Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Како вирус од мајмун, кој предизвикува рак, заврши во вакцини против детска парализа

Во 1950-тите и 1960-тите, истражувањето спроведено во потрагата по вакцина против детска парализа вклучуваше „преминување“ на полиовирусот низ мајмуните – процес што доведе до контаминирање на некои од вакцините со симиан вирус што предизвикува рак.

 

Дали знаевте дека мајмунскиот вирус кој предизвикува рак контаминираше милиони серии на вакцина против детска парализа?

Дали знаевте дека овој вирус сега е пронајден во луѓето и во нивните карциноми?

Здравствените власти би сакале американската јавност да ги заборави овие факти. Но, тоа се случи, а реперкусиите се со нас и денес. Оваа позната контаминација се случи на крајот на 1950-тите и почетокот на 1960-тите, но можеби ќе продолжи во следните 40 години. Всушност, во текот на последните 60 години, стапката на рак за секоја возрасна група во Америка продолжи да се зголемува. Како се случи оваа контаминација на вакцина? И дали има врска со вртоглаво растечките стапки на рак во САД?

 

 

Како  вакцините против детска парализа беа контаминирани со вирус на мајмуни што предизвикува рак?

 

Во 1950-тите, научниците како др. Џонас Салк и Алберт Сабин ги изолирале соевите на полиовирус за да направат вакцини.Соевите на Салк се деактивираче со формалдехид и  се инјектирале кај децата. Соевите на Сабин  биле атенуирани или ослабени со трансфер или пренесување на живите вируси низ различни клетки домаќини, а потоа им беше давана на децата орално. Бидејќи неговата цел беше да создаде жива атенуирана вакцина, Сабин мораше да ги изолира соевите на полиовирусот и потоа да ги помине соевите низ различни клетки домаќини за да ја постигне вистинската вирулентност – доволно силна за да предизвика имунолошки одговор, но доволно слаба за да не предизвикува детска парализа кај примателот. Оралната вакцина против детска парализа на Сабин (ОПВ) е тривалентна вакцина и според тоа, се состоеше од три типа – Тип I, II и III.

Еве како е создаден Тип I. Во 1941 година, др. Томас Френсис и Томас Мек го изолираа полиовирусот Махони „од здружениот измет на три здрави деца во Кливленд“. Потоа, за да ја направи својата вакцина, Салк го подложил полио вирусот на премини низ 14 живи мајмуни и две мајмунски тестикуларни култури. Во 1954 година, сојот (сега наречен Monk14 T2) беше даден на др. С.П. Ли и М. Шефер, кои го подложиле вирусот на уште девет премини низ култури на мајмунски тестиси. Следно, сојот (сега наречен Monk14 T11) претрпел уште 15 премини во култури на тестиси од мајмуни, 18 премини во бубрежните клетки на мајмуни, два премини низ кожата на живи резус мајмуни и дополнителни премини преку кожата на зелените афрички мајмуни и клеточни култури на мајмунски бубрези. Овој вид сега беше наречен MS10 T43 или LS-c.

Во 1956 година, Сабин го зел овој вирус на детска парализа и го поминал низ седум култури на бубрежни клетки од африкански зелен мајмун. Истата година, фармацевтската компанија, Merck, Sharp & Dohme, го пренела сојот (сега наречен LS-c, 2ab/KP2) преку култура на бубрежни клетки од мајмун резус. Добиениот материјал, наречен Sabin Original Merck (SOM), беше доставен на фармацевтската компанија Ледерле во 1960 година, како семенски материјал за производство на нејзината вакцина против детска парализа. Типовите II и III беа создадени на сличен начин.

 

 

Зошто беше потребно толку многу „минување“ низ животинските клетки?

 

Теоријата на преминување ( passaging) е релативно едноставна.

Идејата е дека како што вирусот станува поприлагоден на нов животински вид, тој вид ќе стане помалку приспособен на неговиот оригинален домаќин. Ставањето на вирусот во различни ткива или култури на мајмуни, вклучувајќи ги бубрезите на мајмуните, тестисите на мајмуните и кожата на мајмуните, беше дизајнирано да го прилагоди вирусот на полио на мајмуните. Откако ќе се прилагоди на мајмуни, во теоријата, вирусот на полио би бил помалку вирулентен за луѓето. Иако идејата имаше смисла, она што немаше смисла беа ризиците од тоа. Секој пат кога вирусот на детска парализа бил собран од овие ткива и култури на мајмуни, научниците ризикувале да соберат необични вируси на мајмуни измешани со нивниот полио вирус. Ова е, се разбира, она што се случи. Всушност, бидејќи бубрезите ја филтрираат крвта и ги отстрануваат токсините, тие се уникатно лоцирани како потенцијален извор на вируси. Но, приказната станува уште полоша.

