Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Научниците проучувале 12 типови на маски – секоја го содржи ова канцерогено соединение

Во студијата на 12 маски за лице, секоја маска содржела честички од титаниум диоксид (TiO2) во најмалку еден слој, на нивоа што „го надминале прифатливото ниво на изложеност“ – беше објавено на страната на д-р Меркола.


На кратко:

– Во студијата на 12 маски за лице, секоја маска содржела честички од титаниум диоксид (TiO2) во најмалку еден слој, на нивоа што „го надминале прифатливото ниво на изложеност“;

-Меѓународната агенција за истражување на ракот го класифицира титаниум диоксидот како канцероген од групата 2Б, што значи дека е „можно канцероген за луѓето“ со вдишување;

-Мета-анализа повика на преиспитување на безбедноста на нано-TiO2, наведувајќи бројни токсични ефекти кај луѓето и водните животни;

–  Маските имаат и физички и психолошки данок; списанието Педијатрија го истакна емоционалниот товар што го чувствуваат родителите, лекарите и пациентите поради носењето маски во одделенијата за детски рак;

-YouTube ги ажурираше своите правила за тоа што претставува „дезинформација“ и сега ви дозволува да кажете дека маските не функционираат.

 

Маските за лице кои требаше да го заштитат вашето здравје, може да се покажат како штетни за здравјето, бидејќи сè повеќе докази укажуваат на токсини во нивните влакна. Титаниум диоксидот е еден таков отров, кој е особено вознемирувачки кај маските за лице бидејќи е сомнително канцероген за човекот кога се вдишува.

Не само што возрасните несвесно биле изложени на оваа супстанца која веројатно предизвикува рак поради широко распространетите наложувања за маски поставени за време на пандемијата, туку и децата, чии тела се особено ранливи на токсични влијанија. Заедно со доказите кои сугерираат дека наложувањата и употребата на маски не го намалија ширењето на КОВИД-19, присилните наложувања за носење маски – изгледаат сè пострашни.

 

 

 

Канцерогена состојка од групата 2Б откриена во маските

 

Меѓународната агенција за истражување на ракот го класифицира титаниум диоксидот како канцероген од групата 2Б, што значи дека е „можно канцероген за луѓето“ преку вдишување. Пред пандемијата, ова се случуваше првенствено во професионални услови за време на производството на прашоци од титаниум диоксид или во производството на производи што ја содржат супстанцијата.

Исто така, постои одредена загриженост за кремите за сончање со спреј (аеросоли), спрејовите за боја на коса и козметичките пудра кои содржат микроскопски честички на титаниум диоксид што може да се вдишат. Поточно, државата Калифорнија вклучува титаниум диоксид во форма на честички во воздухот со големина од 10 микрометри или помалку на списокот на Предлог 65, наведувајќи дека „титаниум диоксидот (аеросолни неврзани честички со големина која може да се вдише) е на листата на Предлог 65 бидејќи може да предизвика рак. Изложеноста на титаниум диоксид може да го зголеми ризикот од рак“.

И покрај фактот дека канцерогеноста на титаниум диоксид при вдишување е добро позната, соединението најчесто се користи во текстилот за маски за лице, за да се подобри стабилноста на ултравиолетова светлина и за употреба како бела боја и средство при изработка на ткаенина за душеци. Технологијата со наночестички се користи и за маски за лице, а нановлакната кои содржат титаниум диоксид се користени за да се направат антимикробни филтри, често во комбинација со сребро и графен, додека облогите со наночестички на титаниум диоксид може да се применат и на памучна ткаенина за подобрување на антибактериските својства.

Не само што се пријавени негативни ефекти во студиите со животни кои вклучуваат вдишување на честички од титаниум диоксид, туку и тим на истражувачи предупреди на „можните идни последици предизвикани од лошо регулирана употреба на нанотехнологијата во текстилот“, проширувајќи ги потенцијалните ефекти врз здравјето на луѓето и животната средина. Истражувачите изјавија:

„Иако првично беше класифициран како биолошки инертен, има сè поголем број докази за токсичноста на TiO2 [титаниум диоксид] за луѓето и нецелните организми… Вештачка пот исто така се користеше за тестирање на концентрацијата на среброто и TiO2 ослободени од ткаенините. Откриено е дека стапката на ослободување зависи од концентрацијата на наноматеријалите во ткаенината и pH вредноста на потта“.

 

Мета-анализата објавена во списанието Small, која се фокусира на науката во нано и микро – размер, исто така повика на преиспитување на безбедноста на нано-TiO2, наведувајќи бројни токсични ефекти кај луѓето и водните животни:

„Генотоксичноста, оштетувањето на мембраните, воспалението и оксидативниот стрес се појавуваат како главни механизми на токсичност на нано-TiO2. Понатаму, нано-TiO2 може да се поврзе со слободните радикали и сигналните молекули и да се меша со биохемиските реакции на плазмалемата [клеточната мембрана].

