Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Вакселис ќе биде тука наскоро – што треба да знаете

Оваа година Мерк и Санофи работат заедно за да го избришат ГлаксоСмитКлајн од рутинската вакцинација на новороденчиња во САД. На крајот на 2018 година добија одобрение од FDA за нивната шествалентна вакцина, 6 во 1, наречена Вакселис и тие го зголемија производството за нивното американско лансирање оваа година.

Шествалентната вакцина ја заменува петвалентната (DTaP + полио + Hib палетата) и се додава вакцината за хепатит Б.

Ако сте пропуштиле, овде има објава во која се сумира историјата на шествалентните вакцини во 2019 година. Исто така, да ве потсетиме на скандалот околу AAHS, адјувантот на Мерк (кој е опишан како бодликава жица што мине низ вените), за тоа како вакцината за хепатитис Б на Мерк, наречена Рекомбивакс, исчезна од пазарот по нивниот сајбер напад од јуни 2017 година и како во овој период, смртните случаи од вакцинацијата против Хеп Б опаѓаат. Можете да прочитате за тоа овде, но поточно овде.

Да ги разгледаме ажурираните извештаи за смртни случаи на вакцини против хепатитис Б во VAERS. Системот за известување за несакани реакции од вакцините работи со 3 месеци закаснување (зошто е тоа?), така што имаме броеви само до декември 2019 година, но видете овде:

 

Смртни случаи пријавени во VAERS, поврзани со Хепатит Б вакцината

Вакцината за хепатит Б на Мерк, излезе од производство по сајбер нападот во јуни 2017 година и ЦКБ го повика ГСК да ја замени со нивната верзија, во која не се користи адјувантот AHHS на Мерк. VAERS е навистина лош систем, затоа што не се потребни сериските броеви и имињата на брендовите при поднесување на извештај, па така, невозможно е да се анализираат овие информации само со податоците на Рекомбивакс.

Како и да е, гледајќи во сите смртни случаи поврзани со вакцината против хепатит Б пријавени во VAERS, просечно беа 35 годишно за периодот од 2010 до 2017 година. За 2018 година имало само 14, а за 2019 година имало само 8. Нешто се случува овде, а никој не зборува за тоа.

Рокот на траење на вакцините е две години, па секако дека останале неколку дози на Recombivax и во јуни 2017 година. Но, знаеме, бидејќи ЦКБ го повика ГСК да влезе во игра, веројатно немаше голем дел од залихи на Мерк и изгледаше дека Мерк нема намера повторно да ја прави моновалентната вакцина. Ова го знаеме затоа што Мерк едноставно се позајми од залихите за Гардасил, а потоа цела 2019 година ги враќаше. Но, за Рекомбивакс тие тврдеа дека имаат проблеми со производството во текот на 2017, 2018 и 2019 година, обвинувајќи го за ова сајбер-нападот.

Во октомври 2019 година, Мерк сеуште велеше дека Рекомбивакс е „привремено недостапна за нарачка“, дека е во „ограничено снабдување“ и само „доделен на ЦКБ“.

Статус на залиха на Мерк

Сепак, веб-страницата на ЦКБ го продолжува рокот за „недостигот“ и сега вели дека е до средината на 2020 година.

„За да се обезбеди правична дистрибуција на моновалентна вакцина против хепатит Б и директни дози за вакцинирање според клиничкото упатство на ЦКБ, ЦКБ продолжува да спроведува контролирана нарачка за вакцини во јавниот сектор користејќи ги моновалентните педијатриски вакцини за хепатитис Б и на Мерк и на ГСК”.

Што значи тоа? Наводно, Мерк го испраќа целиот Рекомбивакс во ЦКБ? За нивно „клиничко водење?“ Дали навистина Мерк прави мал број на Рекомбивакс за да пополни празнина што ГСК не може да ја премости? Ако е така, каде завршува Рекомбивакс?

„Рекомбиваксот на Мерк е резервиран за пациенти со Медикаид“, изјавиле одредени лекари. Знаеме дека вакцините од GSK не се користат за Medicaid (компанија, тип на здравствено осигурување) доколку постои алтернативна марка, така што ова би било во согласност со таа политика.

