Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Дали вирусите се наши непријатели?

Зошто природните вируси се важни?

Науката открива дека изложувањето на  вообичаените вируси  во детството, подоцна го намалуват ризикот од здравствени проблеми, вклучувајќи го и ракот.

Фармацевтските компании и медицинскиот систем сакаат да ги уништат вирусите, но дали навистина се лоши за нас?

Не. Секој е редовно изложен на вируси и бактерии – тие се околу нас, па дури и во нас. Да, нашите тела имаат вируси кои коегзистираат со нас во нашите тела. Научниците во 2014 година откриле дека, ЗДРАВА личност  просечно има 5.5 вируси во телото, а некои имаат многу повеќе, според студијата од BMC Biology.

Се соочуваме со десетици вируси секојдневно и дури имаме латентни вируси во нашите тела – без да се разболиме, според студиите во Medical Daily. Науката открива дека има многу придобивки од вообичаените болести, особено во детството и теоретизира дека вирусите, всушност, помагаат во обуката на имунолошкиот систем на начин кој може да го намали ризикот од посериозни проблеми подоцна во животот, вклучувајќи го и ракот. Да, точно прочитавте – природните вируси можат да нѐ заштитат од болест подоцна во животот.

Вакцините не создаваат вистински имунитет. Реалниот имунитет е создаден само со „фаќање“ на природна форма на вирусот, на природен начин – низ носот или устата. Со илјадници години, луѓето живееле синергистички со вируси и бактерии. И сега науката откриваат дека всушност им служи на целта на нашето патување кон трансформација и здравје. Не можеме да живееме во страв од вирусите и бактериите. Тоа е фармацевтска тактика за продавање на нивните производи.
Пред 30 години овој страв не постоеше, бидејќи немаше вакцина или толкав број на лекови за продажба. Во секој случај, нашиот имунолошки систем е тој кој ги држи вирусите под контрола, а не вакцината.

Тоа е фармацевтска тактика за продавање на нивните производи. Вирусите не ни се вистински непријатели, туку синтетичките хемикалии.
Но, производите на фармацевтската индустрија се базираат токму  на синтетички хемикалии,  па затоа тие прават сѐ за да се плашите од природата. Затоа што тогаш ќе станете добар клиент!

Студиите подолу одат во повеќе детали.

„Чистење на куќата и создавање простор“

Според д-р Стефани Сенеф, виш научен истражувач на MIT, вирусот на грип е еден од начините за регенерирање на нашето тело и „чистење на куќата“, со филтрирање на слаби и мртви клетки за да се создаде простор за нови клетки.
Д-р Сенеф вели дека живееме во симбиотичен однос со сите други видови, па дури и патогените. Вирусот од грип оди во мускулните клетки и ги репрограмира за да го ослободат нивниот сулфат. Вирусот на грип го ослободува сулфатот во крвта. Сулфатот ја чисти крвта со убивање на слабите клетки што овозможува раст nа нови клетки. Всушност, вирусот на грип ја спасува вашата крв од идните здравствени проблеми со тоа што ја прави што е можно посилна (посериозни болести, можеби рак).

Наредниот дел е посветен на научните студии кои ги докажуваат придобивките од одредени заразни, детски болести.

Студии за придобивките од прележување на морбили:

Фебрилни инфективни детски болести во историјата на пациенти со рак и соодветни контроли. Medical Hypotheses, 1998

Дали детските болести влијаат врз ризикот од не Хоџкин и Хоџкин лимфоми? Студија за контрола на случаи од северна и јужна Италија. Leukaemia Research, 2006

Фактори на ризик за Хоџкиновата болест од вирусот Епстејн-Бар (EBV). – Претходна инфекција од ЕБВ и други агенси. British Journal of Cancer, 2011

Мали сипаници за спас.Преглед на вирусот на онколитички мали сипаници.  Viruses, 2016

Изложеност на инфекции во детството и ризик од вирусот Епстејн-Бар, дефиниран од Хоџкин лимфом кај жени. International Journal of Cancer, 2005

Вирус на морбили за терапија на рак. Current Topics in Microbiology Immunology, 2009

