Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Вие антиваксери сакате да го вратите полиото?!

 

На секој кој некогаш се вклучил во онлајн дебата на социјалните медиуми, веројатно барем еднаш му било кажано дека оние од нас кои се осмелуваат да ја преиспитаат безбедноста, ефикасноста или неопходноста од сите тие вакцини во детскиот Календар на ЦКБ – „Сакате да го вратите полиото!“

Дали е ова навистина загрижувачко? За да одговориме на тоа прашање, треба да знаеме малку за полио вирусот, болеста што ја предизвикува и вакцините на кои од 1950-тите им се припишува „искоренување“ на полиото во Соединетите држави – започна Марсела Пајпер Тери на својата Substack страна.

За среќа, има уште неколку луѓе кои направиле неверојатна работа во овој поглед: д-р Сузан Хемфрис и Нил З. Милер. Д-р Хемфрис, заедно со нејзиниот коавтор Роман Бистријаник, напиша одлична книга со наслов Dissolving Illusions: Disease, Vaccines, and the Forgotten History. Силно препорачувам да купите копија или две. Штом ќе ја прочитате оваа книга, предвидувам дека ќе сакате да ја споделите со другите што ги сакате. Нема да сакате да се откажете од вашата копија, па затоа е навистина добра идеја да имате дополнителна книга при рака за споделување. Ова видео е добар примерок од наодите од истражувањето на д-р Сузан во врска со „исчезнувањето“ на полио.

Нил З. Милер е огромна сила во светот на истражувањето за вакцините. Тој е директор на ThinkTwice Global Vaccine Institute и е плоден истражувач повеќе од триесет години. Г-дин Милер темелно ја истражуваше историјата на вакцината против детска парализа во неговата исклучително добро цитирана статија „Вакцината против детска парализа: критичка проценка на нејзината тајна историја, ефикасност и долгорочни последици поврзани со здравјето“.

Читајќи ги само овие два ресурси (поглавјето за полио од Dissolving Illusions и статијата на г. Милер за историјата на вакцината против детска парализа) ќе ве направи повеќе информирани од кој било лекар, медицинска сестра или епидемиолог на планетата, освен ако, се разбира, тие исто така нурнале навистина длабоко во вистината за вакцината против детска парализа.

 

 

Вакцината против детска парализа е основата на која е изградена модерната програма за вакцини

 

Од сите вакцини и сите детски инфекции за кои се вели дека ги спречуваат, детската парализа е онаа за која повеќето луѓе мислат дека го демонстрира успехот на програмата за вакцини. Дали е тоа затоа што вакцината навистина беше толку успешна? Или, пак, нашата перцепција за вакцината против детска парализа е резултат на внимателно направена кампања за односи со јавноста, преземена од одредени владини субјекти на Соединетите Држави со цел да се замае и измами јавноста?

Кога вакцината против детска парализа беше првпат лиценцирана во 1955 година, инциденцата на паралитична детска парализа се зголеми.

Од извештајот на г-дин Милер:

Кога беа иницирани националните кампањи за имунизација во 1950-тите, бројот на пријавени случаи на детска парализа по масовните инокулации со вакцината со умртвен вирус беше значително поголем отколку пред масовните инокулации и се зголеми можеби повеќе од двојно во САД како целина. На пример, Вермонт пријави 15 случаи на детска парализа во текот на едногодишниот извештаен период кој завршува на 30 август 1954 година (пред масовните инокулации), во споредба со 55 случаи на полио во текот на едногодишниот период кој завршува на 30 август 1955 година (по масовните инокулации) – зголемување од 266%. Род Ајленд пријави 22 случаи за време на периодот пред инокулацијата во споредба со 122 случаи за време на периодот по инокулацијата – зголемување за 454%. Во Њу Хемпшир бројките се зголемија од 38 на 129; во Конектикат пораснале од 144 на 276; а во Масачусетс се зголемија од 273 до 2027 – неверојатни 642% пораст“.

 

Бројот на случаи на полио нагло порасна по масовната вакцинација во САД

 

 

Таа прва вакцина против детска парализа, инактивираната вакцината против полио од Салк, беше вакцина која се инјектира и која требаше да го содржи убиениот полио вирус, но нешто тргна наопаку и за кратко време од нејзиното воведување, проблемите беа толку очигледни што лиценцата на вакцината беше повлечена, а кампањите за масовно вакцинирање беа прекинати.

