлегува од лошите земјоделски практики. (Киселата почва е подобро способна да зафаќа алуминиум, а глифосатот е силно алуминиумско врзивно средство при ниски pH нивоа.)
 • Алуминиумските соли најчесто се користат како коагуланси во процесот на третман на вода за отстранување на нечистотиите и честичките.

 

Медицинска опрема:

 • Лекови како што се антациди, фосфатни врзувачи кои се користат за дијализа на бубрезите, пуфери присутни во многу лекови против болки и интравенски препарати за бебиња и хоспитализирани возрасни лица.
 • Трансфузирана течност како што се уреди за загревање крв.
 • Протетски помагала за замена на колк и стоматолошки производи.
 • Козметиката и дезодорансите може да содржат алуминиум.

 

 

Болести поврзани со алуминиум во вакцините

 

Додека старите вакцини содржат антигени без адјуванти, поновата генерација на вакцини обично бара додавање на адјуванти, супстанца  што го поттикнува имунолошкиот систем за да произведе антитела на антигенот.

 

Воспаление, алергии

 

Алуминиумовите адјуванси, како самостојни, се поврзани со голем број негативни ефекти. Локалните знаци на воспаление (болка и осетливост на местото на инјектирање и контактен дерматитис) ја објаснуваат токсичноста на алуминиумот и способноста да ги уништува клетките. Дополнително, токсичните ефекти на алуминиумските соли за да предизвикаат клеточна смрт и воспаление, исто така може да објаснат зошто некои субјекти развиваат перзистентни грутки и грануломи на местото на инјектирање.

Алуминиумските адјуванси во вакцините може да произведат неурамнотежен имунолошки одговор, приклонувајќи се премногу кон пристрасен одговор на Th2, клетка која потенцијално предизвикува повеќе алергии и тешки реакции. Тоа е особено загрижувачко кај децата кои веќе се склони кон алергии. Во некои случаи, вакцините со помош на алуминиум се поврзани со проблеми со белите дробови кога лицето подоцна ќе се сретне со вирусот од кој вакцината требаше да го заштити. Ова може да помогне да се објасни зошто повеќе деца и возрасни се алергични на поголем број супстанции во денешно време.

 

Понатаму, покренати се повеќе безбедносни грижи за долгорочните ефекти на алуминиум хидроксид што се користи во вакцините. Алуминиумските соли, исто така, може да предизвикаат сериозни несакани настани како што е макрофагичен миофасциитис (ММФ), состојба со непознато потекло, пронајдена кај пациенти кои имаат мускулна болка и замор. Во една студија објавена во списанието Brain, сите пациенти со MMF примиле вакцини што содржат алуминиум хидроксид, како што се оние за хепатитис Б, хепатитис А или тетанус, пред да развијат симптоми. Студијата сугерира дека MMF е поврзан со инјектирање на вакцини што содржат алуминиум хидроксид и покажува постојано воспаление на местото на инјектирање.

И кај кучињата и кај овците, алуминиумските адјуванси предизвикуваат локални хронични грануломатозни лезии, кои можат да напредуваат во малигни фибросаркоми.

 

 

 

 

 

 

Tdap, HepA и пневмококна вакцина. Многу вообичаени педијатарски вакцини содржат алуминиум, вклучувајќи одредени вакцини за хепатит А и Б, пневмококни, DTaP и Tdap вакцини.

Автоимун синдром

 

Важен несакан ефект на алуминиумот е „автоимун/инфламаторен синдром индуциран од адјуванси“. Ова се случува затоа што алуминиумот може цврсто да се залепи за клетките и протеините, што може да ја измени тридимензионалната форма на нашиот протеин, правејќи ги да изгледаат поинаку. Т-клетките може да ги помешаат овие изменети протеини како „не свои“, што доведува до автоимун одговор. Понатаму, протеинот на вирусот ХПВ има преклопувачки структури со човечките протеини, што се нарекува вкрстена реактивност. Студијата од 2019 година на италијански и израелски научници ги испитуваше протеините користени во вакцината против ХПВ и заклучи дека тие се преклопуваат со некои човечки протеини.

