Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Безбедноста кај водечките кандидати за КОВИД вакцини

Недокажани технологии, небезбедни состојки и несоодветно тестирање – за среќа, сегашните прописи забрануваат да се налагаат нелиценцирани вакцини одобрени за „итна употреба“. Но, очигледно не забрануваат реклама и заплашување.


„Функционира!“ трубаше вообичаено стоичкото списание Природа за објавувањето на првичните резултати од испитувањето во фаза III на ковид вакцината на Фајзер. Фајзер изјави дека вакцината е 90% ефикасна кога учесниците во испитувањето биле изложени на SARS-CoV-2, вирусот кој се вели дека предизвикува симптоми на КОВИД-19.

Дали навистина е така? Протоколот за студии на Фајзер вели дека за случај се смета дури и ако учесникот во испитувањето има позитивен тест и само еден симптом – како кашлица, треска или дијареа, што може лесно да биде предизвикано од еден од 1.400 човечки патогени, вклучувајќи 200 вируси за кои се знае дека инфицираат луѓе. Освен за хепатитис А, Б, Ц и ХИВ, протоколот за студијата молчи за тестирање за други инфективни причини за симптомите на учесникот.
Со други зборови, студијата страда од пристрасност кон потврда. Кашлицата и позитивниот тест се еднакви на КОВИД, дури и кога „алтернативната можна дијагноза“ може да биде вистинската причина за симптомите. Отсуството на докази не е доказ за отсуство.

Pfizer, во партнерство со BioNTech, ја користи новата гласник РНК (mRNA) технологија во нивната вакцина и ќе аплицира за посакуваното Овластување за итна употреба од Агенцијата за храна и лекови на САД (FDA), веројатно пред крајот на ноември. Објавувањето на Фајзер доаѓа откако 94 учесници во испитувањето – од повеќе од 43.000, беа позитивни на SARS-CoV-2. Фајзер не објави податоци дали случаите биле лесни, умерени или тешки.

Раните резултати може да звучат охрабрувачки за некои, но експертите како Ерик Топол, директор на Институтот за истражување Скрипс, посочија дека „вакцината можеби нема да биде толку ефикасна откако ќе заврши студијата и ќе бидат анализирани сите податоци. Сепак ефективноста на вакцината веројатно ќе остане далеку над 50%“. Протоколот за студијата на Фајзер (стр. 103) вели дека „успехот во финалната анализа“ ќе постигне минимална ефикасност од 30%, со поголема сигурност од 98%.

Се надеваме дека вакцината не е ефикасна од 30 до 90% против лесна болест.

Дали вакцината на Фајзер ќе функционира и дали е безбедна? Прашањата остануваат. Секоја вакцина, вклучително и сите вакцини против КОВИД-19, мора да се докаже дека се и безбедни и ефикасни пред да се администрираат во групи со висок ризик или кај глобалното население.

Успешната вакцина мора да спречи тешки болести, хоспитализации или смрт, без сериозни несакани дејства што ги надминуваат овие придобивки. Не може само да тврди дека спречува благи случаи кои би се решиле самостојно. Исто така, мора да спречи пренесување од човек на човек. Податоците од испитувањето мора да бидат доволно силни за да одговорат на овие прашања, не само за здравите, туку и за ризичните групи како што се постарите лица и оние со претходни состојби.

Секоја првична заштита од симптоми на КОВИД-19, исто така, треба да трае и да не исчезне по неколку недели или неколку месеци. Остануваат прашања во врска со овие валидни критериуми што се применуваат кај кандидатите за КОВИД 19 вакцини. Неодамнешните публикации во водечките медицински списанија покажуваат дека одговорите на прашањата за безбедност и ефикасност се помалку од сигурни.

Бидејќи поголемиот дел од светот сè уште страда под заклучувања, многумина се прашуваат дали овие волшебни клучеви ќе нѐ отклучат – односно дали вакцините што се развиваат за КОВИД-19, ќе предизвикаат повеќе повреди и смртни случаи отколку оние предизвикани од болеста КОВИД-19.

