Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Витамин К инјекција при раѓање – само витамин?

Како нов родител, вие сте соочени со многу одлуки. Но, понекогаш не многу информации. Лекарот веројатно ви кажал дека на вашето новородено дете ќе му треба оваа синтетичка формулација… но, веројатно не ви ги кажал сериозните нус појави што можат да се јават по инјектирањето. Лекарите се обучени да ги форсираат овие инјекции кај сите новороденчиња, дури и без цврсти докази дека инјекција со витамин К е неопходна или корисна.

Постојат различни формулации, но синтетичката инјекција на витамин К има слични токсични состојки како вакцините, вклучително и бензил алкохол, полисорбат 80 и алуминиум. Сите овие состојки се поврзани со кратки и долгорочни здравствени проблеми.


Дали новороденчињата имаат потреба од витамин К?

Краток одговор – НЕ. Бебињата започнуваат со синтеза на витамин К природно по 8 дена од раѓањето.

Постои причина што бебето се раѓа со пониско ниво на витамин К – за да може да ја протне главата низ карлицата за време на раѓањето. Исто и поради тоа што матичните клетки од крвта на папочната врвца, да можат лесно да поминат низ телото и мозокот, за да ги поправат сите евентуални оштетувања од породувањето… Одложеното сечење на папочната врвца е идеално, по можност додека не престане да пулсира! На тој начин, бебето ја прима другата третина од сопствената крв назад.

Новороденото бебе, не е во можност да го обработи или филтрира синтетички инјектираниот витамин К и може да предизвика проблеми со црниот дроб од бензил алкохолот, што се содржи во инјекцијата (ова е причината зошто гледате жолтица кај бебиња кои го добиваат). Крвта, исто така, станува исклучително густа, при што се отежнува тие матични клетки да ја завршат својата работа (ја прави крвта околу 7.000 пати погуста од нормалната). Исто така, содржи полисорбат 80 кој се користи во хемотерапии, за ДА СЕ ОТВОРИ КРВНО-МОЗОЧНАТА БАРИЕРА, но крвно-мозочната бариера кај бебињата веќе е порозна и сега тие се широко отворени, дозволувајќи им на сите токсини (и тешки метали од вакцините) да влезат во нивните мозочни ткива доста лесно, што доведува до повеќе долгорочни проблеми!

Не е случајно дека САД имаат најголеми стапки на вакцинирање од која било индустријализирана нација, но сепак имаат НАЈЛОША стапка на смртност кај новороденчиња…


Д-р Сузан Хемфрис, нефролог и експерт за вакцини дискутира за витаминот К


За да се апсорбира витаминот К, треба да имаме функционален билијарен и панкреасен систем. Причината што екслузивното доењето е препорачано (се одложува внесот на цврстата храна) се додека не се навршат најмалку 6 месеци и причината зошто тоа млеко содржи само мала количина на високо апсорбирачки витамин К, е затоа што дигестивниот систем на новороденчиња не е целосно развиен по раѓањето и премногу витамин К може да му штети на црниот дроб и да предизвика оштетување на мозокот.

Како што расте бебето, дигестивниот тракт, мукозната обвивка, слузницата, цревната флора и ензимите се развиваат и бебето може да обработи повеќе витамин К. Затоа логично е при раѓање да имаат ниско ниво на витамин К (и ние не треба да ги инјектираме со голема количина на синтетички витамин К).

Неколку клинички набљудувања ја поддржуваат хипотезата дека децата имаат природни заштитни механизми кои го оправдуваат ниското ниво на витамин К при раѓање.

Повеќе студии за витаминот К, прочитајте овде.

Дали знаете дека витаминот К има „black box warning“, што претставува најстрого предупредување означено на упатството, коешто го издава FDA, кога има основани докази кои асоцираат на сериозна опасност при користење?


Поранешен застапник nа фармацевтската индустрија и основачот на Learntherisk.org – објаснува зошто инјекцијата витамин К, не е безопасна


Извор

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.