„Во април 1955 година, повеќе од 200.000 деца во пет западни и среднозападни држави на САД примија вакцина против детска парализа во која процесот на деактивирање на живиот вирус се покажа како дефектен. За неколку дена имаше извештаи за парализа и за еден месец мораше да се напушти првата програма за масовна вакцинација против детска парализа. Последователните истражувања открија дека вакцината, произведена од семејната фирма Катер Лабораторис со седиште во Калифорнија, предизвикала 40.000 случаи на детска парализа, оставајќи 200 деца со различен степен на парализа и убивајќи 10“. (извор)

Проблемот беше што формалдехидот користен во процесот на производство на вакцини всушност не го убива полиовирусот. Многу деца кои ја примиле вакцината развиле полио, се парализирале, па дури и умреле – како резултат на вакцината.

 

Кон крајот на 1950-тите, Алберт Сабин работеше на продажба на орална вакцина против детска парализа. Неговата жива, атенуирана полио вакцина беше подложена на клинички испитувања во различни земји помеѓу 1958 и 1960 година и на крајот беше лиценцирана за употреба во САД во 1961 година. Се веруваше дека оралната вакцина против детска парализа ќе биде поефикасна, особено затоа што ќе ги заштити цревата ( бидејќи се зема преку уста и се голта) поефикасно од инјектираната вакцина. Ова изгледаше како добра хипотеза, бидејќи гастроинтестиналниот тракт е местото каде што полиовирусот живее и се реплицира.

Проблемот беше, и сè уште е, што полиовирусот не е единственото нешто што предизвикува паралитичен полиомиелитис. Воспалението во централниот нервен систем што доведува до парализа што не се разликува од паралитичната детска парализа може да биде предизвикано од повеќе различни вируси. Тоа може да биде предизвикано и од пестициди и има многу докази дека многу од случаите дијагностицирани како паралитична детска парализа во 1940-тите до 1960-тите биле резултат на труење со ДДТ. Труењето со тешки метали, исто така, може да предизвика „паралитична детска парализа“, а во средината на векот во Америка, токсичноста на арсен беше уште еден извор на парализа што не можеше да се разликува од паралитичната детска парализа која беше предизвикана од полиовирусот.

 

Извадок од книгата на д-р Хемфрис

 

Прегледот на исходот од студии  на фецес, спроведени за време на значајна епидемија на детска парализа во Мичиген во 1958 година, јасно илустрира дека дури и ако вакцината против детска парализа (која содржи три видови на полиовирус), искорени 100% од случаите предизвикани од вистинскиот полиовирус, таа не би можела да има ги искоренето сите случаи на она што беше наречено „детска парализа“, бидејќи само 33,6% од 869 случаи во таа епидемија всушност беа поврзани со полиовирусот. Останатите две третини од случаите биле предизвикани од други вируси, или од ниту еден познат поврзан вирус, и затоа, вакцината не можела да ја спречи епидемијата, без разлика колку „безбедна и ефикасна“ таа да се рекламира.

 

Идентификувани случаи во епидемијата на полио во Мичиген, 1958г

 

По пуштањето во употреба на живата орална вакцина против детска парализа, таа брзо стана миленик на програмата за вакцини и практично секое дете во Соединетите Држави беше вакцинирано со зашеќерениот коктел на Сабин, повеќе пати пред да се запише во училиште. Дури многу години подоцна станаа познати проблемите за контаминацијата на вакцината, која вклучуваше SV40, мајмунски вирус за кој е познато дека е канцероген и кој е пронајден во различни видови тумори, а кој исто така сега познато дека се пренесува од родител на дете во матката. SV40 потекнува од африкански зелени мајмуни, чии бубрези се користеа во производството на вакцината против детска парализа. Уште еднаш, топло препорачувам да ја прочитате статијата на Нил Милер – „Вакцината против детска парализа: критичка проценка на нејзината тајна историја, ефикасност и долгорочни последици поврзани со здравјето“. Контаминацијата со SV40 е само едно од многуте загрижувачки прашања со оваа вакцина, како што открива истражувањето на г-дин Милер.

Со оглед на тоа што само одреден процент од паралитичните случаи на детска парализа всушност биле поврзани со полиовирус, како може вакцината да го искорени полиото? Таа не го искорени. Како што беше наведено претходно, по воведувањето на вакцините, се зголемија случаите на паралитична детска парализа.

