Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Дали болестите се искоренети благодарение на вакцините? Историјата вели НЕ!

 

Дали вакцините се заслужни за искоренување на некои болести? Според историјата, одговорот е – НЕ!

Фактите се јасни – над 90% од смртноста од заразни болести е намалена пред да бидат воведени вакцини за истите.

 

 

Во САД (и во некои други држави) историски податоци покажуваат дека смртноста од одредени болести е намалена за речиси 90% пред воопшто и да бидат воведени вакцини за таа болест, а ова е според извештај на Трендовите во здравјето на Американците.  Имено, неколку мошне чести и смртоносни заболувања во почетокот на 1900-те како туберкулозата, шарлахната грозница (шарлах) и тифусот го следеле тој опаѓачки тренд БЕЗ да постои програма за вакцинација (во САД). Овие болести биле речиси сосема искоренети пред народот да биде вакциниран за истите!

Стапка на смртност од заразни болести во САД

Како е ова можно? Фармацевтската/медицинската индустрија има потрошено МИЛИОНИ за да нè убеди дека вакцините се тие што го имаат спасено човештвото од неминовна смрт од одредени заразни болести, но историјата покажува дека тоа е повеќе маркетингшки трик отколку научен факт. Тоа е тактика што им овозможува на производителите на вакцини, пазар од речиси 60 МИЛИЈАРДИ АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРИ, сума што е во постојан раст.

ЗОШТО ИНЦИДЕНЦАТА НА БОЛЕСТИТЕ ОПАДНАЛА?

Поместувањето на населението од село во град во 19-от век, проследено со индустрализацијата и имиграцијата, со себе донело и пренаселување на ново населените градови, каде немало адекватни санитарни услови и системи за прочистување на водата за пиење. Токму поради ваквите лоши хигиенски услови постојано се појавувале нови случаи на колера, дизентерија, туберкулоза, инфлуенца, жолта треска, тифус и маларија.

Меѓутоа, до 1900 година зачестеноста на овие болести почнала да се намалува поради подобрување на општите хигиенски услови и здравствени навики, чија имплементација продолжила и во 20-от век.

САНИТАРНИ УСЛОВИ И  ХИГИЕНА

Локалните, државните и федералните напори да се подобрат санитарните и хигиенските услови го зајакнале концептот на колективно делување за „јавното здравје“ (пример: да се спречи инфекција преку пиење чиста вода). До 1900 година, 40 од 45 држави оформиле здравствени одделенија. Првите општински здравствени одделенија се формирани 1908 година.

Од 1930-те до 1950-те години државните и локалните здравствени одделенија имале голем напредок во активностите за превенција од заболувања, како на пример преку воведување на канализација, третманите за прочистување на водата за пиење, безбедноста во прехранбените продукти, организирање места за фрлање на цврст отпад и јавна едукација за важноста на одржувањето хигиена (пример: миење раце пред секој оброк). Хлорирањето на водата е започнато во почетокот на 1900-те години и станува широко прифатена метода која дополнително ќе го намали процентот на болести поврзани со нечистата вода.

ТУБЕРКУЛОЗАТА СЕ НАМАЛУВА БЕЗ ВАКЦИНА

Инциденцата на туберкулозата продолжила да се намалува и поради подобрувањето на стандардот на живеење во домовите во кои почнало постепено да се намалува бројот на жители, како и поради програмите за свесност за туберкулоза што ги преземала владата. Во 1900-та, 194 на 100.000 жители во САД умирале од туберкулоза, што е втора причина за смртност, а најголем број од нив живееле во урбана средина.

Во 1940 година (пред  да биде воведена во употреба антибиотската терапија), туберкулозата останала водечка причина за смрт, но процентот на смртност се намалил на 46 на 100.000. Во САД никогаш немало вакцина за туберкулоза. Но и во други држави смртноста од туберкулоза веќе била драстично намалена кога почнала да се применува вакцината.