Ова е особено штетно бидејќи ако вакцинирано лице развие антитела на протеините на вакцината Гардасил, тоа потенцијално би можело да го обучи нивниот имунолошки систем да нападне некои од нивните сопствени клетки, што ќе доведе до низа автоимуни болести. Како резултат на тоа, лицето вакцинирано со Гардасил има одговор на имунолошкиот систем кој генерира не само антитела на антигенот на ХПВ, туку и ги напаѓа компонентите на нивните нерви и митохондриите, супстанции во клеточното јадро.

И покрај тоа што здравствените власти и Мерк постојано негираа каква било сериозна повреда од Гардасил, пациентите им се обратиле на лекари и на истражувачи, кои поттикнале истражување за да се испита дали овие вакцини предизвикуваат штета, и доколку прават, да се утврди причината. Д-р Јеспер Мелсен, лекар од Данска со повеќе од 35 години искуство во нарушувања на автономниот нервен систем, ѝ дијагностицирал автоимуна реакција на Марика најверојатно предизвикана од вакцината за ХПВ, што значи дека имунолошкиот систем на Марика ги нападнал нејзините сопствени нерви, како што претходно беше објавено во Дел 2 од оваа серија.

Не само Марика, туку и Паула и Сара (од Дел 2), исто така, можеби доживеале тешки повреди предизвикани од автоимуни болести. Некои од овие девојки повеќе не можат да одат, па дури ни да стојат и сите ја изгубиле способноста да водат нормален живот.

Ученичка добива инекција, вакцина за време на кампањата за вакцинација против ХПВ во Ле Бускат, југозападна Франција, на 5 октомври 2023 година.

 

 

Биологот Герд Валукат, експерт за тестирање на автоантитела поврзани со ХПВ вакцина, изјави во документарецот „Под кожата“: „За многу болести, лекарите сè уште не сфатиле дека ова може да биде автоимуно нарушување“.

Г-дин Валукат воспостави специјален метод за откривање сомнителни антитела користејќи срцеви клетки кои отчукуваат на одредена фреквенција. Оваа стапка на отчукување се мери и се користи како основа за одредување на присуството на антитела во крвта. Зголемувањето на стапката на отчукување значи дека се присутни антитела, што укажува на автоимуно нарушување. Имунолошкиот напад на фабриката за енергија на нашите клетки (митохондриите) јасно го објаснува тешкиот замор што го доживеале Сесиље и Елизабет. И двете се позитивни на три типа автоантитела.

 

 

Мерк ја „надгради“ алуминиумската токсичност

 

Според г-дин Ексли – „Можеме да ги купиме сите вообичаени алуминиумски адјуванти што се користат во клиничките вакцини, но не можеме да го добиеме тој конкретен што се користи во Гардасил. Никој нема да го сподели тоа со нас“ (од документарецот „Под кожата“). Што го прави Гардасил на Мерк толку уникатен? AAHS беше патентиран од Мерк во 2012 година. Сепак, може да има и други трговски тајни кои не се откриени во патентот.

За да стимулира зајакнат имунолошки одговор наменет да трае 50 години, Мерк го додаде особено токсичниот нов адјувант базиран на алуминиум, AAHS, како сопствена форма на алуминиум во вакцината Гардасил. Во споредба со традиционалниот алуминиум, AAHS има помала големина на честички, побрзо време на растворање, поголемо регирање со имунолошките клетки и апсорбира повеќе антигени, што резултира со поголема токсичност за нашиот имунолошки систем. Постарите адјуванси базирани на алуминиум, вклучително и алуминиум хидроксид, се со големина од околу 100 нанометри, но се згрутчуваат во вода за да формираат честички со поголема големина кои се движат од 1 до 20 μm. Сепак, новиот AAHS на Мерк сè уште е со големина на нано, дури и во раствори за вакцини, што го прави побрзо да се раствори.