Мораа да направат нешто за тоа да исчезне, па создадоа нови дијагностички ознаки за нештата што порано се нарекуваа детска парализа.

„Откако беше воведена вакцината, имаше заеднички напори да се разликуваат случаите со полиовирус од случаите без него. Ова не беше загриженост пред 1958 година кога многу болести вообичаени денес се криеја зад името полиомиелитис. Попречен миелитис, вирусен или асептичен менингитис, Гилејн-Баре синдром (GBS), синдром на хроничен замор, спинален менингитис, пост-полио синдром, акутна флакцидна парализа (AFP), ентеровирусна енцефалопатија, трауматски невритис, Рејевиот синдром итн. дијагностициран како детска парализа пред 1958 година“. (извор: Humphries & Bystrianyk, стр. 234)

Една од најважните работи што се случи беше тоа што пред воведувањето на вакцината, СЕКОЈА парализа, од СЕКОЈА сериозност и СЕКОЕ времетраење беше означена како „паралитична детска парализа“. По вакцината, дијагностичките критериуми беа променети, а за да се добие дијагноза „паралитична детска парализа“, парализата требаше да трае најмалку 60 дена. Оваа единствена промена имаше ефект на бришење на многу случаи на „паралитична детска парализа“, бидејќи во висок процент од случаите на парализа, подобрувањето се случува пред тој период од 60 дена и пациентот повеќе не страдал од парализа.

Оралната вакцина против детска парализа имаше особено непријатен несакан ефект. Бидејќи тоа беше жива вирусна вакцина, не можеше да се даде на луѓе со компромитиран имунолошки систем бидејќи може да им предизвика полио. Бидејќи вирусот се реплицира во гастроинтестиналниот тракт, живиот полио вирус бил пронајден во изметот на децата кои неодамна биле вакцинирани. Случаите на детска парализа од вакцини почнаа да се случуваат кај членовите на семејството кои доаѓале во контакт со полио додека менувале пелени на вакцинираните деца. Ова е тековен проблем во местата каде што сè уште се користи живата орална вакцина против детска парализа, а особено е проблематично во места каде што има несоодветен третман на отпадните води и голема сиромаштија.

Поради проблеми со оралната вакцина против детска парализа, САД престанаа да ја даваат во 2000-та година и се вратија на „убиената“ вакцина против детска парализа која се инјектира – инактивираната полио вакцина (IPV). Се разбира, мантрата за оваа е „безбедна и ефикасна“. Исто како што беше за првите две, кои беа повлечени бидејќи не беа безбедни или ефикасни.

Имајќи предвид дека има многу проблеми со оралната вакцина против детска парализа и имајќи предвид дека првата „инактивирана“ вакцина против детска парализа не беше навистина инактивирана и резултираше со многу случаи на парализа и смрт, АКО некој ја познава историјата, лесно може да се разбере зошто може да има прашања.

Но, тие прашања не смеат да постојат.

Дали некогаш сте слушнале за Федералниот регистар? Во основа, тоа е весник за Сојузната влада на САД, каде што тие објавуваат нови правила и прописи и промени на постоечките правила и прописи. Во 1984 година, беше објавена статија во Федералниот регистар, во која се дискутираше за загриженоста за безбедноста на вакцината против детска парализа. Беше забележано дека во клиничките испитувања, не беа почитувани сите безбедносни прописи пред да биде лиценцирана вакцината. Наместо да се врати назад и да се увери дека тие чекори се соодветни за да се осигури безбедноста, TPTB одлучи дека тоа ќе биде премногу рестриктивно за производителите и бидејќи вакцината веќе беше во употреба и беше дадена на милиони деца, тоа ќе ја наруши програмата ако оваа мала безбедносна грешка излезе на виделина. Така, тие не само што решија да ги променат своите барања, туку решија да се откажат и од воспоставената процедура за информирање на јавноста што се случило и зошто ги менуваат правилата. Само ја внесоа оваа промена без да кажат никому. И тие го направија тоа за да ја заштитат програмата.

