Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Витаминот Ц и КОВИД-19

 

Според Orthomolecular Medicine News Service, како и според многу истражувања, има само еден постоечки третман за новиот корона вирус – витаминот Ц.

Витаминот Ц го поддржува вашиот имунолошки систем.

Витаминот Ц помага да се неутрализира вирусот и да се намалат симптомите на инфекција.

Тоа не е СОВРШЕН „лек“, но ништо не е. Сепак, тој само може да ви го спаси животот и дефинитивно ќе ја намали сериозноста на инфекцијата.

Ако некој ви каже дека не е докажано, разгледајте две работи:

 • Ништо не е докажано дека функционира против COVID-19, бидејќи станува збор за нов вирус.
 • Витаминот Ц функционирал против секој вирус, вклучително и грип, пневмонија, па дури и полиомиелитис.

Ова се поголем дел на студии за употребата на витаминот Ц во борбата со КОВИД -19, кои ги потврдуваат горенаведени изјави:

Дата Студија
21.02.2020 Одобрени три студии за истражување на интравенски витамин Ц за третман на COVID-19
16.02.2020 Голема доза интравенски витамин Ц е третман на избор за пневмонија од 2019-nCov, во рана фаза од инфекцијата
13.02.2020 Пациентите со корона вирус од Кина да се лекуваат со високи дози на витамин Ц
10.02.2020 ВИТАМИН Ц И НЕГОВАТА ПРИМЕНА НА ТРЕТМАНОТ НА НОВИОТ КОРОНА ВИРУС: Како витаминот Ц ја намалува сериозноста и смртните случаи од сериозни вирусни респираторни заболувања
02.02.2020 Интравенозен третман со витамин Ц за корона вирус и сродни заболувања, при болничко лекување
30.01.2020 Нутриционистички третман при инфекција со корона вирус
26.01.2020 Витаминот Ц штити од инфекции со корона вирус

Според Orthomolecular Medicine News Service, пандемијата на корона вирус може драматично да се забави или запре со итно распространето користење на високи дози на витамин Ц. Лекарите со децении го демонстрираат моќното антивирусно дејство на витамин Ц. Недостасуваше и недостасува медиумско покривање на овој ефикасен и успешен пристап против вирусите воопшто, а особено корона вирусот.

Многу е важно да се максимизира анти-оксидативниот капацитет на телото и природниот имунитет за да се спречат и минимизираат симптомите кога вирус го напаѓа човечкото тело. Средината на домаќинот е клучна. Спречувањето е очигледно полесно отколку лекување на тешка болест. Но, сериозно третирајте ја сериозната болест. Не двоумете се да побарате медицинска помош. Тоа не е или-или избор. Витаминот Ц може да се користи веднаш заедно со лекови кога се наведени.

Лекарите од Вести во ортомолекуларна медицина и Меѓународното здружение за ортомолекуларна медицина бараат методи засновани на хранливи материи за да ги спречат или минимизираат симптомите за идна вирусна инфекција.

Следниве евтини дополнителни мерки ги препорачуваат за возрасни, а за деца се намалуваат во однос на телесната тежина:

Витамин Ц: 3.000 милиграми (или повеќе) на ден, во поделени дози.

Витамин Д3: 2.000 меѓународни единици дневно. (Започнете со 5000 IU / ден за две недели, а потоа намалете на 2.000)

Магнезиум: 400 мг на ден (во форма на цитрат, малати, хелат или хлорид)

Цинк: 20 мг на ден

Селен: 100 mcg (микрограми) на ден

Витаминот Ц [1], витаминот Д [2], магнезиумот [3], цинкот [4] и селенот [5] се покажаа дека го зајакнуваат имунолошкиот систем против вируси.

Тие советуваат ако ништо друго, да започнете со земање на витамин Ц, најмалку 3 грама на ден, распоредено во текот на денот. Тоа е капсула од 1.000 милиграми на секои 8 часа или една лажичка прашок растворена во напиток или вода, пиејќи преку целиот ден.

Ако сте мотивирани, сторете ги сите други работи препорачани погоре.

Кога и ако „фатите нешто“ што може да биде КОВИД-19, едноставно зголемете го внесот на витамин Ц: заоблена лажичка за витамин Ц во прав (тоа е 4 до 5 грама) во вода (што помага да ве задржи хидрирани) на секои 3 или 4 часа.

Дали да се консултирате со лекар? Дали да се самоизолирате? Да и да. Секако дека да, тоа е ваша должност кон другите.

Витаминот Ц и другите мерки се она што го правите сами.