На повисоко организациско ниво, токсичноста на нано-TiO2 се манифестира како негативни ефекти врз органските особини поврзани со здравјето, вклучувајќи хранење, репродукција и имунитетот кај водните организми“.

 

 

 

TiO2 во маските го надминува „прифатливото“ ниво на изложеност

 

Во една студија објавена во Scientific Reports, истражувачите ја тестираа количината на титаниум, што се користи како посредник за честичките TiO2 – во 12 маски за лице што треба да ги носи јавноста, вклучително и типови за еднократна употреба, како и маски за повеќекратна употреба. Маските беа направени од различни материјали, вклучувајќи синтетички влакна како полиестер и природни влакна, како памук.

Секоја маска содржеше честички од титаниум диоксид во барем еден слој, иако тие не беа пронајдени во памучните влакна или во некои неткаени материјали. Општо земено, количеството на честички од титаниум диоксид во неткаените ткаенини беше помало – за фактор 10, отколку во полиестерските и полиамидните влакна. Понатаму, сите маски освен една содржеа наночестички на TiO2, кои претставуваат зголемена опасност од вдишување. Нано-честичките обично се опишуваат како помали од 100 нанометри (nm). Просечната големина на честичките од титаниум диоксид во маските се движеше од 89 до 184 nm.

Врз основа на модел во кој маските за лице „интензивно се носат“, студијата покажа дека изложеноста на титаниум диоксид „систематски го надминува прифатливото ниво на изложеност на TiO2 со вдишување (3,6 μg).

На Твитер, Федерико Андрес Лоис сподели: „Најдобрата (најниска контаминација) е повеќе од 5 пати поголема од дозволената граница.О, патем, го принудувате вашето дете да дише низ неа“.

Ова, заклучија истражувачите, бара длабинско истражување за да се избегнат негативните ефекти: „Овие резултати бараат длабинско истражување на (нано)технолошките апликации во текстилот за да се избегнат можните идни последици предизвикани од лошо регулирана употреба и да се имплементираат регулаторни стандарди со постепено укинување или ограничување на количината на TiO2 честички, следејќи го safe-by-design принципот”.

 

 

Како маските ве разболуваат

 

Потенцијалните последици од вдишувањето на канцерогените честички од маските за лице што се носеа за време на пандемијата на КОВИД-19 нема да се знаат со години, но од самиот почеток имаше алармирачки сигнали дека употребата на маски за лице има последици – без значајна корист.

Д-р Захаријас Феген спроведе студија за да открие дали задолжителната употреба на маски влијаела на стапката на смртност од КОВИД-19 во Канзас од 1 август до 15 октомври 2020 година. Тој ја избра државата Канзас затоа што иако таа издаде наложување за носење маски, на окрузите им беше дозволено сами да одлучат дали ќе го почитуваат или не ова наложување. Неговата анализа откри дека окрузите со мандат за маски имале значително повисоки стапки на смртност од окрузите без наложување за носење маски.

„Овие наоди сугерираат дека употребата на маска може да претставува сè уште непозната закана за корисникот наместо да го заштити, правејќи ги наредбите за носење маска дискутабилна епидемиолошка интервенција“, заклучи тој.

Таа закана, објасни тој, може да биде нешто што се нарекува „Фоген ефект“ – идејата дека длабокото реинхалирање на капки и вириони фатени на маските за лице може да ја направи инфекцијата со КОВИД-19 поверојатна или потешка. Фоген објасни дека носењето маски може да заврши со зголемување на целокупното вирално оптоварување бидејќи наместо да ги издишувате вирионите од респираторниот тракт и да го ослободите вашето тело од нив, тие вириони се фатени во маската и се враќаат. Ова, исто така, може да има ефект на зголемување на бројот на вириони кои минуваат низ маската, така што тој ќе стане повеќе од бројот што би се исфрлил без маска.

Според Фоген:„Основите на овој ефект лесно се докажуваат кога се носат маска за лице и очила во исто време, со повлекување на горниот раб на маската преку долниот раб на очилата. Капките се појавуваат на маската при издишување и исчезнуваат при вдишување. Во ‘Фоген ефектот’, вирионите се шират (поради нивната помала големина) подлабоко во респираторниот тракт. Тие ги заобиколуваат бронхиите и се вдишуваат длабоко во алвеолите, каде што можат да предизвикаат пневмонија наместо бронхитис, што би било типично за вирусна инфекција. Понатаму, овие вириони го заобиколуваат повеќеслојниот сквамозен епителен ѕид во кој не можат да влезат во in vitro и најверојатно не можат да преминат во in vivo. Затоа, единствениот веројатен начин вирионите да навлезат во крвните садови е преку алвеолите“.

Извештајот од 2021 година фокусиран на здравјето, безбедноста и состојбата при употребата на маски за лице, дополнително забележа потенцијално трајно физичко оштетување на белите дробови предизвикувајќи фиброза од вдишување на влакнести наночестички.