Нелегално е да се наложуваат вакцини одобрени со Овластување за итна употреба

Секоја КОВИД вакцина(и) одобрена за итна употреба треба да биде доброволна, бидејќи вакцините се сметаат за експериментални и се држат на многу понизок стандард и за ефикасноста и за безбедноста. На пример, во споредба со процесот за вонредно одобрување, за да се добие целосна лиценца, одобрувањето за итни случаи дозволува вакцина која „може“ да биде ефективна, во споредба со процесот на одобрување во невонредна состојба кога вакцината мора да покаже „значителна“ ефикасност.

Законот за овластување при итни случаи на САД (EUA) е јасен: на државите им е забрането да наложуваат вакцина одобрена за употреба во итни случаи (Видете Дел VI. Претпочитање). Исто така, треба да биде нелегално за приватни бизниси, авиокомпании или вашиот работодавец да наложуваат вакцинација додека е одобрена според EUA.

Адвокатската комора на Њујорк некако ја пропушти оваа материјално важна пречка за мандатите. Нивните адвокати објавија изјава за позиција со која ги повикуваат државите да ја направат КОВИД вакцинацијата задолжителна, дозволувајќи само медицинско изземање. Се чини дека овие адвокати или имаат натприродна предвидливост дека КОВИД вакцините ќе добијат целосна лиценца некаде во иднина, или мислат дека можат да го надминат EUA законот.

Само ако FDA даде целосна лиценца, што вообичаено трае со години, на државите или деловните субјекти ќе им биде дозволено да ги разгледаат мандатите за вакцини. Законот PREP ги ослободува производителите на КОВИД вакцини од одговорност, дури и ако вакцините им штетат на примателите, па затоа идејата за мандати е особено застрашувачка.

Решение за „ново нормално“

Властите на јавното здравство нè тантализираат со идејата за „ново нормално“ откако вакцината за КОВИД-19 ќе биде широко достапна. Терминот подразбира и се толкува дека за општеството да се врати во нормала, вакцината ќе спречи пренесување од човек на човек за сè да може да се „отвори“.

Колку и да звучи привлечно за оние кои се оштетени од заклучувањето, само 42% од Американците сега велат дека би примиле КОВИД вакцина, според последната анкета на YouGov. Дури и меѓу ова сангвистичко малцинство, две третини се загрижени за безбедноста на КОВИД вакцините. Доколку органите за јавно здравје сакаат големо покривање на вакцината, тие треба да ги поттикнат производителите да обезбедат информации за транспарентно испитување за да се решат проблемите, бидејќи вакцината ќе мора да биде доброволна доколку се доделат какви било Овластувања за итна употреба.

Во јуни, портпаролот на индустријата за вакцини, д-р Питер Хотез рече: „Идеално, сакате антивирусна вакцина да направи две работи. … Прво, да ја намали веројатноста сериозно да се разболите и да одите во болница и второ, да се спречи инфекцијата и со тоа да се прекине пренесувањето на болеста“.

Сепак, минатата недела, д-р Ентони Фаучи, директор на Националниот институт за алергија и инфективни болести (NIAID) и портпарол за состојбата со корона вирусот во Белата куќа, ја премести стативата и призна дека целта на КОВИД вакцините е да обезбедат само лична заштита, а не да спречуваат смрт, или пренос од личност до личност. Фаучи рече дека тој и неговите колеги „ќе се задоволат со … примарната крајна точка за да спречат клинички препознатлива болест“.

„Помирување“ може да се користи кога некој не може да си ја дозволи куќата што ја сака или кога не е достапен неговиот омилен додаток за пица, па затоа некој ќе се реши за пица со сирење наместо со нешто друго. Тешко е да се замисли зборовите „помири се“ некогаш да биле изречени во врска со вакцина, а камоли од човекот кој ја води програмата за КОВИД вакцини на САД.

Помирувањето за вакцина што не ги исполнува првичните високи ветувања, нема да направи повеќе луѓе доброволно да се редат за да ја примаат.