 

 

Како се одгледуваше вирусот на полио за вакцини?

 

Откако нивните семиња од детска парализа беа изолирани, на фармацевтските компании им беше потребен метод за производство на огромни количини потребни за кампањи за имунизација низ целата земја. Ова бара медиум или супстрат на кој полиовирусот може ефикасно да се одгледува и собира.

Бубрежните клетки од резус, а подоцна и од африканските зелени мајмуни, беа избрани бидејќи беше откриено дека тие се ефикасен медиум за раст. Мајмуните беа увезени во голем број од различни земји. Биле убиени и им биле извадени бубрезите. Мало количество полиовирус потоа би се додало во мелените бубрези, а во рок од неколку дена, големи количини полиовирус би можеле да се соберат од овие пулверизирани клетки од бубрезите на мајмуните.

Меѓутоа, имаше проблем со користењето на овие клетки за да се создадат оригинални вакцини и да се произведува вакцината во големи количини: мајмуните се полни со вируси. Всушност, во вакцините против детска парализа беа идентификувани толку многу мајмунски вируси што научниците почнаа да ги нумерираат. Simian Virus 1, па 2 итн. Потоа почнаа да ги скратуваат: SV1, SV10 итн.

 

 

Што е SV40?

 

SV40 беше 40-тиот вирус пронајден во бубрежните клетки на резус мајмуните, кога овие клетки беа користени за да се направи вакцина против детска парализа.

Овој конкретен вирус ги контаминираше и инактивираната полио вакцина (IPV) создадена од Салк и оралната или „живата“ вакцина против детска парализа (OPV) создадена од Сабин. Како што е дискутирано подолу, SV40 беше утврдено дека е онкоген или предизвикува рак. SV40 е во семејството Polyomaviridae, кое вклучува JC вирус (JCV) и BK вирус (BKV). Полиомавирусите се мали ДНК вируси.

Геномот на SV40 кодира  различни протеини, вклучувајќи го и „Large T-ag“. Овој протеин ги стимулира клетките домаќини да влезат во фазата каде што клетката ја размножува својата генетска содржина пред клеточната делба. Покрај тоа, T-ag се врзува за различни клеточни туморски супресорни протеини. Со други зборови, SV40 помага да се стимулираат човечките клетки да се размножуваат, а исто така ја запира клеточната машинерија дизајнирана да го спречи почетокот на ракот. Тоа е смртоносен „два во еден удар“.

Како беше откриен SV40 во вакцината против детска парализа?

Д-р Бернис Еди од Националниот институт за здравје (NIH), Одделот за биологија, го открила кога, во 1959 година, го зела материјалот што се користи за одгледување вакцини против детска парализа и го инјектирала во хрчаци. Тумори пораснале кај хрчаците, па Еди сакаше да го изолира предизвикувачкиот агенс – и се покажа дека е SV40, 40-тиот симијан вирус што ги загадува вакцините против детска парализа. Нејзиното откритие беше потврдено од др. Морис Хилиман и Бенџамин Свит од Мерк.

 

 

Што рекоа научниците?

 

Многу научници знаеле дека користењето бубрези од мајмуни полни со вируси  е опасен начин да се направи вакцина. Уште во 1953 г., д-р Хералд Р., научник кој работил во Ледерле Лаборатории, еден од производителите на вакцини против детска парализа, објавил статија во рецензирано научно списание во кое изјави:

„Полиомиелитис вирусот досега се култивираше само во ткивата на одредени чувствителни видови – имено, мајмунски или човечки ткива. Овде повторно секогаш ќе се соочиме со потенцијалната опасност од собирање на други загадувачки вируси или други микробни агенси заразни за човекот“.

Во 1958 година, едно научно списание објави дека „стапката на изолација на нови симијан вируси  (од мајмунските бубрежни клетки) продолжи со несмалено темпо“. Дополнително, во 1960 година, Мерк му напиша на американскиот генерален хирург:

„Нашиот научен кадар ни нагласи дека има голем број сериозни научни и технички проблеми кои мора да се решат пред да се вклучиме во големо производство на жива вакцина против полиовирусот. Најважен меѓу нив е проблемот со надворешните контаминирачки мајмунски вируси, што може да биде исклучително тешко да се елиминираат и кои може да биде тешко ако не и невозможно да се детектираат во сегашната фаза на технологијата“.