„Постојат реални и значајни опасности од респираторна инфекција, влошување на оралното здравје и повреда на белите дробови, како што е пневмоторакс, поради акумулација на влага, и исто така, изложеност на потенцијално штетни нивоа на асфиксирачки гас (јаглерод диоксид [CO2]) што може да предизвика сериозна повреда на здравјето“, објаснуваат авторите.

 

 

Маските земаа екстремен психолошки данок

 

Физичките последици се само еден аспект што треба да се земе предвид, бидејќи психолошките последици од мандатите за маски се исто така тешки.

Списанието Педијатрија неодамна го истакна товарот што го чувствуваат родителите, лекарите и пациентите во одделенијата за педијатриски рак кога биле принудени да носат маски. Скриени со маски за лице, лекарите се чувствуваа немоќни да покажат емпатија и сочувство за време на најтешките разговори со нивните пациенти и нивните семејства. Еден клиничар, кој мораше да пренесе катастрофални вести за здравјето за детето на пријател, напиша:

„Мојата маска го покри мојот израз. Можеби единствениот начин на кој таа можеше да знае колку бев уништен кога дознав за оваа вест, беа солзите што течеа во моите очи. Мојот природен одговор беше да ги завиткам рацете околу мојата пријателка и да ѝ кажам дека се ќе биде во ред. ‘Ќе ти помогнам, ќе ја поправам, ќе направам се што е во моја моќ да го снема ова’. Но, како да ви покажам кога зборовите ми се пригушени од маската? Како можам нежно да ги споделам зборовите на сочувство кога се мачам да фатам доволно воздух низ 3-те слоеви ткаенина? Како некој ги соопштува ваквите ужасни вести со лична заштитна опрема создавајќи бариера помеѓу лекарот и пациентот?“

Децата исто така беа погодени, бидејќи не можеа да ги видат лицата на нивните родители во време кога им беа најпотребни.

Еден родител напиша: „Кога промената на политиката наложи родителите да бидат маскирани 24/7 додека се во болница, моето дете беше бесно. Таа ќе ми ја скинеше маската од лицето и ако е хартиена маска, ќе ги скинеше конците за да не може повторно да се носи. ‘Треба да ја видам мајка ми’, ми рече таа, заедно со ‘Ми требаат бакнежи за да се чувствувам подобро и не можеш да ме бакнуваш со маска’“.

Психолошкиот извештај од 2021 година, исто така, наведе дека маските веројатно предизвикуваат психолошка штета на децата и го попречуваат развојот. „Степенот на психолошката штета на младите луѓе е непознат“, се наведува во извештајот, „поради уникатната природа на ‘социјалниот експеримент’, кој моментално се одвива во училиштата и во поширокото општество“.

 

 

YouTube сега ви овозможува да кажете дека маските не функционираат

 

Можеби се сеќавате дека безброј јавни личности беа деплатформирани од повеќе социјални медиуми и други онлајн места за да не зборуваат против наративот, вклучително и погрешното мислење дека маските беа корисни за намалување на случаите на КОВИД-19. Навистина, до неодамна дури и лекарите кои зборуваа против задолжителните маски беа прогонувани како модерен лов на вештерки. Сега, се чини, YouTube ја промени својата мелодија, бидејќи ги ажурираше своите политики за тоа што претставува „дезинформација“. Изјавувањето дека „маските не играат улога во спречувањето на контракцијата или пренесувањето на КОВИД-19“, или дека „носењето маска е опасно или предизвикува негативни ефекти врз физичкото здравје“, претходно беше кршење на нивната политика, но овој говор оттогаш е отстранет од нејзините примери на дезинформации. Други изјави поврзани со маски кои се отстранети од дефиницијата за дезинформации на YouTube вклучуваат:

Тврдењата дека носењето маска предизвикува намалување на нивото на кислород до опасни нивоа;

Тврдењата дека маските предизвикуваат рак на белите дробови или оштетување на мозокот;

Тврдењата дека носењето маска може да ве направи повеќе подложни на КОВИД-19.

Интересно, иако YouTube повеќе не ги класифицира „тврдењата дека вакцините за КОВИД-19 не се ефикасни во спречувањето на ширењето на КОВИД-19 како дезинформации“, „тврдењата за вакцини против КОВИД-19 кои се во спротивност со експертскиот консензус од локалните здравствени власти или СЗО“ – сè уште се надвор од границите.

Исто така, против насоките на YouTube е да се објавуваат „содржини во кои се тврди дека вакцините предизвикуваат хронични несакани ефекти“ или „содржини во кои се тврди дека вакцините не го намалуваат преносот или добивањето на болеста“, – ова е очигледна контрадикција со нивните услови за вакцина против КОВИД-19. Така, иако YouTube сега ви дозволува да кажете дека маските не функционираат, сè уште не можете да се спротивставите на СЗО за вакцините.

Сепак, малку по малку, вистината ќе излезе на виделина, како што веќе се случува со маските за лице и нивната канцерогена содржина.

 

 

Извор: Mercola

 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.