Несоодветен дизајн на испитувањата

Постојат навистина некои загрижувачки проблеми со дизајнот на испитувањата, убаво опишани од д-р Питер Доши во Британскиот медицински журнал (BMJ). Доши се фокусира на двете најголеми прашања. Прво, ниту едно од водечките испитувања nа кандидатиe за вакцини не е дизајнирано да тестира дали вакцината може да ги намали силните симптоми на КОВИД-19, дефинирани како: приеми во болница, Брза помош или смрт. И второ, испитувањата не се дизајнирани да тестираат дали вакцината може да го прекине пренесувањето.

Ако ниту еден од овие услови не е исполнет, вакцината во суштина функционира како терапевтски лек, освен што вакцината би се земала профилактички, дури и од страна на совршено здрави и повеќе од веројатно носи поголем ризик од повреда отколку терапевтски лек. Ако ова би било вистина, тогаш терапевтските лекови би биле супериорни во однос на секоја вакцина против КОВИД.

Спречување на тешки симптоми?

Иако Фајзер изјави студијата исто така ќе го оцени потенцијалот на кандидатот за вакцина да… [спречи] тешка болест КОВИД-19“, во соопштението на Фајзер не се посочува дали случаите опишани во резултатите од раното испитување од Фазата III на компанијата биле благи или тешки. „Во сите тековни испитувања во фаза III за кои се објавени детали, лабораториски потврдени инфекции дури и со само благи симптоми се квалификуваат како исполнување на примарната дефиниција за крајната точка“, напиша Доши.

Испитувањата во фаза III вклучуваат тест на предизвик, каде што се следат оние кои се вакцинирани и оние во плацебо групата, за да видат дали на крајот ќе бидат позитивни на тестирање на КОВИД-19, наведени како настани или случаи. „Конечните анализи на ефикасноста се планираат по само 150-160 ‘настани’“, рече Доши, „без оглед на тежината на болеста“. Тој продолжи и рече дека „приемите во болница и смртните случаи од КОВИД-19 се едноставно невообичаени во популацијата што се изучува за ефикасноста на вакцина за да се демонстрираат статистички значајни разлики во испитувањето на 30.000 луѓе“.

Целата поента на клиничките испитувања е да се демонстрира статистичко значење за FDA да донесе информирана одлука за одобрување или не на вакцината. Сегашните клинички испитувања не даваат веродостојни податоци за тоа дали овие вакцини спречуваат хоспитализација и смрт.

Без блокирање на преносот (ширењето)

Плановите за вакцинирање на 7,5 милијарди луѓе во светот врз основа на околу 160 учесници во клиничко испитување по кандидат за вакцина – не само што немаат статистичка моќ, повеќето сметаат дека е несовесно.

Во однос на резултатите од Фајзер, виролог и учесник во испитувањето Флоријан Крамер посочи „вакцината што блокира пренос може да го забрза крајот на пандемијата. Сепак, ќе биде тешко да се утврди дали вакцината на Фајзер, или други вакцини кои се во доцна фаза од испитувања, можат да го постигнат тоа“. Главниот медицински директор на Модерна –Тал Закс се согласува, изјавувајќи: „нашето истражување нема да демонстрира спречување на пренесувањето, затоа што… мора да земате брис од луѓето двапати неделно за многу долги периоди и тоа станува оперативно неиздржано“, наведувајќи ја потребата од пет до десет пати подолго испитување и уште поголеми трошоци.

Бидејќи овие КОВИД-19 вакцини нема да бидат одобрени со целосна лиценца врз основа на нивната способност да го запрат ширењето на КОВИД-19 или да спречат хоспитализација или смрт – може да се соочиме со бесконечни заклучувања. Ако сегашните клинички испитувања за КОВИД -19 вакцини на крајот доведат до целосна лиценца, сепак статистички не утврдуваат значително спречување на пренесување од личност до личност, тие не треба да се користат за да се оправда задолжителност на вакцини со цел да се качите во авион, да одите на работа, присуствувате на концерт или јадете во ресторан.

