Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Приказна за детскатa парализа, пестицидите и значењето на науката

Ни кажаа дека науката за детска парализа е востановена, но тоа можеби не е случај. Има научници кои веруваат дека симптомите слични на детска парализа може да бидат предизвикани од токсични супстанции, вклучително и пестициди – беше објавено од д-р Меркола.

 

На кратко:

Ни е кажано дека науката за полио е решена – но тоа можеби не е случај.

Постојат научници кои веруваат дека симптомите слични на детска парализа може да бидат предизвикани од токсични материи, вклучувајќи ги и пестицидите.

Во времето на неговата популарност, ДДТ се сметаше не само за „безбеден и ефикасен“, туку и добар за спречување на полио.

Сепак, спротивното може да биде вистина, а ДДТ можеше да биде главен фактор што придонесува за „епидемијата на полио“.

Оваа приказна е за полио, труење со пестициди како можна причина за тоа и значењето на науката. Нè учат дека науката за полио е решена – но дали е така? А што ако светот е многу покомплексен отколку што мислиме, а „науката“ воопшто не е решена?

 

 

Како да знаеме дека нешто е навистина точно?

 

Да се биде човек доаѓа со интересни епистемолошки предизвици, особено во време како денес. Ние веруваме дека имаме контрола врз реалноста,  но нашата историја обично ја пишуваат победниците, а победниците имаат тенденција да создаваат сопствена реалност што им служи на нивните интереси и убедувања  и  потоа да ја пропагираат таа реалност со одмазда, инсистирајќи дека тоа е „вистината“.

Родени сме во свет каде што нашите родители и наставници често живеат со претпоставки кои не мора да се точни. Секако, ние наследуваме многу од нивните претпоставки  и потоа или го носиме факелот и ја интернализираме произведената реалност, или се будиме еден ден, сфаќајќи дека сме излажани и ги тресеме главите со неверување додека се обидуваме да откриеме што ако она што нè учеле не е точно.

Многумина од нас можат да се поврзат со тоа ослободувачко и интересно искуство на будењето! Понекогаш, одговорите се лесно достапни откако ќе погледнеме, а понекогаш, ќе научиме дека дури и лебните трошки кои водат до вистината биле внимателно избришани во текот на децении или векови – затоа мораме да бидеме само скромни и трпеливи, да ги користиме нашите инстинкти, нашите глави. и нашите срца, дајте се од себе и молете се еден ден да ја дознаеме вистината. Да се биде човек е вежба за трпение и понизност, тоа е сигурно! Имајќи го тоа на ум, да го погледнеме чудниот случај на полио, ДДТ, други пестициди и вакцините.

 

 

Официјалната приказна за полио

 

Сите ја знаеме официјалната приказна за детската парализа: на почетокот на 20 век, на богатиот Запад се појави епидемија на детска парализа и таа беше лоша. Потоа, во 1954 година, Институтот Салк излезе со одлична вакцина против детска парализа – и ура! Епидемијата беше запрена, а луѓето повеќе не добиваа полио. Проблемот е решен! Вакцините спасуваат животи! Затоа, неморално, незамисливо и одвратно е некогаш да се сомневаме во какви било вакцини. Има какви било прашања? Се надеваме дека не. Случајот е затворен.

Но дали навистина е затворен или има простор за дебата? Прво, ајде да ја испитаме официјалната теорија за почетокот на епидемијата на детска парализа која случајно открива „бубачка“ во модерната наука каде што научниците откако ќе поправат една работа, претпоставувајќи дека знаат подобро од природата, а потоа ќе расипат нешто друго што го немаат доволно обмислено. Па потоа го „крпат“, растурат нешто друго и слично. На секој чекор, обично има некој што ја промовира оваа како најголема работа на светот,  додека инсистира дека само будала би размислил да ја одвитка оваа „зелка“ од поправки и да му постави прашање на селскиот јарем:„Дали е можно да не сме ги разгледале работите уште на првиот свиок, дали можеби конечно конечно ќе размислиме и соодветно да го промениме нашиот пристап?

