Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Количината на алуминиум во вакцините за доенчиња е „како лотарија“, велат истражувачите

Една  студија предводена од д-р Кристофер Ексли, откри дека содржината на алуминиум во вакцините за доенчиња во голема мера не се следи и понекогаш ја надминува количината наведена во упатството на производот. Тимот на Ексли, исто така, објави студија која покажува силна врска помеѓу изложеноста на алуминиум и еден вид на Алцхајмерова болест.

 

The Defender неодамна напиша за одлуката на Универзитетот Кил да го прекине примарниот тек на финансирање – добротворни донации, за светски познатата истражувачка група за алуминиум со седиште во Велика Британија, предводена од професорот по биоорганска хемија, д-р Кристофер Ексли. Како директен резултат на активностите на Кил, лабораторијата Ексли ќе ја затвори на 31 август, ставајќи крај на тридецениското независно, врвно истражување кое ги разјаснува ефектите на алуминиумот врз здравјето низ човечкиот животен век.

Дури и покрај претстојното затворање на нивната лабораторија, групата на Ексли продолжува да објавува и да го проширува својот веќе импресивен список од околу 200 публикации. Двете студии на истражувачите – едната се фокусира на главно ненабљудуваната содржина на алуминиум во вакцините за доенчиња, другата на силната поврзаност на алуминиум во фамилијарната Алцхајмерова болест – нагласуваат зошто независното истражување е толку важно и толку загрозувачко за статус кво.

 

 

Алуминиум во вакцините за доенчиња – „слично на лотарија“

 

Едно од студиите, објавена во Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, покажа дека количината на алуминиум што доенчето ја прима во вакцината, далеку е од тоа да биде предвидлива или контролирана и се чини дека е „слично на лотарија“. Групата ја анализираше содржината на алуминиум во 13 вакцини за доенчиња произведени од GlaxoSmithKline, Merck, Sanofi Pasteur и Pfizer. Во 10 од 13 вакцини, измерената количина на алуминиум не успеа да се совпадне со количината на алуминиум пријавена од производителите во информативните летоци за пациентите. Анализата на вакцините и групите вакцини го откри следново:

Шест од вакцините (околу половина), вклучително и Prevnar 13 на Pfizer, содржеле статистички значајно поголемо количество алуминиум во споредба со податоците на производителот.

– Четири од вакцините содржеле значително помалку.

-За секоја поединечна марка на вакцина, опсегот на содржината на алуминиум „значително се разликуваше“.

– Ниту Европската агенција за лекови, ниту Агенцијата за храна и лекови на САД не можеа да потврдат дека независно или рутински ја мерат содржината на алуминиум во вакцините за доенчиња, наместо тоа, укажувајќи дека тие се потпираат на (неправилни) податоци на производителите.

Овие  наоди сугерираат, според истражувачите, „дека производителите на вакцини имаат ограничена контрола врз содржината на алуминиум во нивните вакцини“ и содржината на алуминиум „од поединечните вакцини во групите вакцини значително се разликуваат“.

Со оглед на познатата невротоксичност на алуминиумот, истражувачите исто така нагласија дека „не можеме да си дозволиме да бидеме самозадоволни со неговото вбризгување кај доенчиња“ – позиција што групата на Ексли постојано ја нагласуваше, а која ја делат и други експерти.

 

 

Алуминиум кај фамилијарната Алцхајмерова болест

 

Втората студија, објавена во Alzheimer’s Disease Reports, се надоврзува на обемната работа на групата на Ексли, која го поврзува алуминиумот со Алцхајмеровата болест.

Новата студија се фокусира на случаи на фамилијарна Алцхајмерова болест, која е поттикната од предиспозиции кои се јавуваат во семејствата. Клиниката Мајо ја дефинира фамилијарната болест кај млади или со ран почеток на Алцхајмерова болест, како случаи кои ги погодуваат лицата помлади од 65 години.

Новата студија на Ексли го испитува човечкото мозочно ткиво од тројца колумбиски фамилијарни донатори со ран почеток на Алцхајмерова болест (на возраст од 45, 57 и 60 години). Во сите три случаи, истражувачите забележале „невронски клетки исполнети со алуминиум“ и ја забележале „недвосмислената“ колокација на алуминиумот со неврофибриларни преплетувања низ повеќе мозочни региони. Неврофибриларни заплеткувања (формирани од погрешно преклопен тау протеин во мозочните клетки) се важна карактеристика и биомаркер за Алцхајмеровата болест. Заклучокот на групата на Ексли, кој се поврзува со нивните други студии за мозочното ткиво и невродегенерацијата – вклучително и наодите кои покажуваат извонредно високи нивоа на алуминиум во мозочното ткиво со аутизам – е дека „овие податоци ги поддржуваат сложените асоцијации на алуминиумот во невропатологијата на фамилијарна Алцхајмерова болест“.

 

 

И млади и стари изложени на ризик

 

Во последниве години, американската осигурителна индустрија пријави 200% зголемување на дијагностицираната деменција и Алцхајмерова болест кај помладите возрасни лица.

Истражувачите од Обединетото Кралство кои ги разгледаа 20-годишните трендови на деменција во САД и другите западни нации, објавија во студија од 2015 година во Surgical Neurology дека деменциите започнуваат „деценија порано отколку порано“.

Согледувајќи дека приближно девет од 10 случаи на ран почеток на Алцхајмерова болест немаат генетско објаснување, Ексли во претходната работа сугерираше дека алуминиумот може да дејствува како катализатор за ран почеток на Алцхајмерова болест кај поединци „без истовремени предиспозиции – генетски или други“. Тој предлага Алцхајмеровата болест да се гледа како „акутен одговор на хроничната интоксикација со алуминиум“.

Како што истакнува групата на Ексли во својот нов труд за вакцините за доенчиња, алуминиумските адјуванси во вакцините го започнуваат товарот на алуминиум, кој ќе продолжи да се зголемува во текот на животот.

Дали гледаме некои од ефектите од ова оптоварување на телото кај помладите возрасни во нивните 30-ти и 40-ти години, кои сега претставуваат 15% од оние на кои им е дијагностицирана Алцхајмерова болест и деменција?

Групата на Ексли, исто така, прашува, какви се импликациите за долгорочното здравје на децата кога бебињата добиваат значително повеќе алуминиум во нивните вакцини од количините што производителите и регулаторите (без убедливи податоци) ги прогласуваат за „безбедни“?

Ако универзитетите продолжат да ги задушуваат средствата за витално истражување, може да стане сè потешко да се одговори на овие многу важни прашања.

 

 

Извор

 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.