Недостаток на моќ во студиите кај групи најмногу погодени од КОВИД-19

По испитувањата во фаза I, за истражувањата на производителите се регрутираат постари лица, малцинства и оние со постоечки здравствени состојби во поголеми студии со повеќе од 30 000 испитаници. Сепак, иако Фајзер изјави дека „приближно 42% од глобалните учесници и 30% од учесниците во САД имаат расно и етнички различно потекло“, постои загриженост дека испитувањата не се доволно моќни за да се процени ефикасноста на вакцините во овие групи.

Тестовите за предизвици од 160 настани нема да бидат поделени според под-популацијата, оставајќи малку активни податоци за овие ранливи групи. Дополнително, Фајзер не откри колку стари лица се запишани во нивното истражување. „Не можам да замислам како некој – Одбор за набљудување на безбедноста на податоците (DSMB -Data Safety Monitoring Board) или Советодавниот комитет за вакцини на FDA или донесувачите на одлуки од FDA – некогаш би дозволиле вакцина да се препорача за таа група [на возраст над 65 години] без да има соодветни податоци“, констатираше д-р Пол Офит.

Несакани ефекти и загрижувачки состојки во вакцините

Што точно е до сега откриено од испитувањата за КОВИД-19 вакцините?

Подолу се прикажани проблемите со дизајнот на истражувањата, паузираните испитувања, несаканите настани и прашањата за брзото проследување на новата mRNA технологија, меѓу многу други прашања и проблеми.

Еве ги петте компании кои се надеваат дека FDA ќе им додели Овластување за итна употреба: Модерна, Фајзер / БиоНтех, Џонсон и Џонсон, Астра-Зенека / Оксфорд и ГлаксоСмитКлајн. Сите добиваат средства од операцијата Warp Speed за да го компресираат времето на развој за неколку месеци. Нормално, испитувањата на вакцините траат со години за да поминат низ соодветно тестирање за безбедност.

Значајно е што со околу дваесетина вакцини во активна употреба денес, најмалку 66 формално тестирани и одобрени вакцини во САД се тргнати од употреба. Многумина – како RotaShield (ротавирус), Lymerix и вакцината DTP – беа отстранети од употреба поради безбедносни проблеми. Со оглед на многу компресираното време на развој, неповолните настани што ги доживеале учесниците во испитувањето и можноста за задолжителност за вакцини под целосна лиценца, јавноста мора да бара транспарентност и отворен пристап до податоците за испитувањата.

Паузирани испитувања

Џонсон и Џонсон беа најновите производители на вакцини кои го паузираа своето испитување за КОВИД-19 вакцини поради тежок несакан настан кај примателот на вакцина. На состанокот на Советодавниот комитет за практики на имунизација (Advisory Committee on Immunization Practices ACIP) на 30 октомври, д-р Џералд Садоф од Џонсон и Џонсон беше притиснат од најмалку шест членови на ACIP да ја откријат болеста, односно несканиот настан – но тој одби, повикувајќи се на доверливост.

Во меѓувреме, Астра-Зенека / Оксфорд исто така мораше да го паузира своето истражување откако учесниците во испитувањето развија невролошки состојби како трансверзен миелитис и мултиплекс склероза и како резултат на смрт, наводно во плацебо групата, која примила вакцини против менингитис, наместо вистински плацебо.

Во истражувањето на Модерна во фаза 1, најмалку еден учесник мораше да се откаже поради уртикарија, вообичаена алергиска реакција на лекови што може да предизвика опасен по живот анафилактички шок, но производителот на лекови не го прекина испитувањето.


Pfizer / BioNTech изјави дека нема да го паузира испитувањето и покрај „несаканите ефекти што се појавија“.

На 23 октомври, FDA им даде зелено светло на Џонсон и Џонсон и Астра-Зенека да продолжат со испитувањата, наведувајќи дека не можат дефинитивно да ги поврзат тешките несакани настани или смртта со КОВИД вакцините. Со оглед на малиот број луѓе во испитувањата, тешките несакани настани кај само неколку учесници може да се претворат во илјадници, ако не и милиони повреди доколку се вакцинира целата светска популација.