Студија за инфекција со маларија за време на акутната фаза на инфекција со мали сипаници. Journal of Tropical Medicine & Hygiene, 1991

Фреквенција на алергиски заболувања по прележување на мали сипаници. Allergologia et Immunopathologia, 2006

Рана детска инфекција и атопично нарушување. Thorax, 1998

Фебрилни инфективни детски болести во историјата на пациенти со рак и соодветни контроли. Medical Hypotheses, 1998

Мали сипаници и атопија во Гвинеја-Бисао. Lancet, 1996

Алергиска болест и атопична сензибилизација кај децата во релација со вакцинацијата против мали сипаници и инфекција со мали сипаници. Pediatrics, 2009

Спонтано подобрување на епилептични напади по акутни вирусни инфекции. Brain Development, 2004

Синдром на трепкање во округот Мундри, Јужен Судан. – Еколошки, нутритивни и инфективни фактори.  African Health Science, 2013

Инфекција со морбили и Паркинсонова болест. American Journal of Epidemiology, 1985

Транзиторна ремисија на малолетнички ревматоиден артритис по мали сипаници. Acta Paediatrica Scandindanavica, 1981

Инфантилна Хоџкинова болест – ремисија по мали сипаници. British Medical Journal, 1973

Потиснување на инфекции на Plasmodium falciparum за време на истовремени мали сипаници или инфлуенца, но не за време на пертусис. American Journal of Tropical Medicine & Hygiene, 1992

Суспензивен ефект од мали сипаници на еритродерма на псоријаза со траење од 12 години.  Lyon Medical, 1969

Долгорочна ремисија индуцирана од инфекција со морбили и проследена со имуносупресивна терапија во случај на рефракторен јувенилен ревматоиден артритис. La Pediatria Medica e Chirurgica, 1988

Малите сипаници и детските инфекции имаат потенцијал да ги намалат алергиите. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9102962

 

Студии за придобивките од прележување на заушки:

 

Заушки и рак на јајници. – Модерно толкување на историска асоцијација. Cancer Causes Control, 2010

Асоцијацијата помеѓу мали сипаници и заушки со кардиоваскуларни заболувања. Студија на Јапонска колаборативна група (JACC). Atherosclerosis, 2015

Две последователни епидемии на заушки во Нова Шкотска кај вакцинирани адолесценти и млади возрасни. Canadian Medical Association Journal, 2006

Студии за придобивките од прележување на инфлуенца:

Инфекцијата со вирусот на инфлуенца предизвикува заштитни антитела и Т-клетки специфични за антигените на клетките на домаќинот, исто така, изразени како антигени поврзани со тумор. Нов поглед на ракот. Cancer Immunology Research, 2014

Студии за придобивките од прележување на варичела:

Преглед на универзалната програма за вакцинација за варичела во САД. – Инциденцата на херпес зостер, ефективноста, трошоците и ефикасноста на вакцината, базирани првенствено на податоците на Проектот за активен надзор на варичела, во долината Антилопе.  Vaccine, 2013

Варичела во детството е асоцирана со намалени атопични нарушувања, ИгЕ, алергиска сензибилизација и подгрупи на леукоцитите. Pediatric Allergy Immunology 2012

„До денес, варичелата (крупната сипаница) е единствениот вирус кој постојано се пријавува дека има инверзна асоцијација со глиомот.“ http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cam4.682/full

Фебрилни инфективни детски болести во историјата на пациенти со рак и соодветна контрола: “Бројот на FICD го намалил ризикот од рак, особено за рак на дојка“.

https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S030698779890055X

Студии за придобивките од обичните вирусни инфекции:

Престој во предучилишни установи и ризик од акутна лимфобластна леукемија во детството. Наоди од студија за контрола на случаи во Велика Британија. Biomedical Journal, 2005

Изложеност на инфекции во раната доба  и ризик од акутна лимфобластна леукемија во детството. Epidemiology, 2010

Метагеномска анализа на двоверижни ДНК вируси кај здрави возрасни. BMC Biology, 2014

Рано потекло на воспаленијата. – Изложувањето на микроби во детството предвидуваат пониски нивоа на Ц-реактивен протеин во зрелоста. Биолошки науки, 2009.

 

 

Извор

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.