 

 

Што направија регулаторите?

 

На 25 март 1961 година, федералните регулативи кои го контролираа производството на орални вакцини против полиовирусот беа изменети. Овие нови прописи не бараа производителите на вакцини да ги фрлаат своите семиња од полиовирус контаминирани со SV40, кои беа извор за сите следни вакцини против детска парализа. Наместо тоа, правилата бараа „секој семенски вирус што се користи во производството да се докаже дека е ослободен од надворешни микробиолошки агенси“. Новите прописи, исто така, бараа секој пар бубрези на мајмун отстранети од мајмун за производство на вакцини „да се испита микроскопски за докази за дегенерација на клетките“.

Понатаму, течноста од бубрежните клетки на мајмуните мораше да се комбинира со други ткивни култури за да се открие дали има некој контаминирачки вирус. Прописите бараа  „културите да бидат набљудувани најмалку 14 дена“. Во суштина, овие регулативи бараа SV40 тест кој се состои од земање на клетките на бубрезите на мајмуните на кои ќе се одгледува вакцината и:

„Набљудувајте ги  низ микроскоп за да видите дали покажуваат присуство на SV40;

Земете течности од нив;

Внесете ги тие течности во други клеточни култури;

Почекајте 14 дена;

Определете дали другите клеточни култури биле променети како резултат на присуството на SV40“.

 

 

Кои беа некои од проблемите со тестот?

 

Овие тестови не беа дизајнирани да ги детектираат самите контаминирачки вируси.

Не може да се види SV40 или било кој вирус со стандарден светлосен микроскоп или со голо око. Наместо тоа, владиниот тест за SV40 се потпираше на набљудувањето на претпоставениот ефект на инфекција со SV40 врз одредени ткивни клетки за да се покаже присуството на вирусот. Всушност, прописите бараа само 14-дневен период на набљудување, иако беше добро документирано дека ефектот што го бараа („вакуолизирачки промени“) може да потрае до шест недели за SV40 да се покаже со овој метод:

„Во оваа лабораторија во културите на зелени мајмуни инокулирани со мали количини на вирус [(SV40)] (т.е. <100 TCID50), промените не беа забележани дури пет или шест недели по инокулацијата. Затоа, за да се постигне максимална точност со овој метод, потребен е долг период на набљудување“.

Овие чекори за контрола на квалитетот беа дизајнирани да ги смират фармацевтските компании бидејќи тие не бараа компаниите да фрлат ништо и да започнат од почеток. Чекорите исто така не ја заштитија јавноста бидејќи не обезбедија отстранување на SV40 од вакцините поради повеќе причини, вклучувајќи:

-Оригиналните залихи на семиња за кои беше познато дека се контаминирани со SV40 не беа исфрлени, туку се користеа за производство на ОПВ во следните 40 години.

-Познато е дека супстратот (клетките на бубрегот од мајмун) што се користел за одгледување на OPV, содржи SV40.

-Чекорот за контрола на квалитетот беше целосно несоодветен. На пример, период на набљудување од 14 дена нема да открие вирус на кој може да му требаат шест недели да расте.

Всушност, во раните 1960-ти има повеќе научни трудови кои привлекуваат внимание на ова и предлагаат подобри технологии за откривање на SV40. Владата и фармацевтската индустрија ги игнорираа овие грижи и предлози.

 

 

Како беше погрешна епидемиологијата?

 

Откако SV40 првично беше откриен во вакцините на Салк и Сабин, кои беа администрирани на милиони деца ширум светот, научната заедница го задржа здивот и се прашуваше дали овие деца ќе бидат погодени од рак кога се мали или подоцна како возрасни. Навистина, стапката на рак кај децата и кај возрасните постојано се зголемува во последните 60 години.

Но, неколкуте епидемиолошки студии кои бараа директна врска помеѓу SV40 и човечкиот рак дадоа неконзистентни заклучоци. Секое од овие студии страдаа од големи недостатоци, вклучувајќи го и фактот дека никој не знаеше кој всушност ги примил вакцините контаминирани со SV40, а кој не – така што беше невозможно да се спореди група изложена на SV40 со група што не е изложена.

 

 

Каде сѐ е присутен денес SV40?