Водечки кандидати за вакцини во САД

Сомнителна ефикасност

Меѓу водечките кандидати за КОВИД вакцини Moderna, Pfizer / BioNTech, Astra-Zeneca / Oxford и Johnson & Johnson (J&J) ги објавија сите податоци од раните испитувања на луѓе.

Додека сите четворица производители пријавија дека 90% до 100% од учесниците развиле антитела по две дози (единечна доза за Ј&Ј), сите четворица исто така пријавуваат голема стапка на несакани дејства. Имајте во предвид дека антителата едноставно се претпоставува дека се ефикасни т.е дека нивното присуство означува имунитет, кога нивоата се споредливи со антителата кај луѓето кои се опоравиле природно од КОВИД.

Нема да знаеме дали вакцините спречуваат или ги намалуваат симптомите, како резултатите од раните податоци од испитувањето на Фајзер, сè додека не се вратат резултатите од тестовите за предизвик. Во тестот за предизвик, вакцинираните и оние кои добиле плацебо инјекција остануваат „слепи“, односно не знаат во која група се наоѓаат. Ако учесник доживее симптоми слични на КОВИД, тој или таа ќе добие тест со назален брис. Случаите ќе се бројат кога учесникот има позитивен тест на SARS CoV-2, вирус за кој се смета дека предизвикува симптоми на КОВИД-19, преку тест со полимераза верижна реакција (PCR). Вакцинираната група потоа ќе се спореди со плацебо групата.

Високи системски несакани настани

Сто проценти од инјектираните со две дози mRNA вакцина на Moderna (100 mcg) доживеале системски несакани настани, додека 50% од оние на возраст од 18-55 години во испитувањето на Pfizer имале системски несакани дејства.

Во испитувањето на Астра-Зенека / Оксфорд, требаше само една доза да предизвика повеќе од 50% од учесниците да доживеат несакани настани. Во испитувањето на Ј&Ј, единечна доза предизвика скоро две третини од оние под 55 години да имаат системски несакани дејства, во споредба со околу една третина од оние над 65 години.

Системските несакани настани што ги доживеале учесниците во сите испитувања вклучуваат студ, треска, болка во мускулите и главоболка, за кои учесниците тврдат дека траат околу 24 часа. Еден учесник во испитувањето бил со толку голема треска и студ и толку многу се тресел што скршил заб.

mRNA: недокажана нова технологија за вакцинирање

Историски гледано, вакцините се направени од инфективен организам – или вирус или бактерија, што се одгледува во клеточна култура, како јајце или абортирани фетални клетки како што е MRC-5.

Антигените на вакцините се подготвуваат на четири начини: 1) живи, но ослабени со атенуација, како што се вакцините против морбили, заушки, рубеола (МРП); 2) инактивирани со отров како формалдехид, како што е вакцината против грип; 3) користење на дел од организмот – под-единица (subunit), рекомбинантна, полисахарид или конјугирана вакцина, како што се вакцините против хепатитис Б или херпес зостер; или 4) користење токсоид (токсин) направен од микроб, како вакцината за тетанус.

Во сите случаи, добиената вакцина ги предизвикува Б-клетките на примателот да создадат антитела кон тој организам. Вакцините со под-единици и токсоиди имаат тенденција да не функционираат без додаток (адјуванс) како алуминиум, што предизвикува посилен имунолошки одговор.

Во технолошко отстапување од четирите основни типови на вакцини и Модерна и Фајзер тестираат mRNA вакцини, технологија што изгледа дека воопшто не се потпира на биолошки производи. mRNA им наложува на нашите клетки да преземат акција. Во случај на КОВИД вакцината, лабораторијата работи со синтетичка mRNA наменета да укаже на клеточната машинерија на телото да направи некои од САРС-КоВ-2 протеините, но не и целиот вирус САРС-КоВ-2 . Тогаш имунолошкиот систем се очекува да создаде антитела против тие делови на вирусот. Во основа, гРНК вакцините се наменети на некој начин за биохакирање на организмот, со цел производство на делови од вирус.

