Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Дали претерано реагираме на Омикрон?

СЗО и секако медиумските мрежи повторно во акција за дигање паника. „Нова варијанта на КОВИД! Поопасна, пострашна, поинфективна… Вакцинирајте се, само тоа е спасот… Невакцинираните повторно криви за сите букви од грчката азбука…“

Но, дали воопшто ќе успееме да гледаме трезвено на податоците до сега? На податоците од последните 2 години, на податоците од последните 50 години?

Науката е јасна, сите вируси мутираат за да преживеат. Сите вируси мутираат кога се наоѓаат под притисок, како што сега правиме со вакцините, ограничувањата на движење, маскирање и сл..

Науката е јасна, и вакцинираните не се надвор од опасност и тие можат да го шират вирусот исто, во некои случаи и повеќе од невакцинираните.

Науката е јасна, природниот имунитет е супериорен во однос на вакциналниот! (Повеќе за ова може да прочитате овде.) Не апелираме намерно се инфицирате, туку потенцираме во однос на ограничувањето на движење на веќе прележаните, за кои пред-КОВИД, но и сега се знае дека остануваат имуни за долг период (за повеќето инфекции имунитетот по прележување е траен) и можноста за реинфекција е многу мала (за КОВИД).

Одлично сиже на д-р Пол Елијас Александаробјавено на страната на Браунстоун Институтот, за моменталната состојба со КОВИД и наметнатата паника за Омикрон.


Со природен имунитет на изложеност и ран амбулантски третман, комбинирано со немањето на извештаи за зголемена смртност, реакцијата на СЗО за генерирање паника кон „Омикрон“ предизвикува непотребен страв и паника. Исто така, патните ограничувања нема да постигнат ништо и повторно ќе ја нарушат трговијата и ќе ги прекршат човековите права.

СЗО соопшти дека варијантата Омикрон може да се шири побрзо од другите варијанти. Најверојатно точно. Вирусот се однесува исто како што се однесуваат вирусите. Тие се променливи и мутираат и преку Мулеровиот процес (Muller’s ratchet), очекуваме ова да бидат поблаги и поблаги мутации, а не посмртоносни, со оглед на тоа што патогенот сака да го зарази домаќинот и да не дојде до еволутивен ќорсокак.

Вирусот ќе мутира за да може да го користи домаќинот (нас), за да се пропагира преку нашата клеточна метаболичка машинерија. Делта ни го покажа ова: таа е многу заразна и главно не смртоносна. Особено за децата и здравите луѓе. Значи, дали СЗО го паничи светот без потреба? Дали е ова Ковид-19 февруари 2020 година повторно?

Проблемот со Јужна Африка, како што е со Австралија и Нов Зеланд, па дури и со островските нации како Тринидад е што има низок природен имунитет на САРС-КоВ-2. Тоа е затоа што, како што бевме сведоци во текот на минатата година и повеќе, ако го затворите вашето општество предолго и премногу строго, не дозволувате на нацијата и населението да се приближат до колективниот имунитет на ниво на население. И немате економија или општество од кое повторно ќе излезете. Го уништувате вашето општество поради патоген кој во голема мера е безопасен за огромното мнозинство луѓе, особено за децата.

Згора на тоа, владите ни побараа две недели за да ја израмниме кривата за да помогнеме во подготовката на болниците за да можат да се подготват на напливот на КОВИД случаи и кон други болести кои не се поврзани со КОВИД. Ние како општества им дадовме на нашите влади 2 недели, а не 21 месец. Тие не успеаја да се наклонат кон болестите што не се поврзани со КОВИД и ги заклучивме здравите (деца и млади и средовечни здрави лица), додека не успеавме правилно да ги заштитиме ранливите и ризичните лица како што се постарите лица. Не успеавме и тоа беше како помор во нашите домови за стари лица.