 

До 1999 година, бројни патолози, микробиолози и виролози ширум светот го открија SV40 кај различни видови на рак, како што се тумори на мозокот, вклучувајќи медулобластом, рак на коските, мезотелиом и не-Хочкинов лимфом.

Повеќето од нив беа истите видови на рак создадени кога SV40 беше воведен кај животните. Прашањето кое остана неодговорено со децении сега повторно се соочи со научниците – дали SV40 е одговорен за предизвикување или придонесување за рак кај луѓето? Со текот на годините, научниците од целиот свет дошле до зачудувачки и вознемирувачки откритија. Тие пронајдоа SV40 антитела кај значителен процент на луѓе, вклучително и деца кои биле премногу мали за да ги примат вакцините контаминирани со SV40 од раните 1960-ти. Научниците, исто така, открија дека SV40 е всушност во некои човечки видови рак. Понатаму, тие утврдија дека SV40 интерферира со гените, како p53, кои се неопходни за умирање на клетките на ракот. Бидејќи гените како p53 помагаат да се активира апоптоза, SV40 може да ги направи хемотерапијата и терапијата со зрачење помалку веројатно да бидат ефективни.

 

Што заклучи Институтот за медицина?

 

Во јули 2002 година, Комитетот за безбедност при имунизација на Националниот институт за медицина (IOM) спроведе студија за SV40 и ракот, што кулминираше со извештај објавен во октомври 2002 година. Според извештајот на ИМ, „SV40 контаминација на полио вакцината и рак“:

„Комитетот заклучува дека биолошките докази се силни дека SV40 е трансформирачки вирус (т.е. предизвикува рак)… дека биолошките докази се со умерена јачина дека изложеноста на SV40 може да доведе до рак кај луѓето под природни услови, [и] дека биолошките докази се со умерена јачина дека изложеноста на SV40 од вакцината против детска парализа е поврзана со инфекцијата со SV40 кај луѓето“.

Со други зборови, имаше научен доказ дека SV40 не бил само случаен минувач во клетките на ракот на човекот – научниците заклучија дека симијан вирусот може да биде причина за ракот кај кај одредени личности.

 

 

Каков беше одговорот на владата?

 

Сепак, различните владини агенции на САД, како што се Центрарот за контрола и превенција на болести (CDC) и Националниот институт за рак, ги оспорија овие заклучоци. Според CDC, „вирусот SV40 е пронајден кај одредени видови на рак кај луѓето, но не е утврдено дека SV40 ги предизвикува овие видови на рак“. Според NIH, „NCI продолжува да ја проценува можната врска помеѓу инфекцијата со SV40 и човечкиот рак“.

Додека владата троши децении „проценувајќи“ го SV40, овој мајмунски вирус:

-Веќе стана распространет кај човечката популација и во некои човечки карциноми.

-Дека е толку силен канцероген,  пребарувањето на научни статии за „SV40 и ракот“ открива повеќе од 6.100 различни научни статии.

-Прави ортодоксните терапии за рак со помала веројатност да бидат ефективни, така што тие не можат да го спасат животот на пациентот.

 

 

Заклучок

 

SV40 е потенцијално смртоносен човечки канцероген и доаѓа од одобрени и задолжителни вакцини од FDA. За да дознаете повеќе за SV40, вакцините и ракот, прочитајте „Вирусот и вакцината: Вистинската приказна за симијан вирусот што предизвикува рак, контаминираната полио вакцина и милионите изложени Американци“ и посетете ја Фондацијата за SV40 и рак, како и фондацијата Нашиот Александар.

 

 

 

 

Извор

Автор: Мајкл Хорвин, 

Хорвин го загубил својот син Александар од рак на мозокот (медулобластом) кога Александар имал две и пол години. Ракот на мозокот на Александар бил тестиран од четири независни истражувачки лаборатории и сите четири откриле дека содржи SV40. Мајкл и неговата сопруга Рафаеле беа тестирани за SV40. Тие не го носеа вирусот. Крвта од папочната врвца на Александар (крвта што остана во папочната врвца по раѓањето на бебето) беше собрана за  и беше тестирана за SV40. Не го содржеше вирусот. Овие тестови покажаа дека Александар е роден без SV40 и дека не го добил вирусот од неговите родители. Медулобластомот на Александар се проценува дека почнал да расте откако ја примил својата орална вакцина против детска парализа. Врз основа на јавни документи, Хорвинови тврдат дека вакцината против детска парализа дадена на Александар била контаминирана со SV40.

 

 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.