Вакцините се класифицираат како биолошки производи, а не како лекови, бидејќи традиционалните вакцини отсекогаш биле добиени од биолошки материјали. Сомнително е дека mRNA вакцината со употреба на синтетичка РНК – која се чини дека нема ништо биолошко, сè уште може да ја одржи оваа класификација како биолошка. Тоа е навистина инјектиран лек и очигледно е огромно отстапување од традиционалната биолошко базирана технологија за вакцини. Ова треба да ни биде кочница, со оглед на брзото зголемување на распоредот за вакцинација, кој е уште понесоодветен за целосно нова технологија за вакцинирање.

Автоимуни синдроми предизвикани од вакцинација: патогенски прајминг и антитело-зависно засилување

Неколку испитувања врз животни извршени од производители – J&J (примат), Moderna (глувче и примат), Pfizer (глувче и примат) и AstraZeneca / Oxford (примат) – се фокусираа на целокупната подносливост, толеранција на вакцините, чистење на патогени од горниот и долниот респираторен тракт и испитувања за кое ниво на доза може да биде имуногено и безбедно.

Испитувањата врз животни се спроведуваат заедно – не пред, со испитувања врз луѓе и сè уште немаат објавено резултати во врска со можноста за патогенски прајминг, што може да доведе до засилена болест на КОВИД-19 кај лицата вакцинирани против вирусот САРС-КоВ-2 и потенцијално да предизвика автоимунитет против многу човечки протеини, вклучително и критични протеини во нашиот имунолошки систем.

Колку што е познато, ниту една од вакцините не ги елиминирала небезбедните епитопи – делот од SARS-CoV-2 протеините што одговараат на човечките протеини. Ако имунолошкиот систем произведе антитела кон овие епитопи, тие можат да се нападнат „себеси“, што препознатливиот белег на автоимуна болест.

Можеби ќе треба да почекаме за резултатите од испитувањата за КОВИД 19 вакцините од фаза 3, за информации за друга лоша автоимуна состојба – антитело зависно засилување (antibody-dependent enhancement – ADE). Во ADE, вакцините може да предизвикаат идиопатски антитела кои делуваат како Тројански коњ за диви вируси, дозволувајќи на целниот вирус да влезе во клетките и да се реплицира. Спротивно на тоа да заштити некого од инфекција, ADE предизвикува вакцинираното лице да добие полош случај на болеста и евентуално да претрпи оштетување на органите.

Неодамнешниот преглед на ADE, исто така наречен имуно засилување, истакна дека тековните испитувања не се дизајнирани за да се најде ADE, заклучувајќи дека „ригорозниот дизајн на клиничко испитување и надгледувањето по лицецирањето треба да обезбедат сигурна стратегија за идентификување на несакани настани, вклучувајќи го и потенцијалот за зголемена сериозност на КОВИД-19 болест, по вакцинирањето“.

ADE е докажано во студиите за САРС-КоВ-2 кај: луѓе, ласици (оштетување на црниот дроб) и нехумани примати (акутно оштетување на белите дробови), меѓу многу поголемата литература.

Не е познато колкав процент од населението може да претрпи патогенски прајминг или антитело-зависно засилување по вакцинирањето со КОВИД вакцина. Проценките на Американците кои веќе имаат автоимуна болест се движат од 14,7 милиони до 23,5 милиони. Тие се најверојатно подложни на патогенски прајминг и ADE.

Друго во врска со состојките

Настрана од Модерна и Фајзер, другите водечки производители на вакцини користат технологија на рекомбинантна вакцина, произведувајќи геномска химера (збир) со својства наменети да го активираат имунитетот и да генерираат антитела кон САРС-КоВ-2 шилестиот протеин.