Овој неуспех почива на пораките за јавно здравје и владата. Дополнително, што направија нашите влади во САД, Канада, ОК, Австралија итн. со парите од даноците за болниците, за ОЛЗ итн.? Досега болниците мораа да бидат подготвени. Владите потфрлија! Не луѓето. Не успеаја кризните штабови, а не луѓето.

Овие нации мислеа дека можат да останат затворени и да чекаат вакцина. Ова е разумно гледиште, иако бев против заклучувањата, бидејќи тие предизвикуваа катастрофални штети, особено на сиромашните лица и децата. Проблемот е што имаше опортунитетен трошок бидејќи вакцината што ја чекавме беше неоптимално развиена, без соодветно безбедносно тестирање или проценка на ефикасноста.

Имаме податоци дека вакцината на Pfizer губи 40% од антителата месечно, што значи дека за 3 месеци по вакцинацијата – имате низок ефективен вакцинален имунитет. Гледаме сега јасно како сѐ се одвива со тоа што требаше да го намалите ширењето со драконските заклучувања, но тоа го направивте по цена на природниот имунитет. Тоа е опортунитетен трошок. Така, потрошивме за добивање на вакцината и тоа не чинеше природен имунитет, а со тоа и колективен имунитет.

На пример, вакцината не успеа да ја спречи инфекцијата и ширењето на Делта. Имаме истражувачки наоди од Сингајагам и сор. (целосно вакцинираните лица со пробивни инфекции имаат максимално вирусно оптоварување слично на невакцинираните случаи и можат ефикасно да ја пренесат инфекцијата во домаќинството, вклучително и на целосно вакцинирани контакти), од Чау и сор. (вирусни оптоварувања на пробивни случаи на инфекција со варијантата Делта кај вакцинирани медицински сестри беа 251 пати повисоки од оние на случаите инфицирани со претходни видови на почетокот на 2020 година), и од Римерсма и сор. (нема разлика во вирусните оптоварувања кога се споредуваат невакцинираните лица со оние кои имаат инфекции со „пробив“ на вакцината и ако вакцинираните лица се заразат со варијантата делта, тие може да бидат извори на пренос на САРС-КоВ-2 на други) кои откриваат дека вакцините имаат многу неоптимална ефикасност.

Оваа ситуација на вакцинираните да бидат заразни и да го пренесуваат вирусот, исто така, се појави во трудовите за болничка епидемија од Чау и сор. (здравствени работници (ЗР) во Виетнам), епидемијата во финската болница (распространета меѓу здравствените работници и пациентите) и епидемијата во болницата во Израел (распространета меѓу ЗР и пациентите). Овие студии, исто така, открија дека ОЛЗ и маскирањето биле суштински неефикасни во здравствената заштита. Сите здравствени работници беа двојно вакцинирани, но сепак имаше големо ширење меѓу нив и на нивните пациенти.

Покрај тоа, Нордстром и сор. (ефективноста на вакцините на Фајзер против инфекција постепено опаѓа од 92% од 15-30 ден на 47% од 121-180 ден, а од 211-от ден па наваму нема ефективност), Сутар и сор. (значително опаѓање на одговорите на антителата и Т-клеточниот имунитет на САРС-КоВ-2 и неговите варијанти, на 6 месеци по втората имунизација), Јахи и сор. (со варијантата Делта, неутрализирачките антитела имаат намален афинитет кон шилестиот протеин, додека олеснувачките антитела покажуваат впечатливо зголемен афинитет), Јутани и сор. (поголем број на пациенти со тешка или критична болест кај оние кои ја примиле вакцината на Фајзер), Газит и сор. (Вакцинираните кои не прележале САРС-КоВ-2 имале 13 пати зголемен ризик за пробивна инфекција со варијантата Делта и значително зголемен ризик од симптоматски КОВИД и хоспитализација) и Ачарја и сор. (нема значајна разлика во вредностите на прагот на циклусот помеѓу вакцинираните и невакцинираните, асимптоматските и симптоматските групи инфицирани со Делта) колективно ја откриваат лошата ефикасност, па дури и негативната ефикасност на вакцините против КОВИД. Левин-Тајфенбрун и сор. известуваат дека ефективноста за намалување на вирусното оптоварување се намалува со текот на времето по вакцинацијата, „значително се намалува на 3 месеци по вакцинацијата и ефективно исчезнува по околу 6 месеци“.