ТИФУСОТ И КОЛЕРАТА СЕ НАМАЛУВААТ БЕЗ ВАКЦИНА

Смртност од тифус во САД

Во САД никогаш не постоела вакцина за овие две болести. Цитат од извештајот на CDC:

Појавата на болести како колера и тифус драстично е намалена. Во 1900 година појавата на тифус била близу 100 на 100.000 жители. До 1920 година, бројката опаднала на 33,8 случаи на 100.000 жители. Во 2006 гоодина се смалила на 0.1 заразен на 100.000 жители (само 353 случаи) и тоа над 75% од заразените биле странци.

Тифусната треска рапидно се намалила од Балтимор до Чикаго поради воспоставувње на системи за дезинфекција на водата и нејзино третирање. Ваквото опаѓање на болеста се должи на третманите за дезинфекција на водата за пиење со што се подобрил квалитетот на изворската вода, како и подобрувањата во санитарните услови и хигиената.

Поради овој успех можеме да прославиме повеќе од еден век третман и дезинфекција на водата за пиење – едно од најголемите достигнувања во 20-от век во областа на јавното здравје“.

ШТО КАЖУВА ЦЕНТАРОТ ЗА КОНТРОЛА НА БОЛЕСТИ НА САД? ДУРИ И ТИЕ ЈА ПОСОЧУВААТ ЧИСТАТА ВОДА ЗА ПРИЧИНА, А НЕ ВАКЦИНИТЕ…

Извештајот од СDC јасно укажува на тоа дека намалувањето на болеста се должи на системите за прочистување на водата и санитарните услови – а НЕ вакцините. Овој извештај е од времето кога CDC се уште не се поврзани со фармацевтската индустрија.


Односот на третманите за прочистување на водата и падот на заразните болести.

Но, да оставиме доказите да зборуваат! За повеќе информации за инциденците на болестите – кликнете тука.

Студии и извештаи кои го покажуваат намалувањето на болестите пред вакцините: 

-Намалувањето на крупната сипаница (варичела) кај возрасните во 19-от век во Лондон: оваа студија го покажува опаѓањето на смртноста од крупната сипаница пред да биде пуштена во употреба вакцината

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4373148

-Универзална програма за вакцинација против варичела во САД: CDC ја цензурира поради неповолните последици во јавното здравје

CDC главно објавува селективни студии и манипулативни пронајдоци за поддршка на програмата за вакцинација против варичела и агресивно го блокира обидот на аналитичарот за истражувања да објави за штетните трендови или исходи (пример: намалена ефикасност на вакцините, зголемени HZ стапки на инциденца итн.). Неговото отказно писмо гласело вака:

Кога истражувачките податоци во врска со вакцините кои се употребуваат кај луѓе се потиснуваат и/или погрешно се интерпретираат, тоа е мошне вознемирувачко и оди вон сите научни норми и ја компромитира професионалната етика”.

https://www.jscimedcentral.com/Pathology/pathology-6-1133.pdf

-Годишен преглед на виталната статистика: Трендови во здравјето на Американците во 20-иот век:

„Вакцинацијата НЕ Е заслужна за импресивното опаѓање на смртноста забележано во првата половина на 20-от век…скоро 90% од опаѓањето на смртноста од заразни болести кај децата во САД се случило пред 1940 година кога имало само мал број на антибиотици и вакцини што биле расположиви и употребувани“.

http://pediatrics.aappublications.org/content/106/6/1307

 

НО, ШТО СО ПОЛИОТО?

Ова е прашање што постојано го слушаме. Прво, многу е важно да напоменеме дека полиото е многу чест вирус, како оној на настинката или грипот. Повеќето од нас го имале/имаат полио вирусот во себе во некој момент, иако никој никогаш нема да нè тестираат освен во случај на парализа. Секој од нас има повеќе различни вируси во својот систем во некој момент, бидејќи така природата го стимулира нашиот имунолошки систем.

Парализата за која е обвинуван полио вирусот во 1940-те и 50-те години, всушност е резултат на широко распространетото прскање со хемикалијата/пестицидот DDT, високо токсичен (денеска забранет) пестицид. 