Покрај тоа, колку е помала големината, толку побрзо имуните клетки можат да ги проголтаат. Последователно, колку побрзо умираат имуните клетки, толку поголема токсичност ќе генерира вакцината. Г-дин Ексли коментираше за хемиското образложение за користење на AAHS: „Она што изгледа дека е, е формата на алуминиум хидрокси-фосфат, во кој некои од фосфатните групи се заменети со сулфатни групи. Не знаеме зошто и не сакаме да погодуваме зошто тоа може да биде поефективен адјуванс во овој случај од друг. Групата сулфат е покисела група од фосфатната група“ (од документарецот „Под кожата“).

AAHS може да апсорбира повеќе антигени во споредба со традиционалните адјуванти базирани на алуминиум, исто така,  AAHS е помоќен во генерирањето на антитела од старите алуминиумови микрочестички.

Понатаму, Гардасил 9 предизвикал 27 % посериозна штета, според систематскиот преглед, отколку оригиналната верзија на Мерк, од 2006-та година.

Авторите шпекулираа дека тоа би можело да биде затоа што Gardasil 9 содржи 2,7 пати повеќе ХПВ протеини од оригиналот и над два пати повеќе од количеството адјувант што содржи алуминиум. Доза од 0,5 ml Gardasil 9 во споредба со Gardasil содржи 270 μg наспроти 100 μg честички слични на вирусот, соодветно, и 500 μg наспроти 225 μg адјувант што содржи алуминиум.

Пред објавувањето на оваа статија, ја поканивме ЕМА да коментира за нашиот труд и тие одговорија со Извештај за проценка на безбедноста на алуминиумот. Во извештајот се наведува: „Како заклучок, пресметките погоре укажуваат на теоретска загриженост за безбедноста за 6-неделната имунотерапија со алерген за одржување кај деца (20 kg) третирани со алергенски производи кои содржат високи количини на Al (> 0,5 mg) по доза“. Очигледно, концентрацијата на AAHS во вакцините за ХПВ се смета за висока според оваа граница, што укажува дека веќе постои загриженост за безбедноста.

 

 

Тивок убиец со несоодветна регулатива

 

Да резимираме, досега собраните клинички и експериментални докази идентификуваат три главни ризици поврзани со алуминиумот од вакцините:

 • Може да опстојува во телото и не може да се излачува поради врзување за протеините од вакцината.
 • Може да предизвика патолошки имунолошки реакции.
 • Може да помине низ крвно-мозочната бариера во централниот нервен систем каде што може да предизвика имуно-воспалителни процеси, што резултира со воспаление на мозокот и долготрајна неврална дисфункција.

Огромното мнозинство луѓе консумираат поголеми количини на алуминиум преку исхрана и неорален внес од она што стручните власти го сметаат за безбедно. Врз основа на горенаведените ризици, алуминиумот е најчесто користен адјуванс во многу вакцини вклучувајќи ги DTaP, HepB, HepA, HiB и HPV. Горната граница поставена од FDA за алуминиум во вакцините е 850 до 1250 μg/доза. Сепак, постојат три главни проблеми со оваа граница.

Прво, ова беше засновано на податоците дека оваа количина на алуминиум по доза ја подобрува „антигеноста“ и „ефективноста“ на вакцината, но не ги вклучува безбедносните грижи.

Второ, ако ја претвориме оваа доза во педијатриска доза врз основа на телесната тежина, таа значително ја надминува безбедносната граница на алуминиумска парентерална доза од 4 до 5 μg/kg/ден поставена од FDA за интравенски нутриционистички внес. Таа е исто така многу повисока отколку што е пресметана од научниците како безбедна граница на алуминиум, од не повеќе од 10,31 до 16,01 μg/kg на ден при раѓање. (За повеќе детали, погледнете ја дискусијата на крајот во врска со одговорот на FDA добиен на 12 октомври 2023 година.)

Трето, оваа препорака не ја зема предвид одржливоста на алуминиумот во телото и постојаното внесување од околината. Бидејќи алуминиумот продира во нашата околина, научната заедница покренува загриженост во врска со нашата изложеност на алуминиум веќе многу години. Во 2015 година, загриженоста за алуминиумот во исхраната беше засилена од страна на Експертскиот комитет на Светската здравствена организација за храна и земјоделство (FAO), кој го намали привремениот толерантен дневен внес на алуминиум за седум пати.