Од оваа статија, на страница 23004:

Ако читањето на тој пасус не резултира со WTF момент за вас, ние не сме исти. „Не може да се дозволи да постојат какви било можни сомнежи“. Без оглед на тоа „дали е добро основана или не“. Со оглед на апсолутното негирање што моментално се случува со вакцините за COVID-19 и апсолутното негирање на било КОЈА поврзаност помеѓу вакцините и аутизмот, на секој што обрнува внимание треба да му биде прилично јасно дека оние луѓе кои носат одлуки за здравјето и благосостојбата на нашите деца и внуци имаат една и само една грижа:

ЗАШТИТА НА ПРОГРАМАТА!

Додека размислував за ова минатата ноќ, одеднаш ми падна на памет дека нешто многу чудно се случи во текот на летото 2022 година. Во јули 2022 година, беше идентификуван случај на детска парализа кај невакциниран маж во округот Рокланд, Њујорк. Во првите репортерски извештаи, многу се зборуваше за фактот дека човекот бил невакциниран – обид да се обвинат „антиваксерите“ за појавата. Меѓутоа, наскоро, кога стана јасно дека изворот на „епидемијата“ е оралната вакцина против детска парализа, работите станаа прилично тивки. Медиумските извештаи нагласуваат дека вакцината е „безбедна и ефикасна“ и најдобриот начин да се заштитите од оваа епидемија на детска парализа од вакцина е… погодувате… Повеќе вакцини. Потоа се случи нешто друго. Додека гувернерот на Њујорк прогласи вонредна состојба, медиумите престанаа да известуваат за појавата.

Секој што се сеќава на „епидемијата на морбили во Дизниленд“, во 2015 година и колку долго траеше тоа фијаско, можеби ќе си ја зачеша главата прашувајќи се зошто вестите за оваа ЕПИДЕМИЈА НА ПОЛИОТО престанаа толку брзо. Одговорот на тоа е едноставен. Тоа се случи за време на пандемијата со КОВИД-19, кога лидерите на нашата нација и здравствените „власти“  се обидуваа (и сѐ уште)  да ги убедат сите да ја примат инјекцијата за КОВИД-19. Со сите објавени извештаи за повреди и смрт од вакцината и со оглед на тоа дека инфекцијата со Ковид-19 има помалку од еден процент стапка на смртност кај огромното мнозинство луѓе, ДОВЕРБАТА во „безбедноста и ефикасноста“ на вакцината е најважна. Тоа значи дека ДОВЕРБАТА во програмата за вакцини мора да биде најважна.

Пронаоѓањето на полио од вакцини во примероци од отпадни води од повеќе окрузи во Њујорк е проблематично. Ако луѓето почнат да ја истражуваат вакцината против детска парализа и ако научат за сите проблеми со вакцината против детска парализа, вклучувајќи го и фактот дека нивните прашања или сомнежи „не може да се дозволат да постојат“, тоа би можело да биде прашање што ќе влијае на нивната подготвеност да прифатат други вакцини – вклучително и вакцина против КОВИД.

Покрај проблемот со довербата, постои уште еден проблем… Ако детската парализа се најде во отпадните води на повеќе окрузи во Њујорк, и всушност беше идентификуван само еден случај на детска парализа, дали тоа значи дека детската парализа не е ужасниот осакатувач и убиец на деца за кој сме наведени да веруваме? Да. Токму тоа значи. Кога некој ќе ме обвини дека сакам да ја вратам детската парализа, мојот прв одговор е да ја едуцирам таа личност за вистината за „ужасите“ на полиото. Тоа го правам со одење на страните на ЦКБ и СЗО.

 

Полио болеста според ЦКБ

 

Забележете дека под „Симптоми“ ЦКБ наведува – „Приближно 95% од лицата заразени со полио нема да имаат симптоми“. Ја снимив оваа информација пред неколку години – веројатно околу 2012-2013 година. ЦКБ оттогаш ги промени информациите и сега наведува дека околу 75% од луѓето немаат симптоми и околу 25% од луѓето доживуваат благи симптоми слични на грип.