Астра-Зенека / Оксфорд користи вирус на шимпанза – аденовирус, кој може да биде причина за обична настинка, во комбинација со шилестиот протеин од САРС-КоВ-2 . Постои долгогодишна загриженост во врска со вирусите на приматите во вакцините, откако вакцината против полио администрирана од 1955 до 1963 година беше поврзана со рак. Вакцината против детска парализа е култивирана во бубрежни клетки на примати заразени со симијан (мајмунски) вирус 40 (SV40).

Johnson & Johnson користат човечки аденовирус во комбинација со шилестиот протеин.

GlaxoSmithKline / Sanofi користат рекомбинантен антиген заснован на нивната технологија за вакцинирање против грип.

Ветераните истражувачи на вакцини, исто така, подигнаа предупредувачко знаме за кандидатите за КОВИД-19 вакцини кои користат аденовируси, бидејќи тоа може да резултира со зголемена подложност на ХИВ инфекции врз основа на претходните наоди. Во извештајот на Лансет од октомври, истражувачите кои користат технологија со аденовектор КОВИД, ја признаа „контроверзната“ можност нивниот вектор да го зголеми ризикот од ХИВ инфекција и рекоа дека ќе внимаваат на тоа во испитувањата на кандидатите за вакцини.

Постојат и некои други состојки што треба да се следат внимателно.
Во mRNA вакцините на Moderna и Pfizer, полиетилен гликол (PEG) се наоѓа во масното липидно наночестичко обложување околу mRNA. Седумдесет проценти од луѓето произведуваат антитела кон PEG и повеќето не го знаат тоа, создавајќи загрижувачка ситуација кога многумина би можеле да имаат алергиски, потенцијално смртоносни реакции на вакцина што содржи PEG. Антителата на PEG исто така може да ја намалат ефикасноста на вакцините.

Фајзер внесе состојка добиена од морски безрбетници – mNeonGreen, во својата вакцина. Состојката има биолуминисцентни квалитети, што ја прави привлечна за медицински слики, но не е јасно зошто инјектираната вакцина треба да има еквивалент на маркер за визуелен сјај. mNeonGreen има непозната антигеност.

Конечно, вакцината GlaxoSmithKline ќе има добро карактеризирана токсична состојка, AS03, адјуванс што се користи во вакцината H1N1, поврзана со нарколепсија и катаплексија. Содржи сквален кој се добива од црн дроб на ајкули и е поврзан со Gulf War синдромот. AS03 исто така содржи полисорбат 80, кој ја нарушува нормално заштитната крвно-мозочна бариера и токоферол, форма на витамин Е, како емулгатор.

Вакцина против менингитис – “fauxcebo” (лажно плацебо)

Додека Pfizer и GSK користат солен раствор како плацебо во своите испитувања, Astra-Zeneca / Oxford користи вакцина против менингитис како свое „плацебо“, што некои го нарекуваат „fauxcebo“ или лажно плацебо. Вакцината против менингитис предизвикува значително ниво на несакани настани, па дури може да ја предизвика и пријавената смрт во испитувањето на Астра-Зенека / Оксфорд.

Споредувањето на КОВИД-19 вакцината со вакцината против менингитис како плацебо може да има споредливи нивоа на несакани дејства, што им овозможува на производителите погрешно да тврдат дека вакцините КОВИД-19 немале повеќе несакани настани од „плацебото“ – вакцина против менингитис. Ако тие навистина ги споредат своите вакцини со солен раствор плацебо, вакцината КОВИД-19 веројатно ќе има повеќе несакани настани.

Во нивниот протокол за истражување, Астра-Зенека / Оксфорд навела дека „употребата на солен раствор како плацебо би ризикувала учесниците да не ‘бидат слепи’, бидејќи оние што имале забележителни реакции би знаеле дека се во групата вакцини ChAdOx1 nCoV-19“. Astra-Zeneca / Oxford има планирано едно испитување со плацебо – солен раствор, во Јужна Африка, така што ќе има податоци за безбедност во споредба со вистинското плацебо кога тоа испитување ќе заврши за неколку години.