Докажано е дека соединенијата на алуминиум остануваат до осум години по вакцинацијата во човечкото тело, а симптомите поврзани со алуминиумот од вакцината може да траат и до осум години. Овој факт, во комбинација со постојаното изложување од животната средина, може да биде причина за хиперактивација на имунолошкиот систем и последователните хронични состојби како што се алергии, егзема и астма кои ги имаат речиси половина од американските деца.

Од суштинско значење е да се земе предвид придржувањето до принципот „прво да не правиш штета“ кога се инјектира таков очигледен отров што се користи во Гардасил кај здрави луѓе ширум светот. Етичките стандарди на фармацевтската индустрија бараат строга регулатива. Според г-дин Ексли – „Кога нешто работи и работи исто како и алуминиумовата сол, пред сè, тогаш тоа е одлична вест. Работи неверојатно добро, го правите она што го сакате. Потоа имате – Па, колку чини? Па, релативно ништо. Значи, алуминиумот не чини ништо во вакцината. Значи, тоа е добро – не ја зголемува цената. Потоа велите: ‚Кои се прописите за употребата на алуминиум во секојдневниот живот?’ И ќе најдете дека нема. Значи, ова не е регулирано“. ( од документарецот „Под кожата“)

Кристофер Ексли, еден од најпознатите и најпознатите најцитирани истражувачи за алуминиум во светот.

 

 

Сомнителното одобрување на ЕМА за алуминиумот во Гардасил

 

Се чини дека одобрувањето на AAHS од страна на ЕМА не ги следеше стандардните регулаторни процедури, туку беше произволно и без никакви документирани податоци за безбедноста. Со цел да се разјасни процесот на регулаторно одобрување на AAHS од страна на ЕМА, д-р Кристијан Глуд од ОК испрати е-пошта до „AskEMA“ поставувајќи го следното прашање: „Кога и во која вакцина првпат беше воведен адјувантот AAHS?

Р. Гонзалес од Одделот за засегнати страни и комуникација на ЕМА одговори: „Според нашите сознанија, ‚аморфниот алуминиум хидроксифосфат сулфат‘ првпат беше користен и лиценциран во Европа преку централизирана процедура за Procomvax (Hib-HBV; EU MA 1999). Оваа вакцина не е подолго достапна во ЕУ (овластувањето за ставање во промет истече во 2009 година).“

Според ЕМА, AAHS беше воведен во Европа во 2004 година, кога името на адјувантот во вакцината Procomvax беше изменето од алуминиум хидроксид во AAHS. Промената беше побарана од Мерк за усогласување на номенклатурата на адјувантот во сите релевантни овластени Мерк вакцини во тоа време. ЕМА објасни дека адјувантот AAHS е истото хемиско соединение како она што првично се нарекуваше алуминиум хидроксид, но всушност, секој со знаење од основно училиште би знаел дека тие НЕ се исти соединенија. Изненадувачки, овој вид на промена беше прифатена од ЕМА без да биде испрашувана.

Документацијата добиена од Данската агенција за лекови покажа неусогласеност во  документите од  две клинички испитувања пред лиценцирање за Gardasil во 2002 и 2003 година. За двете испитувања, се чини дека Агенцијата има овластено калиум алуминиум сулфат како адјуванс, но не и AAHS, според анализата.

Во април 2002 година, Мерк достави документи до ЕМА во врска со продукцијата на Гардасил за студијата  Future II. Документите го наведоа адјувантот како AAHS на некои места, додека во други делови го опишаа адјувантот како калиум алуминиум сулфат.

Накратко, ЕМА известува дека AAHS е воведен без каква било евалуација на безбедноста пред лиценцирање. Адјувантот е опишан од компанијата како физички и функционално различен од сите други претходно користени алуминиумови адјуванти.