Основата за употреба на високи дози на витамин Ц за спречување и борба против болести предизвикани од вируси може да се проследи од почеток, со успехот на витаминот Ц против детска парализа, за прв пат пријавен во доцните 1940-ти. [6] Многу луѓе не се свесни, дури и се изненадени, што го слушаат ова. Понатамошните клинички докази изградени во текот на децениите, доведуваат до антивирусен протокол објавен во 1980 година. [7]

Важно е да се запамети дека спречувањето и лекувањето на респираторните инфекции со големи количини на витамин Ц е добро утврдено. Оние кои веруваат дека витаминот Ц генерално има заслуги, но масивните дози се неефикасни или некако штетни, ќе биде добро да ги прочитаат оригиналните трудови за себе. Да се негира работата на овие лекари, едноставно затоа што тие имаа успех одамна, е настрана на едно поважно прашање: Зошто придобивката од нивното клиничко искуство не е презентирана во јавноста од одговорни владини органи, особено во време на вирусна пандемија?

Во следното видео д-р Ричард Ченг го пренесува искуството од неодамнешната видео конференција оддржана на 17 март 2020 година, во која група лекари и научници се состанаа, за да разговараат за употреба на интравенски витамин Ц со голема доза (IVC) во третманот на умерени до тешки случаи на пациенти со Ковид-19. Еден од присутните бил д-р Енкијан Мао, кој е началник на Ургентниот оддел во болницата Руџин, Шангај. Д-р Мао е исто така член на Експертскиот тим во Центарот за јавно здравје во Шангај, каде што биле лекувани сите пациенти со Ковид-19. 

Д-р Мао изјави дека неговата група третирала околу 50 случаи на умерени до тешки случаи на инфекција Covid-19 со висока доза на ИВЦ. Дозирањето на IVC се движеше од 10 000 mg – 20 000 mg на ден за 7-10 дена, со 10 000 mg за умерени случаи и 20 000 за потешки случаи. Првиот дел од добрата вест беше дека сите пациенти кои примале IVC се излечени и нема смртност. Второ, во однос на просекот на 30 дневен престој во болница за сите пациенти со Covid-19, оние пациенти кои примале висока доза на ИВЦ имаат болнички престој за 3-5 дена пократок од останатите пациенти.

Д-р Мао разговараше и за еден особено тежок случај кога состојбата на пациентот се влошуваше брзо. Дополнителна доза од 50 000 мг IVC е дадена во период од 4 часа и тоа предизвика стабилност и подобрување на статусот на белодробната состојба на пациентот (индекс на оксигенација), во реално време.

Досега, нема забележани или пријавени несакани ефекти кај било кој од случаите третирани со висока доза на IVC.

 

Сепак ова е интересна вест, затоа што третманите со витамин Ц – не се тајна, па дури и клинички испитувања се одвиваат во Кина, а сепак сеуште никаде не се споменуваат безопасните третмани како овој со витамин Ц.

42 студии за интравенозното администрирање на витаминот Ц погледнете овде, а повеќе од 900 студии на темата витамин Ц можете да најдете овде.

Книга која вреди да се прочита и содржи над 1200 студии за витаминот Ц е Curing the Incurable: Vitamin C, Infectious Diseases, and Toxins од д-р Томас Леви.

Во моменот, кај нас, па и во светот се јавува за различни антивирусни лекови, кои сеуште го немаат докажано ефектот при КОВИД-19 со значајна статистичка моќ, а од друга страна имаат цела листа на несакани реакции.

Главна тема се респираторите и вакцината. Да, респираторите се потребни за критичните пациенти, но секоја медицинска интервенција има одредени бенефити, но и ризици кои треба адекватно да се проценат.

Кога станува збор за вакцина, научниците заедно со биотехнолошка компанија брзо започнаа со клиничките испитувања на експериментална вакцина со РНК- гласник (mRNA). До сега нема лиценцирано никаде ваков тип на вакцина, која користи дел од РНК на вирус за да манипулира со имунолошкиот систем на организмот преку стимулирање на моќен имунолошки одговор. Бидејќи пред клиничките студии се скокнати, останува да видиме за безбедноста и ефикасноста на дело, иако според слични истражувања се очекувани голем број на автоуимуни реакции. Но, овој пат сите очи ќе се вперени во нив.

Како и да е, не можеме да зборуваме за работи кои допрва би следеле , но да се игнорира, па дури и негира повеќе децениска наука, која може да понуди олеснување на текот на болеста – е без малку нечовечно. Третман кој е евтин и со незначителни несакани ефекти, може само да помогне. Да помогне и на пациентите и на стравот од „невидливиот непријател“.