Стапката на смртност од полио опаѓала пред воведувањето на вакцината во САД и Англија

Но, владата на САД и здравствените одделенија заедно со хемиските компании го поттикнувале прскањето со DDT. Масивни прскања со DDT се одвивале по плажите, воздушно над базени и паркови, особено во летните месеци (т.е. во земјоделската сезона). Случајно, најголемиот број „полио“ парализи се случиле во текот на летниот период и кај децата. На родителите дури им е препорачувано да ги прскаат децата директно со оваа високо токсична хемикалија, како и да ја ставаат во кадите и на други места каде децата имале директен контакт со неа.

„Како што времето се затоплуваше секоја година, паниката околу полиото се интензивираше. Доцното лето го нарекуваа „полио сезона“. Јавните базени ги затвораа“. –NPR, Chasing Down Polio, October 2012 report

Инциденца на полио и зголеменото производство на пестициди

Во средината на 1940-те научниците почнале да ги алармираат владата и Конгресот дека прскањето со DDT предизвикува значително зголемување на бројот на луѓе со парализа и невролошки оштетувања. Но, владата на САД, во екот на Втората Светска Војна, не смее да признае грешка од своја страна со оглед на тоа дека тоа би ги чинело МИЛИОНИ што би морале да ги исплатат на погодените. 

Инциденцата на полио и употребата на ДДТ од 1940-1970 год.

И тогаш некој добива брилијантна идеја DDT да го извезува надвор наместо да ги прска Американците, а потоа постепено ја забранува неговата употреба за да не се предизвика паника и да се промовира „решение“ во вид на полио вакцина.

Ова е еден од најшокантните медицински митови во кои за жал сè уште многумина веруваат, кој сè уште редовно се повторува во медиумите, во книгите и меѓу несвесните луѓе кои никогаш не успеваат да погледнат преку таа пародија.

Прочитајте за врската помеѓу полиото и пестицидот ДДТ овде.

СТУДИИ КОИ ЈА ПОКАЖУВААТ ПРЕДНОСТА ОД ПРИРОДНИ БОЛЕСТИ

Фармацевтските компании и медицинскиот систем многу сакаат да ги обвинуваат вирусите, но дали тие навистина се толку лоши за нашето тело? Науката постојано открива дека познатите болести, особено оние детските, имаат многу предности и постои теорија дека вирусите всушност го тренираат имуниот систем да може да го НАМАЛИ ризикот од заболувања со потешки болести подоцна во животот, како на пример канцерот.

Да, точно прочитавте: вирусите може да нè ЗАШТИТАТ од болести подоцна во животот.

Илјадници години луѓето живееле синергистички со вирусите и бактериите. И сега науката открива дека тие всушност имаат улога во нашето патување до трасформација и здравје.

Прочитајте тука  повеќе СТУДИИ КОИ ЈА ПОКАЖУВААТ ПРЕДНОСТА ОД ПРИРОДНИ БОЛЕСТИ.

ЗОШТО НЕ СЕ ПЛАШИМЕ ОД СИТЕ БОЛЕСТИ?

Единствените болести од кои се плашиме се оние за кои се произвела и се употребува некоја вакцина. Во почетокот на 20-от век не се плашевме од морбили или од заушки… Медиумите ни кажуваат од што треба да се плашиме за потоа да можат да ни го продадат наводното решение. 

Постојат буквално ИЛЈАДНИЦИ болести. Да ја земеме лепрата како пример.

 Колку родители се шетаат секојдневно грижејќи се нивните деца да не се разболат од лепра? Сепак, таа болест постои – и тоа кај илјадници низ целиот свет. Само во САД се пријавуваат околу 200 случаи годишно. Дали го знаевте тоа? Веројатно не…

Затоа што не постои вакцина за лепра.

Кликнeте тука да видите за кои болести не постојат вакцини.

„Импресивниот пад на морталитетот забележан во првата половина на векот не се должи на вакцинацијата … Речиси 90% од падот на смртноста од заразните заболувања кај децата во САД се случи пред 1940 година, кога само неколку антибиотици или вакцини беа достапни“.

Годишен преглед на виталните статистики: Tрендови во здравјето на Американците во текот на 20-от век


Извор

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.