Според сопствените упатства на ЕМА, адјувантот треба да се тестира сам на минимум два вида, освен ако не е поинаку оправдано, бидејќи самите адјуванси може да бидат имуногени, што е точен случај за алуминиумот. Па да резимираме. Ниту старите ниту новите соединенија на алуминиум во вакцините не се тестирани за безбедност со употреба на сериозни научни методи. Ако всушност го погледнеме филмот „Под кожата“, на виделина излегуваат работи кои не се спомнати во ниту едно од упатствата. Властите очигледно не сакаат да ја доведуваат во прашање добрата репутација на вакцините и претпочитаат целосно да го избегнат ова чувствително прашање.

Без разлика дали луѓето ќе изберат да ги игнорираат или да се обидат да ги сокријат, тешките повреди поврзани со вакцините за ХПВ се непобитни, а токсичноста на алуминиумските состојки во вакцините за ХПВ е исто така, непобитна. Она што д-р Лујан го откри за основната причина за мистериозната болест кај овците по масовната кампања за вакцини, за жал, истото се случува и кај луѓето по вакцинацијата со Гардасил. И двете се поврзани со истиот отров – алуминиум. Епох тајмс контактираше со ЕМА, FDA и Мерк за коментар. Во моментот на објавувањето не беше добиен одговор од FDA или Мерк.

ЕМА одговори на следниов начин:

„Во врска со вашето прашање за Gardasil, употребата на алуминиумов адјувант во клиничките испитувања е опишана во извештајот за јавна проценка на Европа (EPAR), кој е јавно достапен на веб-страницата на EMA: Gardasil, INN-Human Papillomavirus Vaccine [Типови 6, 11, 16 , 18] (Рекомбинантна, адсорбирана) (europa.eu). На страница 10, е објаснето дека безбедноста на различните формулации за ХПВ вакцини е евалуирана кај вкупно 16.041 субјект. Од овие 11.813 примиле четиривалентна ХПВ вакцина, а останатите формулации на едновалентни вакцини. Сите студии беа контролирани со плацебо, а вкупната популација која прими плацебо вклучуваше 9.701 субјект (плацебото беше алуминиумов адјуванс во сите студии, освен студијата 018 (студија за безбедност пред/адолесцентна) која користеше плацебо што не содржи алуминиум)“ .

Сепак, врз основа на документираната токсичност на алуминиумот и влијанието врз здравјето, алуминиумот никогаш не може да се оцени како плацебо. Одговорот на ЕМА повторно потврди дека скоро сите испитувања на ХПВ вакцини користеле алуминиум како лажнa „плацебо“ контролна група. ЕМА инсистира на тоа дека „безбедноста на алуминиумовиот адјувант сам или во комбинација со антигенот е добро утврдена. Податоците генерирани од клиничките испитувања со вакцини што содржат алуминиум ширум светот и безбедносните податоци собрани од употребата на вакцини што содржат алуминиум во последните шест децении покажаа дека нивниот безбедносен профил е прифатлив, со само локални реакции како можни несакани ефекти поврзани со алуминиум, кои вообичаено се повлекуваат за краток временски период. Покрај тоа, се врши темелна безбедносна и токсиколошка проценка во неклиничките студии пред да може да влезе која било вакцина во клинички испитувања. Нема научни причини да се преиспита неговата употреба“.

Извештајот за проценка обезбеден од ЕМА за безбедноста на алуминиумот не обезбедува соодветни безбедносни и токсиколошки податоци за да се потврди безбедната употреба на алуминиум во вакцините. Напротив, најдовме голем број докази за токсичност на алуминиум кај животните и луѓето, особено снимени од алуминиумовата „плацебо“ група во клиничките испитувања на вакцините за ХПВ.

 

Ажурирање: FDA го даде следниов одговор на нашето барање за коментар на 12 октомври 2023 година:

„Аморфниот алуминиум хидроксифосфат сулфат, кој се користи во Гардасил за да помогне во предизвикувањето имунолошки одговор, се користи во голем број вакцини одобрени од FDA повеќе од 6 децении. Насловот 21 од Кодексот на федералните регулативи, Дел 610.15(а), го ограничува количеството на алуминиум во биолошките производи, вклучувајќи ги и вакцините, на 850 – 1.250 микрограми/доза, освен ако на производителот не му е одобрено ослободување од ова барање. Таквото ослободување не е одобрено за ниту една вакцина од страна на FDA. Количината на алуминиум во вакцините моментално лиценцирани во САД е во согласност со стандардите на Светската здравствена организација по единечна човечка доза на производ“.