Од страницата на ЦКБ, Што е полио:

 

Хм. Тоа е малку различно од она на што мислат повеќето луѓе кога мислат на полио. Ова е она за што сме условени да размислуваме:

 

 

ЦКБ продолжува да наведува дека некаде помеѓу 1 од 200 и 1 од 2000 луѓе заразени со полиовирусот ќе доживеат одредено ниво на парализа и помеѓу 2-10% од парализираните ќе умрат, бидејќи вирусот ги парализира мускулите неопходни за дишење. Еве што вели Светската здравствена организација (СЗО) за полиото:

 

Прилично конзистентно. И ЦКБ и СЗО наведуваат дека повеќето луѓе кои се заразуваат со полио имаат нула симптоми. Од оние кои имаат симптоми, повеќето од нив имаат благи симптоми слични на грип, воопшто не како КОВИД. Или грип. Или настинка, алергии или инфекција на синусите.

Значи, мојот одговор на оние кои ме обвинуваат дека сакам да го вратам полиото е: „Како знаеме дека исчезнало? Ако 99% од луѓето кои се заразени со детска парализа имаат или нула симптоми или благи симптоми слични на грип, како воопшто би знаеле дали полиото е искоренето? Кога последен пат сте отишле кај вашиот лекар со благи симптоми слични на грип и побаравте да ве тестираат за полио?

 

Оние луѓе кои живееле низ средината на 1900-тите во САД се сеќаваат на стравот поврзан со полио. Децата беа парализирани. Сликите на железните бели дробови се врежани во нивните сеќавања. FYI… железните белодробни крила еволуирале и сега е она што го знаеме како респиратор. Не ги снема. Сè уште се користи насекаде и една од работите за која се користи е кога пациентот има трансверзален миелитис. Респираторите се користат и кај пациенти на кои им е дијагностициран акутен флакциден миелитис/парализа, што е вид на трансверзален миелитис. Запомнете, и двете од овие дијагностички ознаки беа создадени откако беше развиена вакцината против детска парализа и имаа ефект да изгледа како вакцината да го искорени полиото.Не го искорени. Бидејќи знаеме дека полиовирусот е всушност доста бениген кај огромното мнозинство луѓе, и бидејќи знаеме дека други работи (вируси, пестициди, тешки метали) можат да предизвикаат парализа која ИЗГЛЕДА како она што сме научени да веруваме дека е полио, вреди да поминеме малку време зборувајќи за тие други работи.

Поли Томи моментално патува низ земјата и ги собира сведоштвата на семејствата чии деца биле оштетени со вакцинацијата. Ве молам погледнете го ова кратко видео за да можете да доживеете само мал дел од она што се случува со децата во Америка.

Децата од видеото погоре се повредени со вакцинација. Да им се случеше ова во 1940-тите или 1950-тите, ќе им беше дијагностицирано „полио“. Во 2014, 2016 и 2018 година, имаше повеќе случаи на акутен флакциден миелитис во вестите. Тоа беше наречено „мистериозна болест слична на полио“ која ги погодува децата. AFM првично му се припишува на ентеровирусот D68, кој циркулирал во околината и кој бил пронајден кај приближно 20% од децата погодени со AFM. Во тоа време (2014) ЦКБ првично им укажа на лекарите во насока на EV-D68, но потоа, одеднаш, откако беше откриено дека еден случај е поврзан со цитомегаловирус, ЦКБ престана да ги советува лекарите да тестираат за EV-D68. Се прашував зошто тоа би можело да биде, освен ако ЦКБ не сакаше да го одврати вниманието од EV-D68 поради некоја причина. Едно можно објаснување за оддалечувањето на ЦКБ од EV-D68, е затоа што тој се користи во производството на инактивираната вакцина против детска парализа,  која е моментално лиценцирана за употреба во Соединетите Држави. Интересно, вирусот Коксаки е исто така вмешан во АФМ, и… погодувате… тој исто така се користи во производството на вакцината против детска парализа која моментално се користи.

 

 

Дали присуството на овие вирусни честички во вакцината е одговорно за предизвикување на АФМ? Дали е тоа можен фактор што придонесува? Не постои начин да се знае бидејќи не се направени никакви студии. И нема да има. Запомнете, сè е за заштита на програмата и не може да се дозволи постоење на какви било сомнежи, без разлика дали се добро основани или не. Тие никогаш нема да ги направат тие студии затоа што ако го пронајдат она што е сомнително, тоа ќе ја запре програмата, а програмата е од примарна важност.