Како пример, шведската студија (ретроспектива со 842.974 парови (N=1.684.958) е интересна и особено загрижувачка поради тоа што покажува дека додека вакцината обезбедува привремена заштита од инфекција, ефективноста опаѓа постојано и истражувачите известуваат: „Ефективноста на вакцината на BNT162b2 против инфекција прогресивно опаѓа од 92% (95% CI, 92-93, P<0·001) на ден 15-30 на 47% (95% CI, 39-55, P<0·001) на ден 121-180, и од 211 ден па натаму, не можеше да се открие ефективност (23%; 95% CI, -2-41, P=0·07). 18-79) од 181 ден па наваму. Спротивно на тоа, ефективноста на ChAdOx1 nCoV-19 беше генерално помала и опаѓаше побрзо, без откриена ефективност од 121 ден па натаму (-19%, 95% CI, -97-28), додека ефективноста од хетерологната ChAdOx1 nCoV-19 / mRNA беше задржана 121 ден (66%; 95% CI, 41-80)“. Истражувачите тврдат дека: „Ефективноста на вакцината против симптоматската инфекција со КОВИД-19 постепено се намалува со текот на времето во сите подгрупи, но со различна брзина според типот на вакцината и побрзо кај мажите и постарите изнемоштени поединци“.

Дополнителен пример се појавува од Ирска каде што известувањето сугерира дека општината Ватерфорд има највисока стапка на инфекции со КОВИД-19 во државата, додека оваа општина, исто така, може да се пофали со највисока стапка на вакцинација во државата (99,7% вакцинирани).

Извештаите дека смртните случаи од КОВИД-19 во САД за 2021 година ги надминале смртните случаи од 2020 година, што доведе некои да наведат дека „повеќе луѓе починале од КОВИД-19 во 2021 година, (при што повеќето возрасни биле вакцинирани и скоро сите постари лица), отколку во 2020 година кога никој не бил вакциниран“.

Така овие народи кои се затворија и останаа така се во дилема затоа што не знаат што да прават сега. Ако отворат, ќе добијат зголемени инфекции. Каде се парите што требаше да одат за болничка подготовка? Дали владите ги проневеруваа, крадеа и присвоија парите за болниците сè уште да не се подготвени?

Имаме многу природен имунитет во САД, отприлика близу 65-70% од населението. Отворените држави (оние кои не се заклучија предолго и премногу строго и брзо се отворија во САД) веројатно ќе поминат многу добро со овој Омикрон или која било нова варијанта. Ова се должи на моќта на природниот имунитет.

И не треба да ја заборавиме моќта на занемарениот „вроден“ имунитет со вродените антитела и вродениот клеточен имунитет. Овој вроден одговор е особено силен кај децата (нашата прва линија на одбрана од патогени) и е она што ги поштеди децата од КОВИД и како децата обично ги спречуваат патогените, особено малите деца кои сè уште се потпираат на имунолошката меморија.

Покрај сѐ ова, нема извештаи за зголемена вирулентност/смртоносност на оваа нова варијанта Омикрон. За сега ова ќе остане така врз основа на Делта и претходните варијанти. Нема гаранции, но работиме врз основа на ризик и сите работи укажуваат на истото за оваа нова варијанта.

Само затоа што може да има бран во Јужна Африка, не значи дека ќе има бранови во САД или Израел или други места со поголем природен имунитет. Ова беше наградата да им се дозволи на луѓето да уживаат ден за ден. Нациите што ги завршија заклучувањата веројатно ќе го поминат овој нов страв од варијанта и ќе бидат добро.

Ова е повеќе преголема реакција на СЗО и владите и многу врева за ништо.

Извор:

https://brownstone.org/articles/are-we-overreacting-to-omicron/

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.