 

Ограничувањето на FDA од 850 μg алуминиум по доза беше изведено од податоците кои покажуваат дека оваа количина по доза ја подобрува „антигеноста“ и „ефективноста“ на вакцината, но не се заснова на испитувања за безбедноста. Тоа беше засновано на труд објавен во 2002 година во списанието Vaccine од Центарот за биолошка евалуација и истражување (CBER) на FDA во кој се вели: „Количината од 15 mg алуминиум или 0,85 mg алуминиум по доза е избрана емпириски од податоците што покажаа дека оваа количина на алуминиум ја подобри антигеноста и ефективноста на вакцината“. (Џоан Меј, FDA/CBER, лична комуникација)

Понатаму, здраворазумски е дека дозата на педијатриски лек мора да биде пропорционално пресметана врз основа на телесната тежина. Слично на тоа, педијатриската еквивалентна доза на алуминиум, исто така, мора да се пресмета врз основа на телесната тежина. Сепак, препорачаната количина на алуминиум од АХЛ по доза во вакцините за деца не ја зема предвид нивната телесна тежина. Тие не пресметале безбедна доза за деца врз основа на ризиците за потенцијална штета. Сегашниот распоред за вакцини не ги зема предвид овие фактори, што е сериозен проблем што треба да се реши.

 

Научниците ја претворија секоја од утврдените дози одобрени од FDA од 850 μg и 1250 μg од вакцините во еквивалентни педијатриски дози, со следните резултати:

За 850 μg во секоја доза на вакцина, приспособена според телесната тежина:

 • Во споредба со возрасен, чија телесна тежина е 60 kg – за машко дете, 850 μg е еквивалентно на 254 μg/kg при раѓање; 152,7 μg/kg на 2 месеци; 121,4 μg/kg на 4 месеци; 107,1 μg/kg на 6 месеци; 92,8 μg/kg на 1 година; и 69,9 μg/kg на 2 години (во споредба со 12,5 до 14,2 μg/kg за возрасен).
 • За женско дете, телесната тежина е генерално помала од машката, така што нивниот товар од алуминиум е уште поголем.

За 1250 μg во секоја доза на вакцина, прилагодена според телесната тежина:

 • Во споредба со возрасен, чија телесна тежина е 60 kg – за машко дете, 1250 μg е еквивалентно на 373,5 μg/kg при раѓање; 224,5 μg/kg на 2 месеци; 178,5 μg/kg на 4 месеци; 157,5 μg/kg на 6 месеци; 136,4 μg/kg на 1 година; и 102,9 μg/kg на 2 години (во споредба со 18,4 до 20,8 μg/kg за возрасен).
 • Слично на тоа, за женско дете, телесната тежина е генерално помала од машката, така што нивниот товар од алуминиум е уште поголем.

 

Единственото достапно безбедносно ограничување за дозирање за парентерална изложеност на алуминиум од Кодексот на федералните регулативи (CFR/FDA 21CFR201.323) е поставено на 4 до 5 μg/kg/ден. Соодветно на тоа, горенаведените ограничувања на дозата на вакцината од 850 до 1.250 μg/доза алуминиум поставени од FDA значително ја надминуваат безбедносната граница на парентерална доза на алуминиум од 4 до 5 μg/kg/ден. Ова е исто така многу повисоко од безбедносната граница за алуминиум за вакцина, пресметана од научниците од не повеќе од 10,31 до 16,01 μg/kg на ден при раѓање.

Не ги земаме во предвид бебињата со бубрежна дисфункција, состојба која е многу честа кај недоносените доенчиња.

 

 

 

 

Автор:д-р Јухонг Донг

Извор: Epoch Time

 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.