Доказите дека рутинските вакцини во детството можат да бидат причина за паралитичен полиомиелитис се одамна присутни. Следниот графикон е од работата на Нил Милер:

 

 

 

Акутен флакциден миелитис и рутински вакцини во детството: ова не е ништо ново

 

 

Фотографијата погоре е на Кевин Норбери, направена кога се опоравувал од детска парализа. Кевин е од Австралија. Станал парализиран од детска парализа во 1951 година, на 10-годишна возраст. Парализата на Кевин започнала кратко откако бил вакциниран против дифтерија, а парализата започнала во истата рака каде што ја примил вакцината. Кевин помина неколку години во болница за деца со посебни потреби, а како постар возрасен сè уште живее со остатоците од полиото. Дури многу години подоцна, Кевин дозна дека австралиската влада знаела за поврзаноста помеѓу рутинските вакцини во детството и зголемениот ризик од парализа од полио и тие тоа го прикриле.

Кевин има напишано мемоари со наслов „Неверојатниот репортер“. Тој беше интервјуиран од Ендрју Рул од Sunday Sun Herald и неговата приказна беше објавена на 12 март 2016 година.

Еве цитат од написот:

„‚Д-р Бертрам Мекклоски без сомнение спасил многу животи, можеби дури и тој на Норбери. Но, дури кога возрасниот Норбери пронајдел извештај што Мекклоски го објавил во медицинско списание, слушнал за веројатната врска помеѓу епидемијата на полио во 1950-тите и инокулацијата против голема кашлица и смртоносната болест дифтерија, која некогаш убивала десетици илјади деца годишно. Неговиот извештај во Лансет е вознемирувачки текст, дури и за денешно време‘, започнува Норбери. Мекклоски забележал дека 211 од 340 случаи на детска парализа во Викторија за шест месеци биле деца кои биле инокулирани – и дека колку е поскорешна инјекцијата, толку е поголема веројатноста дека развиле полио. Уште позначајно, парализата со полио беше потешка во раката во која што детето неодамна добило инјекција. Ова вклучи аларм кај Норбери. Поради проблемите со примитивните шприцеви кои тогаш се користеле, му била дадена двојна доза вакцина против дифтерија, вели тој, само неколку недели пред да го погоди парализата. Новинарот ветеран ги открил фактите скриени од неговите родители и од другите кога бил дете. Тој откри дека Мекклоски ги пријавил своите сомнежи кај главниот здравствен директор во Викторија, шефовите на серумските лаборатории на Комонвелтот и шефот на болницата за инфективни болести. Тие се согласија дека постои врска помеѓу училишните инјекции и детската парализа. Всушност, Медицинскиот журнал на Австралија советуваше да не се инјектираат деца на училишна возраст во области каде што се појавува детска парализа. Експертите очигледно се сомневаа дека имунолошкиот систем на децата е привремено ослабен од вакцините, што ги прави ранливи на полио. Што се случи? Поради стравувањата од реакција против имунизацијата, властите го закопаа извештајот на Мекклоски. Луѓето на високите места мислеа дека зголемениот ризик стотици деца да добијат детска парализа е подобар од одложувањето на вакцинацијата против дифтерија“.

 

Поврзаноста помеѓу детската вакцинација и парализата е позната уште од избувнувањето на полио во 1940-тите и 1950-тите, а знаењето за тоа не беше ограничено на Австралија. Тоа се случи и во САД, Канада, Германија, Италија, Франција и Англија. Има една многу добра статија во The Lancet, со наслов Polio Provocation: Solving a Mystery with the Help of History. Во написот, авторот Стивен Маудсли открива неколку многу интересни факти за поврзаноста помеѓу вакцинацијата со дифтерија, тетанус и пертусис и зголемениот ризик од паралитична детска парализа кај неодамна вакцинираните деца.

Од написот во Лансет:

„… дури на крајот на Втората светска војна детската парализа предизвикана од инјекции се појави како проблем за јавното здравје. Примената на епидемиолошки надзор и статистички методи им овозможија на истражувачите да го следат постојаниот пораст на инциденцата на детска парализа заедно со проширувањето на програмите за имунизација за дифтерија, пертусис и тетанус. Извештајот што произлезе од болницата Гај и Евелина, Лондон, во 1950 година, откри дека 17 случаи на парализа од полио се развиле во екстремитетот инјектиран со инокулации со пертусис или тетанус. Резултатите објавени од австралискиот лекар Бертрам Мекклоски, исто така, покажаа силна поврзаност помеѓу инјекциите и парализата од полио. Во меѓувреме, во САД, истражувачите за јавно здравје во Њујорк и Пенсилванија дојдоа до слични заклучоци. Клиничките докази, изведени од три континенти, воспоставија теорија која бара внимание“.