Еве ја официјалната теорија за тоа зошто почнаа да се случуваат епидемии на полио, како што е кажано на historyofVaccines.org:

„Полиото достигна размери на епидемија во раните 1900-ти во земјите со релативно висок животен стандард, во време кога другите болести како дифтерија, тифус и туберкулоза беа во опаѓање. Навистина, многу научници мислат дека напредокот во хигиената парадоксално доведе до зголемена инциденца на полио. Теоријата е дека во минатото, доенчињата биле изложени на полио, главно преку загадена вода, на многу рана возраст. Имунолошкиот систем на доенчињата, потпомогнат од мајчините антитела кои сè уште циркулираат во нивната крв, може брзо да го порази полиовирусот и потоа да развие траен имунитет кон него. Меѓутоа, подобрите санитарни услови значеа дека изложувањето на детска парализа беше одложено до подоцна во животот, во просек, кога детето ја губи мајчинската заштита и исто така станува поранливо на најтешката форма на болеста“.

 

 

Да се движите брзо и да ги растурите работите?

 

Иако ова е само теорија, и тоа официјална, постојат и други теории што треба да ги истражуваме,  дозволете ми да се осмелам да поставам прашање: Дали е можно природата да ги состави работите прилично добро и дека „брзото движење и растурањето на работите“ е стратегија што има тенденција да резултира со контраефект? И иако технологијата може да биде прекрасна кога се користи балансирано, дали е можно поради уништувањето и труењето на нашата околина и нашите тела, нашите духовни основи и нашите негувачки односи – да сме станале интоксицирани, под стрес, склони кон болести и зависни од „бустери“ со индустриска јачина за да останеме во еден дел? Дали е можно ако сме навлегле во сржта на работата и сме престанале да ја труеме нашата околина со таков жар, да бидеме многу поздрави? Дали е тоа можно, барем како мисловен експеримент?

 

 

Симптоми слични на полиомиелитис предизвикани од труење

 

Во 1951 година, доктор Ралф Р. Скоби објави напис во Archives of Pediatrics – „Дали Законот за јавно здравје е одговорен за мистеријата на полиомиелитисот?“ Скоби во овој напис  ги истражувал доказите што ја покажуваат заразноста (или не) на полиомиелитисот и зборувал за тоа како истражувањето за сложените причини за болеста било обезглавено откако било објавено „официјалното“ мислење. Меѓу другото, тој го изјави следново:

„Опсежното истражување за полиомиелитис нагло престана кога оваа болест легално стана заразна болест. Сепак, дефинитивен напредок кон решение на проблемот беше постигнат пред законот за јавно здравје да го направи полиомиелитисот микроб или вирусна болест. На пример, токсиколозите и бактериолозите објавија дека полиомиелитисот може да биде предизвикан и од органски и неоргански отрови, како и од бактериски токсини.

Се разгледуваше и односот на оваа болест со бери-бери. Меѓутоа, овие истражувања ја изгубија поддршката кога некој микроб или вирус се сметаше за целосен и конечен одговор на проблемот. Оттогаш, средствата за истражување на полиомиелитис беа наменети само за истражување на инфективната теорија.

Денес има многу истражители кои имаат силни докази кои се спротивставени на теоријата за зараза. Недостаток на витамини и минерали, отров, алергија и други теории се претставени за да се објасни мистеријата, но овие мажи, поради законот за јавно здравје и ограничената можност да добијат средства или соработка од кој било извор, не можат слободно да работат на проблемот за  причина за полиомиелитисот.

Некогаш класичните болести со недостаток во исхраната, бери-бери и пелагра, па дури и сончев удар, се сметаа за преносливи заразни болести. Ако со закон било која, или сите овие болести, би била прогласена за пријавена заразна болест, очигледно е дека денес тоа легално би било микробно заболување, а потрагата по предизвикувачкиот микроб можеби сѐ уште ќе е во тек.

Ако бери-бери и пелагра беа направени  преносливи болести кои можат да се пријават, може да се замисли дека епохалните студии за витамини од Фанк и последователните истражувачи би можело да бидат игнорирани во потрагата по заразниот агенс како етиолошки фактор кај овие болести. Напредокот на медицината ќе беше сериозно забавен.

Одамна помина времето за внимателно повторно проценување на проблемот со полиомиелитисот и на многу способни истражувачи со различни мислења за причинителот на болеста да им се даде можност да работат и средствата со кои ќе работат. Импликациите на законот за јавно здравје дека полиомиелитисот е заразна, пренослива болест, мора да се преиспитаат ако се сака да се постигне напредок“.

 

 

Брендот Рокфелер

 

Во својата статија, Скоби спомна и дека во 1911 година, Сакс [Sachs, B.: Am. J. Obst. & Gynec., 63: 703-710, април 1911] посочи дека „Нашето сегашно знаење за можните методи на зараза се заснова речиси целосно на работата направена во овој град, во Институтот Рокфелер“ и дека децата заболени од оваа болест се чуваат во општите болнички одделенија и дека ниту еден од другите присутни во одделенијата на болницата не биле зафатени со болеста – што се разбира е во спротивност со „вирусната“ теорија за полио.