Значи ли тоа дека „клиничките упатства“ на ЦКБ се за дистрибуција на сите вакцини со единечна доза Хепатит Б? Сиромашните деца го добиваат Рекомбивакс кој е на располагање?

Нема целосен излез од пазарот на Рекомбивакс

Се сеќавате кога беше донесена препораката да се отстрани живата од детскиот имунизационен распоред во 2001 година? Веднаш, истата година ЦКБ започна да препорачува на бремени жени и деца од 6 месеци да примаат годишни вакцини против грип, без оглед дали содржат жива.

Овој потег спречи живата да излезе целосно од пазарот. До денес, бремените жени и 6-месечните бебиња рутински се вакцинираат со вакцини што содржат жива, спречувајќи акумулирање на податоците за ефектот од отстранување на живата од рутинските вакцини за новороденчиња. „Живата не е ни во распоредот за новороденчиња и стапката на аутизам не се намали“, велат тие.

Истата работа се случува и овде со AAHS на Мерк што го содржи Рекомбивакс. Тие не можат да направат тотално излегување од пазарот затоа што разликата во бројот на смртни случаи кај новороденчиња поврзани со вакцината против хепатит Б ќе биде преголема за да се игнорира. Така, тие прават мала количина, ја испраќаат до некои пациенти со Медикаид, надевајќи се дека некои бебиња умираат, дури и ако тоа е со пониска стапка и тврдат дека никогаш ова не престанало да се случува.

Нема проблем, нема известувања во медиумите за тоа и ЦКБ никогаш не кажала ниту збор.

И тогаш се случува Вакселис…

Вакселис ќе го погоди американскиот пазар за само неколку месеци. И погодете што? Во него има Рекомбивакс на Мерк. Изненадување! Тие го правеа сето тоа заедно! Излегува дека сајбер нападот воопшто не го попречувал производството, тие само го препакувале она што го прават.

Погледнете го упатството на Вакселис овде. Запомнете, Вакселис е производство на Санофи-Мерк. Во суштина тоа е 5 во 1 Пентацел на Sanofi, плус вакцина против хепатит Б на Мерк.

Табела 1: Клинички студии за Вакселис, во вакциналниот распоред на САД

Погодете што користеле Санофи и Мерк како плацебо во контролната група за нивните две студии за безбедност во САД на 3.380 новороденчиња? Пентацел во едната нога и Рекомбивакс во другата! Истата комбинација кај пријавените смртни случаи во ВАЕРС до 2017 година. Скоро е иста како и Вакселис во тест групата и Вакселис во контролата, освен, да бидеме искрени, Вакселис е полош.

Табела 2. Несакани реакции на Вакселис+Превнар13+Ротатек , во споредба со Пентацел+Рекомбивакс ХБ+Превнар 13+Ротатек

Погодете колку долго истражувачите од студијата барале неповолни настани? Само 5 дена! 2,9 до 4,4% од бебињата плачеа постојано и во групата Вакселис и во контролната група повеќе од 3 часа. 2,2 до 3,8% од бебињата во обете групи биле „умерено / сериозно“ или „сериозно раздразливи “ по вакцинацијата.

40,8 до 56,3% од бебињата во обете групи доживеале длабок сон за невообичаено долги периоди, што упатството го опишува како скокање на оброк, бебињата не се заинтересирани за околината и тешко се будат. 6,9 до 13,1% од бебињата повраќале по вакцинацијата.

Четири од бебињата во Вакселис доживеале пирексија, која е треска која се смета за сериозен неповолен настан, а едно бебе од групата Вакселис повраќало и доживеало бледило и летаргија.

И најлош дел е …

Погодете колку бебиња умреле во овој тест за безбедност на вакцините на 3380 деца?

Шест…

ШЕСТ ДЕЦА ГИ ЗАГУБИЛЕ ЖИВОТИТЕ!

Се разбира, нула од смртните случаи на групата Ваксилис се припишува на Вакселис.