Маудсли продолжува да ги дискутира теориите за механизмот зад провокацијата на детска парализа, која ја вклучуваше хипотезата дека чинот на пробивање на кожата за време на инјектирањето го однел полио вирусот во длабокото ткиво, а оттаму во централниот нервен систем, при што доведува до парализа. а понекогаш и смрт.

 

 

Што направија здравствените власти на Соединетите Американски Држави???

 

Маудсли пишува:

Импресивниот обем на литература за провокацијата на полио во 1950-тите поттикна промени во здравствената политика. Американските здравствени организации и добротворни организации, вклучително и Националната фондација за инфантилна парализа, Американската академија за педијатрија и Американското здружение за јавно здравје, ја прифатија можноста за провокација на полио и ги охрабрија здравствените работници да избегнуваат „индискриминирачки“ инјекции и „засилувачи“ за време на епидемии. Во Њујорк, детските здравствени станици беа затворени, а законите со кои се задолжува педијатриската вакцинација пред посетувањето на училиште беа ублажени. Повеќето здравствени работници ги реформираа практиките на имунизација и прифатија дека сезонските фактори и циклусите на болеста се важни да се земат во предвид пред да се имунизираат децата“.

Во 1940-тите и 1950-тите, механизмите на испровоцираната детска парализа беа хипотетички. Тие не останаа хипотетички. Во една статија од 1998 година, објавена во Journal of Virology, истражувачите ги објавија своите наоди, кои ги потврдија сомнежите од речиси половина век порано, пишувајќи:

Познато е дека повредата на скелетните мускули ги предиспонира своите заболени за невролошки компликации од истовремени полиовирусни инфекции. Овој феномен, означен како ‚провокациски полиомиелитис‘, продолжува да предизвикува бројни случаи на детска парализа поради давање на непотребни инјекции кај деца во области каде што полиовирусот е ендемичен. Неодамна, беше објавено дека интрамускулните инјекции исто така може да ја зголемат веројатноста за паралитичен полиомиелитис поврзан со вакцината кај примателите на живи атенуирани вакцини против полиовирусот. Го проучувавме овој важен фактор на ризик за паралитична детска парализа во животински систем за полиомиелитис и го утврдивме патогениот механизам што ги поврзува интрамускулните инјекции и провокацискиот полиомиелитис. Повредата на скелетните мускули предизвикува ретрограден аксонален транспорт на полиовирусот и со тоа ја олеснува вирусната инвазија на централниот нервен систем и прогресијата на оштетувањето на ‘рбетниот мозок. Патогениот механизам на провокација на полиомиелитис може да се разликува од оној на детската парализа стекната во отсуство на предиспонирачки фактори“.

 

Вирусите кои се поврзани со поновите хоспитализации на деца од акутен флакциден миелитис вклучуваат ентеровирус D68, вирусот Коксаки и цитомегаловирус. Вирусите се различни (иако слични), но механизмот е ист: пробивање на кожата и пенетрирање на она што инаку е бенигна инфекција во скелетните мускули и од таму во ‘рбетниот столб.

Интересно, постои сомневање дека живата вакцина против вирусот на грип (FluMist) може да биде поврзана и со AFM, особено кога се дава заедно со инактивираната полио вакцина и или други инјектирани вакцини. Пред неколку години, FluMist беше повлечен, наводно затоа што имаше толку ниска стапка на ефикасност (обично околу 3%) против грип. Имањето ниска ефикасност обично не е причина за повлекување на вакцината откако ќе биде одобрена, па оние од нас кои имаат сомнителни умови останаа да се прашуваат која може да биде вистинската причина. Стапките на AFM се намалија кога FluMist стана недостапен. Потоа беше повторно воведен, а стапките на АФМ повторно се зголемија. Се разбира, корелацијата не е еднаква на причинско-последичната врска (внесете вртење на очи овде), и се разбира, никогаш нема да има студија за да се погледне и да се види дали FluMist и AFM се поврзани, бидејќи… заштитата на програмата е најважна.