Исто така, би сакал да го истакнам фактот дека семејството Рокфелер, генерално, на многу начини ги постави темелите на модерната медицина каква што ја знаеме – финансирајќи ги конкретно истражувањата што тие ги фаворизираа, наставните програми на медицинските училишта што им помогнаа да го обликуваат медицинското размислување на начин кој би им помогнал да заработат најмногу пари и сл. Има причина зошто денешната медицина базирана на петрохемикалии го доби прекарот „Рокфелер лек“!

 

 

Одрекување од одговорност

 

За мене, разговорот за причините за детска парализа не е за хардкор дебатата за теоријата на микроорганизми наспроти теоријата на теренот, туку за вистината во сета нејзина сложеност. Како човечко суштество, јас сум мирен знаејќи дека не го знам „конечниот одговор“ на тоа важно прашање. Мислам дека „инстантното задоволување“ не е многу корисно во науката! Така, на крајот, јас сум подготвен да ги слушам сите страни – и да продолжам да слушам, да ги правам моите работни теории и да се предомислам онолку пати колку што сакам, доколку се појават добри докази. Се сомневам дека и двете теории може да објаснат дел од реалноста и дека со одредена мудрост, на крајот можеме да ја откриеме рамнотежата. Но, за да го сфатиме во кој било момент, треба да зборуваме искрено и отворено – и тоа е токму она што не се случува во денешниот официјален научен дискурс!

 

 

Повеќе за полиото и труењето

 

Во 1952 година, Скоби објавил детална мета-анализа насловена како „Отровите како причина за полиомиелитис и опструкциите за нивното истражување“, во која тој погледнал широк спектар на студии и анализи кои постоеле на тема полио  и заклучил дека се чини дека можно е да постои причинско-последична врска помеѓу појавата на детска парализа и потрошувачката на одредени земјоделски производи, што потенцијално ја поврзува детската парализа со труење со пестициди (на пример, соединенијата на олово и арсен во овој период пред ДДТ).

Меѓу другото, тој истакна: „Парализата, како резултат на труење, веројатно е позната уште од времето на Хипократ (460-437 п.н.е.). Боерхаве, Германија, (1765) изјавил: „Често наоѓаме лица кои стануваат парализирани со тоа што непромислено се изложуваат на жива, распрсната во пареа при оган, како оние кои работат со позлата, хемичарите, рударите итн., а можеби има и други отрови, кои можат да ја предизвикаат истата болест, дури и надворешно применети’“.

Во 1824 година, Кук ( Англија), изјавил: „Меѓу причините за делумна парализа можеме да ја сметаме токсичноста на одредени минерални материи, особено на живата, арсенот и оловото. Пареите од овие метали или нивното примање како раствор во желудникот – често предизвикуваат парализа“.

 

 

ДДТ е добар за мене-е-е

 

Имаше време кога ДДТ беше рекламиран како „безбеден и ефикасен“. Тоа требаше да биде исклучително ефикасен пестицид, а „експертите“ препорачаа дека ДДТ треба да се прска насекаде. Една од „придобивките“ беше спречување на полио! Родителите ги испраќаа своите деца да трчаат по камионите кои прскаа ДДТ, а исто така прскаа ДДТ насекаде низ куќите – јасно со најдобра намера, за здравјето на нивните деца и домаќинството. Ве потсетува на нешто? Погледнете го изданието на Time Magazine од 30 јуни 1947 година, кое ја објави следнава реклама:

 

 

Според моите сетила, овие реклами за ДДТ беа толку неверојатно хипнотизирачки затоа што продаваа фантазија: добивање нешто за ништо. И тие правеа да звучи „научно“ и „почитувано!“ Еве што е работата – тие рекоа дека ДДТ убива штетници, но е целосно здрав за луѓето! Еве ја вашата погодност! Еве го вашиот победнички марш над природата!

 

 

ДДТ како можна причина за полио

 

Постои теорија дека труењето со ДДТ било главен придонес за парализа дијагностицирана како детска парализа. Временската линија го поддржува тоа, и тоа е еден од оние случаи каде што морам понизно да прифатам дека не го знам дефинитивниот одговор во овој момент.

Вакцината Салк беше воведена во 1954 година. ДДТ беше забранет во САД во 1972 година. Детската парализа беше официјално искоренета во САД во 1979 година.(Верзијата на детска парализа добиена од вакцини (!) сега се пријавува дека се шири во земјите во развој, а според ABC News, „Повеќе случаи на полио сега се предизвикани од вакцина отколку од див вирус“).