Парацетамол во некои студиски групи

Конечно, друга чудна работа во испитувањето на Astra-Zeneca / Oxford е употребата, во некои студиски групи, на ацетаминофен, исто така познат како Tylenol или paracetamol. Производителот на вакцини објасни дека сака да ја искористи највисоката можна доза на вакцини, така што поголем процент на луѓе ќе развијат имунитет по првата доза. Според нивнoто истражување од фаза I, „избрана е единствена поголема [вакцинална] доза за да се обезбеди најголема шанса за брза индукција на неутрализирачки антитела. Во контекст на пандемиски бран каде една поголема, но повеќе реактогена доза може да предизвика брзо заштитен имунитет, се чини дека употребата на профилактички парацетамол ја зголемува толерантноста и ја намалува конфузијата со симптомите на КОВИД-19 кои можат да бидат предизвикани од краткотрајни симптоми поврзани со вакцините без да ја нарушат имуногеноста”.

Ацетаминофенот е направен од јаглен катран и покрај тоа што се користи од крајот на 1800-тите, науката сè уште не е сигурна во неговиот механизам на дејствување. Сепак, несаканите ефекти се добро познати. Го исцрпува глутатионот, најобилниот антиоксиданс во организмот што се произведува во црниот дроб. Сомнителна практика е да се администрира овој лек без рецепт и индикација со вакцини, бидејќи на телото му треба изобилство глутатион за детоксикација на состојките од вакцините.

Финансирање и потенцијалното одобрување од BARDA веднаш зад аголот

Сите пет водечки производители на вакцини добиле пари од Биомедицинскиот орган за напредно истражување и развој на Министерството за здравство и човечки услуги на САД(BARDA), во износи од 1,2 до 3 милијарди долари за забрзување на испитувањата во рамките на Operation Warp Speed. Производителите се посветени на производство на 100 – 300 милиони почетни дози од своите вакцини, со договори за производство на милиони или милијарди повеќе дози.

Како што ентузијазмот за КОВИД-19 вакцина расте, се чини дека клиничките испитувања нема да инспирираат поголема доверба. Бидејќи сите со нетрпение го очекуваат „новото нормално“, а некои сметаат дека вакцината е клучот за крај на заклучувањата, ентузијазмот останува дури и за недоволно оптимална вакцина. Ако подоптимално значи голема стапка на сериозни повреди, на производителите на вакцини им претстои долг пат да докажат дека вакцините не предизвикуваат поголема смрт и повреди отколку симптомите на КОВИД-19.

Довербата сигурно не се зголемува кога се тестираат новите технологии за mRNA вакцини преку операцијата Warp Speed, предводена од поранешниот извршен директор на GSK, Монсеф Слауи, кој помогна да се сокријат тешките срцеви несакани настани на Avandia – лек за третирање на дијабет.

Тргувањето со инвалидитет и смртни случаи од КОВИД, за повреди и смртни случаи од вакцини не е опција. Дури и ако производителите можат да покажат дека стапката на сериозни повреди е помала од 1%, ако сите 7,5 милијарди луѓе во светот би биле вакцинирани, милиони би можеле да бидат трајно повредени или да умрат од вакцината. Иако задолжителноста е забранета според Овластување за итна употреба, тоа нема да биде премногу долго додека производителите не побараат целосна лиценца.

Сепак, дури и под целосна лиценца, доколку вакцината не спречи ширење, нема случај вакцините да бидат задолжителни.

Поединците секогаш треба да имаат избор дали да се вакцинираат себеси или нивните малолетни деца, откако ќе бидат целосно информирани и за ризиците и за придобивките.

Објавените истражувања кај луѓе, по производители:


Pfizer/BioNTech
Walsh, October 2020
Mulligan, August 2020

Moderna
Jackson, July 2020

Astra Zeneca/Oxford
Folegatti, July 2020

Johnson & Johnson
Sadoff, September 2020


GSK Sanofi
Clinical Trial

Извор Children’s Health Defense

 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.