Има некои лекари кои се сеќаваат на провокациската детска парализа. Еден од тие лекари е д-р Алан С. Канингем, пензиониран педијатар. Загриженоста на д-р Канингем беше објавена во The BMJ, во јануари 2015 година.

Д-р Канингам напиша:

„Од 2 август 2014 година, нашите Центри за контрола на болести добија извештаи за 107 случаи на ‚акутен флакциден миелитис‘ (AFM), болест слична на полио кај децата во 34 држави. Во текот на истиот интервал имало 1153 случаи на респираторни заболувања поврзани со ентеровирусот D-68 (CIDRAP News 1/16/15. CDC ажурирање 1/15/15. Catherine Saint Louis, NY Times 1/13/15). AFM влијае на моторните неврони во сивата материја на ‘рбетниот мозок, што резултира со асиметрична слабост на екстремитетите; 34% од пациентите имаат моторна дисфункција на кранијалните нерви. Просечната возраст на пациентите е 7,6 години/опсег: 5 месеци-20 години (MMWR 63: 1243-9 јануари 2015 година). Досега само едно дете е целосно закрепнато. EV-D68 е сомнителна причина, но досега не се пронајдени вируси во ‘рбетната течност на пациентите, а само мал број имале претходна болест поврзана со EV-D68. Се планираат студии за контрола на случаи за да се бараат индиции, но во моментов АФМ е мистериозна болест од непозната причина.

Табу е да се сугерира улогата на вакцините, но некои стари лица се сеќаваат на ‚провокациски полиомиелитис‘ или ‚провокациска парализа‘. Ова е паралитично полио по интрамускулни инјекции, обично со вакцини. ПП беше најубедливо документирана од Остин Бредфорд Хил и Џ. Ноулден за време на британската епидемија на полио во 1949 година, кога ризикот од паралитична детска парализа беше зголемен за 20 пати кај децата кои примиле ДПТ инјекција (БМЈ 2:1–1 јули 1950 година). Слични набљудувања беа направени од Гринберг и колегите во Њујорк; нивниот преглед на литература цитираше сомнителни случаи уште во 1921 година (Am J Public Health 42:142–Feb.1952). За прв пат станав свесен за ПП пред 10 години додека ја прелистував ‘Кругмановата инфективна болест на децата‘ (страница 128 од изданието од 2004 година).  AFM може да резултира од директен вирусен напад на ‘рбетниот мозок, или од имунолошки напад предизвикан од вирус или од нешто друго. Доколку вирусот сличен на полио циркулира во САД, треба да се разгледа можноста за негова провокација со една или повеќе вакцини“.

Како што пишува Маудсли во својата статија во Лансет, загриженоста за провокацијата на детска парализа повторно се појави во 1980-тите, бидејќи програмите за вакцинација се зголемија во земјите во развој и како резултат на тоа, сè поголем број деца беа парализирани. Соединетите држави имаа историја да ја прават вистинската работа кога тоа се случи во 1950-тите. За жал, тоа беше пред тие ентитети во нашата влада да одлучат дека заштитата на децата од штета е некаде подолу на листата на приоритети, далеку под заштитата на програмата од „секакви сомнежи за безбедноста на вакцината, без разлика дали е добро основана или не…“

Една последна мисла за акутниот флакциден миелитис (АФМ) пред да завршам. Според ЦКБ, АФМ е двогодишна појава, со забележителни „епидемии“ кои се случуваат на секои две години, почнувајќи од 2014 година. Имаше зголемување на инциденцата во 2016 и во 2018 година. Се предвидуваше дека ќе има голем пораст на АФМ кон крајот на летото и есента 2020 година, врз основа на претходното однесување на оваа конкретна „мистериозна болест слична на детска парализа“, која ги погодува децата, а првенствено оние деца кои се на возраст кога добиваат инјекции пред да одат во градинка. Сепак, во 2020 година, тоа не се случи. Некој може разумно да се запраша дали тоа би можело да биде резултат на тоа што децата не одеа на училиште и родителите не ги носеа на „рутински прегледи“ каде што се даваат вакцини. Никогаш нема да дознаеме, бидејќи тоа нема да биде истражено. Не може да биде. Затоа што тоа ќе падне под насловот „сомнежи за безбедноста“ на вакцините, а знаеме дека од 1984 година, тие не смеат да постојат.

 

 

Автор: Марсела Пајпер Тери

 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.