Во 2021 година, Рајан Матерс објави одлична, длабинска статија наречена „мРНК ‘вакцини’, евгеника и притисок за трансхуманизам“, во која, меѓу другото, ја разгледа врската помеѓу полио и ДДТ. (Силно препорачувам да ја прочитате целата негова статија.) Матерс напиша:

„Еден растителен пестицид во широка употреба во тоа време беше ДДТ, високо токсичен органохлор кој беше широко рекламиран како ‘добар за вас’, но на крајот беше забранет во 1972 година. Во 1953 година, д-р Мортон Бискинд објави труд во Американскиот весник за дигестивни болести во кој нагласи: ‘Меккормик (78), Скоби (100-101) и Годард (57), во деталните студии, сите истакнаа дека факторите различни од инфективните агенси се секако вклучени во етиологијата на полиото и тие варираат од нутритивни дефекти до различни отрови кои влијаат на нервниот систем’.

Опасноста од токсичните пестициди, вклучително и ДДТ и нивните катастрофални ефекти врз животната средина беа илустрирани од Рејчел Карсон во нејзината книга ‘Тивка пролет’ од 1962 година. Во поново време, истражувачите, Ден Олмстед, ко-основачот на Ерата на аутизмот и Марк Блаксил, спроведоа две брилијантни истражувања за епидемиите на полио во 20 век, постигнувајќи сличен заклучок како на Скоби и Бискинд, имено дека болеста е предизвикани од широката употреба на невротоксични пестициди како арсен и ДДТ.

Иако вакцината на Салк беше величана како успех, самата вакцина предизвика многу случаи на повреди и парализа. И иако се чини дека постои убедлива корелација помеѓу времето на вакцината и намалувањето на случаите на детска парализа, како што знаат сите добри научници, причинско-последичната врска не е еднаква на корелација, особено со оглед на фактот дека ДДТ беше постепено укинат во САД во истиот период“.

 

 

Индиректна (а понекогаш и директна) врска со евгениката

 

Рајан Матерс во својата статија го истакна и фактот дека „Истражувањето за детска парализа на Салк беше финансирано од мајката на Корделија Скаиф Меј, наследничка на банкарското богатство на семејството Мелон, која ја идеализираше Маргарет Сангер и подоцна се приклучи на одборот на Меѓународната фондација за планирано родителство“, и која ја поддржа задолжителната стерилизација како средство за ограничување на наталитетот во земјите во развој.

Имено, Меј исто така беше во одборот на Советот за популација, организација основана од Џон Д. Рокфелер III, која се фокусираше на намалување на населението. Страста на најбогатите семејства за контрола на населението (под нивно водство) и евгениката не е теорија на заговор. Тоа е темелно документирано дури и во мејнстрим медиумите.

Маргарет Сангер од Планираното родителство, во нејзиниот „План за мир“ од 1932 година, се залагаше за „строга и ригидна политика на стерилизација и сегрегација на она население чие потомство е загадено или чие наследство е такво што непристојните особини може да се пренесат на потомството, како и за „давање на одредени дисгенични групи во нашата популација нивен избор за сегрегација или стерилизација“. Патем, според Матерс, во 1995 година, Советот за население соработувал со Светската здравствена организација за нивните вакцини за регулирање на плодноста.

 

 

Тема за размислување?

 

Така, дозволете ми само да кажам дека колку што вакцините, како и секој друг лек, можат да бидат од голема корист кога се прават добро, со интегритет и без фанатизам – општата тема за вакцините е малку помалку розова и малку поматна од која било друга, што би сакале да веруваме во идеален свет. Сè зависи од тоа кој и како ги води програмите – а инстинктивните, засновани на историјата стравувања на селските јареми не се без причина!

Како заклучок, ќе кажам дека тоа што иста група на луѓе кои историски биле големи љубители на евгениката, сега ја извршуваат официјалната транзиција кон она што тие го нарекуваат „Четврта индустриска револуција“ и глобалниот „здравствен одговор“ – не прави да се чувствувам опуштено. Многу малку е веројатно дека оттогаш се покајале и сега се обидуваат да ни помогнат.

Мислам, да, чуда се случуваат и сакам да верувам во добрината на луѓето – но тие сѐ уште велат дека ќе јадеме месо од бубашваби за наше добро, па не знам …

 

Автор д-р Џозеф Меркола

Извор

 

 

 

 

 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.