 

 

Референци и изворни линкови:

 1. Витамин Ц:
  Case HS (2018) Vitamin C questions answered. Orthomolecular Medicine News Service, http://orthomolecular.org/resources/omns/v14n12.shtml.
  Gonzalez MJ, Berdiel MJ, Duconge J (2018) High dose vitamin C and influenza: A case report. J Orthomol Med. June, 2018, 33(3). https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report.
  Gorton HC, Jarvis K (1999) The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. J Manip Physiol Ther, 22:8, 530-533. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583
  Hemilä H (2017) Vitamin C and infections. Nutrients. 9(4). pii:E339. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28353648.
  Hickey S, Saul AW (2015) Vitamin C: The real story. Basic Health Pub. ISBN-13: 978-1591202233.
  Levy TE (2014) The clinical impact of vitamin C. Orthomolecular Medicine News Service, http://orthomolecular.org/resources/omns/v10n14.shtml
  OMNS (2007) Vitamin C: a highly effective treatment for colds. http://orthomolecular.org/resources/omns/v03n05.shtml.
  OMNS (2009) Vitamin C as an antiviral http://orthomolecular.org/resources/omns/v05n09.shtml.
  Taylor T (2017) Vitamin C material: where to start, what to watch. OMNS, http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v13n20.shtml
  Yejin Kim, Hyemin Kim, Seyeon Bae et al. (2013) Vitamin C is an essential factor on the anti-viral immune responses through the production of interferon-α/β at the initial stage of influenza A virus (H3N2) infection. Immune Netw. 13:70-74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23700397.
 2. Витамин Д:
  Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC et al. (2006) Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 134:1129-1140. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16959053.
  Cannell JJ, Zasloff M, Garland CF et al. (2008) On the epidemiology of influenza. Virol J. 5:29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16959053.
  Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA Jr. (2009) Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med. 169:384-390. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19237723.
  Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL et al. (2017) Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 356:i6583. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28202713.
  Urashima M, Segawa T, Okazaki M et al. (2010) Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr. 91:1255-60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219962.
  von Essen MR, Kongsbak M, Schjerling P et al. (2010) Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of human T cells. Nat Immunol. 11:344-349. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20208539.
 3. Магнезиум:
  Dean C (2017) Magnesium. OMNS, http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v13n22.shtml
  Dean C. (2017) The Magnesium Miracle. 2nd Ed., Ballantine Books. ISBN-13: 978-0399594441.
  Levy TE (2019) Magnesium: Reversing Disease. Medfox Pub. ISBN-13: 978-0998312408
 4. Цинк:
  Fraker PJ, King LE, Laakko T, Vollmer TL. (2000) The dynamic link between the integrity of the immune system and zinc status. J Nutr. 130:1399S-406S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801951.
  Liu MJ, Bao S, Gálvez-Peralta M, et al. (2013) ZIP8 regulates host defense through zinc-mediated inhibition of NF-кB. Cell Rep. 3:386-400. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23403290.
  Mocchegiani E, Muzzioli M. (2000) Therapeutic application of zinc in human immunodeficiency virus against opportunistic infections. J Nutr. 130:1424S-1431S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801955.
  Shankar AH, Prasad AS. (1998) Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection. Am J Clin Nutr. 68:447S-463S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9701160.
 5. Селен:
  Beck MA, Levander OA, Handy J. (2003) Selenium deficiency and viral infection. J Nutr. 133:1463S-1467S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12730444.
  Hoffmann PR, Berry MJ. (2008) The influence of selenium on immune responses. Mol Nutr Food Res. 52:1273-1280. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18384097.
  Steinbrenner H, Al-Quraishy S, Dkhil MA et al. (2015) Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections. Adv Nutr. 6:73-82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25593145.
 6. Klenner FR. The treatment of poliomyelitis and other virus diseases with vitamin C. J South Med Surg 1949, 111:210-214. http://www.doctoryourself.com/klennerpaper.html.
 7. Cathcart RF. The method of determining proper doses of vitamin C for treatment of diseases by titrating to bowel tolerance. Australian Nurses J 1980, 9(4):9-13. http://www.doctoryourself.com/titration.html

http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n14.shtml

https://www.greenmedinfo.com/disease/influenza-0

https://www.greenmedinfo.com/disease/pneumonia

https://www.greenmedinfo.com/substance/vitamin-c-intravenous

https://www.greenmedinfo.com/substance/vitamin-c

https://www.drugs.com/cdi/chloroquine.html


Правно оградување: Текстовите објавени на страната НЕ служат за давање на медицински совети, дијагнози и третмани и секогаш не го одразуваат ставот на Здружението.


 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.