Бебе # 1 Асфиксија (како знаеме НАСПРОТИ SIDS?), на ден 1 од вакцинирање со Вакселис.

Бебе # 2 Непозната причина за смрт на ден 2 од вакцинирање со Вакселис.

Бебе # 3 Смрт од хидроцефалус (акумулација на цереброспинална течност во мозокот) на ден 10.

Бебе # 4 Смрт од сепса на ден 42.

Бебе # 5 Смрт од SIDS на 44 ден.

Бебе # 6 Смрт од SIDS на ден 49.

Плус седмо бебе починало во контролната група Pentacel + Recombivax, со големина од околу 1/4 од групата Vaxelis.

Вакселис има зголемување на смртноста од 57% над контролните групи користејќи Pentacel + Recombivax – која веќе имала просечно 35 смртни случаи годишно пријавени во VAERS од 2010 година.

Бројот на SIDS (Sudden infant death syndrome – Синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња) ќе започне вртоглаво да се зголемува, но ќе се категоризираат како „задушување / задавување“ и „непознато“, како што покажуваат сите неодамнешни трендови (видете ги зелените и виолетовите линии подолу) што ги прават медицинските истражувачи.

Па, каков адјувант користи Вакселис?

Ова е лошо. Многу лошо. Се сеќавате на состанокот на ACIP, каде еден лекар од комитетот праша за мешање на адјуванти од различни вакцини и одговорот на ЦКБ беше: „Ние само препорачуваме да ги ставите во различни екстремитети?!“

Се сеќавате на самитот на СЗО неодамна, каде нигерискиот доктор побара упатство за пронаоѓање литература што ја поддржува безбедноста на мешање на адјуванти и одговорот на СЗО беше „Треба да ја поврземе базата на податоци за да можеме да започнеме да одговараме на овие прашања?“

Вакселис е адјувантен кошмар! Содржи 319 микрограми алуминиум, што е нешто повеќе од половина од количината на алуминиум што го користи Infanrix, што ќе биде вистинска продажна финта, со која лекарите ќе се обидуваат да ги утешат родителите – „Тоа е половина од досегашната количината на алуминиум! Ние се грижиме за вашето бебе!”

Нели, но тоа е страшен алуминиумски микс!

Токсоидите на дифетеријата, тетанус и на пертусис во Вакселис, се индивидуално адсорбирани и исто така се комбинираат со алуминиум фосфат.

Нејзините хеп Б антигени се копреципитирани со алуминиум (калиум алуминиум сулфат), а за да формираат комбинирана вакцина во големи количини, додаден е и аморфен алуминиум хидроксифосфат сулфат. Ова е AAHS.

Компонентата за ХИБ се адсорбира на аморфен алуминиум хидроксифосфат сулфат.

Гледате што се случува? Ова е прва вакцина што комбинира алуминиум фосфат, алуминиум сулфат (како веројатен остаток) и AAHS во една доза.

Како треба лекарите да го дадат тоа во различни екстремитети?

Вакцината во Европа Infanrix е доволно лоша. Во 2011 година, во италијански суд беше објавен доверлив документ на GlaxoSmithKline, во кој беа откриени извештаи за 36 смртни случаи кај новороденчиња по вакцинацијата, во двегодишниот периодичен извештај за ажурирање на безбедноста на ГСК, кој траеше од октомври 2009 година до октомври 2011 година.

Но, Инфанрикс не меша адјуванти. Во него се користи само алуминиум хидроксид.

Што треба да запомните?

Вакцината Вакселис ќе дојде и кај нас наскоро. Во Европската Унија е лиценцирана за употреба пред 4 години, а оваа година ќе почне да се употребува и во САД.

Она што треба да се знае и запомне е дека:

Не постојат долгорочни студии за безбедност при инјектирање на три различни видови алуминиум кај новороденчиња (ова е прва ваква вакцина);

-Не постојат ни засебни студии за безбедноста на било кој адјувант базиран на алуминиум.

И нивните сопствени студии за безбедност покажуваат зголемување на смртноста од 57% во рок од 42 дена од вакцинирање, во споредба со контролната група.

Извор

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.