Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Неуспехот на вакцините: Дел 1- Вакцината против морбилите

Ова е прва од серијата написи што го испитуваат сериозниот проблем со неуспехот на вакцината – проблем што, скандалозно, останува непризнаен од страна на јавно-здравствените службеници и политичарите кои промовираат драконски мандати за вакцини. Делот 2 ја испитува вакцинацијата против пертусис и Дел 3 ја испитува вакцинацијата против грип – Објавено на Children’s Health Defense

 

 

Координираните и засилени напори да се елиминираат исклучоците од вакцините и да се наметнат нови мандати за вакцини, без сомнение, беше една од главните приказни за 2019-та година, и на национално и на меѓународно ниво. Едно од примарните оружја во арсеналот против изборот при вакцинирањето, беше хистеријата со морбилите – поттикната од пристрасните медиуми кои беа подготвени да користат лажни тврдења за да ги демонизираат невакцинираните, а истовремено да ги игнорираат фаличните резултати на вакцинацијата против мали сипаници. Детската здравствена одбрана верува дека е важно постојано да се обрнува внимание на вистинските факти за неуспесите на масовната вакцинација против сипаници.

 

 

Истражувањата покажуваат дека нивоата на антитела против мали сипаници прогресивно се намалуваат со зголемување на времето од вакцинацијата. Покрај тоа, дополнителните засилувачи не го решаваат проблемот.

 

Неуспех #1: Примарните и секундарните неуспеси на вакцината против мали сипаници се вообичаени

 

Не е невообичаено вакцините – вклучително и вакцините против сипаници-заушки-рубеола (MMR) и MMR плус варичела (MMRV), што се користат во Соединетите Држави – да не ги исполнат ветувањата од учебникот. Во 2019-та година, всушност, водечките научници за вакцини признаа дека „способноста на сегашната вакцина против морбили да одржува долгорочен заштитен имунитет и соодветен колективен имунитет во услови без изложеност на вируси од див тип“ е „сè уште предмет на дебата“.

Уште веднаш, некаде од 2% до 12% од децата кои ја примаат својата прва вакцина што содржи мали сипаници, покажуваат „примарен неуспех на вакцината“ – дефинирано како немање одговор на вакцината. Од главно непознати причини, оваа подгрупа на деца (а исто така и возрасни) не успева да го постигне очекуваниот одговор на антителата по почетната вакцина или по засилувачите. Дури и кај оние за кои се чини дека вакцината „се прима“, вакцинираните индивидуи „имаат пониски нивоа на специфични антитела за мали сипаници отколку оние со имунитет добиен од изложеност на див тип на морбили вирус “.

 

Секундарниот неуспех на вакцината (опаѓање на имунитетот) е исто така вградена карактеристика на вакцините против мали сипаници (и други), при што е признаено дека ефикасноста на вакцината е „пониска и не е доживотна, во споредба со инфекцијата со вирусот од див тип“. Истражувањата покажуваат дека нивоата на антитела против мали сипаници прогресивно се намалуваат,  како се зголемува времето од вакцинацијата. Покрај тоа, дополнителните засилувачи не го решаваат проблемот. Во студијата на ЦКБ на 18-28-годишници на кои им била дадена трета доза МРП вакцина, заштитата се намалила за помалку од една година – факт што ги принуди авторите на студијата да се против рутинската трета доза.

 

Неуспехот на вакцината очигледно доби одредено внимание во 1970-тите и 1980-тите, но од 1990-тите, оваа тема се отфрли од радарот на повеќето истражувачи и останува ужасно недоволно истражена. Некои научници за вакцини – зачудени од „изненадувачки високиот број на неуспех на вакцината кај примателите со една и две дози на вакцина што содржи морбили“ – повикуваат на подолгорочно следење на имунитетот предизвикан од вакцината и по првата и втората доза, како и повеќе опсежни податоци за ефикасноста на вакцината, имуногеноста и епидемиологијата на малите сипаници.

 

доенчињата родени од вакцинирани мајки имале стапка на случаи со морбили речиси тројно повеќе од бебињата родени од невакцинирани мајки – 33% наспроти 12%

 

 

Неуспех бр. 2: Мајките вакцинирани против сипаници не им пренесуваат соодветен имунитет на своите доенчиња – затоа, најранливата – возрасната група добива сипаници

 

 

Студиите потврдија дека мајчините антитела произведени со вакцинација против сипаници (наспроти доживотниот имунитет обезбеден со природна инфекција со сипаници) не се способни да им обезбедат на доенчињата соодветна мајчинска заштита во првата година од животот. Како резултат на тоа, значителен дел од заболените од сипаници се доенчиња. Уште во 1999 година, научниците за вакцини веќе знаеја дека вакцинацијата ја зголемува ранливоста на доенчињата родени во САД од морбили. Студијата објавена таа година во Педијатрија, насловена како „Зголемена подложност на морбили кај доенчињата во Соединетите Американски Држави“, објави дека доенчињата родени од вакцинирани мајки имале „стапка на инфекција со морбили“ речиси тројно од бебињата родени од невакцинирани мајки – 33% наспроти 12%.

 

Во првите четири месеци од 2019-та година, кога веќе беа пријавени околу 70% од случаите на морбили во САД за годината – една четвртина од случаите беа кај деца помлади од 15 месеци. Анализата на случаите на морбили во САД од 2001 до 2008 година исто така покажа дека 24% се кај деца под 15 месеци, а студијата на ЦКБ за случаите на сипаници од 2001 до 2015 година покажа дека инциденцата на милион популација „беше највисока кај доенчињата на возраст од 6 до 11 месеци. . . и мали деца на возраст од 12 до 15 месеци“. Како што често истакнува Children’s Health Defense, доенчињата се изложени на далеку поголем ризик од компликации и смрт поврзани со мали сипаници, во споредба со децата од основно училиште над петгодишна возраст (возрасната група која примарно и непречено искусила сипаници во ерата пред вакцинацијата).

 

 

Неуспех #3: Вакцинираните лица добиваат морбили – веројатно почесто отколку што покажуваат официјалните бројки

 

Примарниот неуспех на вакцината и слабеењето на имунитетот предизвикан од вакцината ја отвораат вратата за мали сипаници кај вакцинирани индивидуи, а особено кај вакцинирани возрасни лица – другата група со поголем ризик од компликации од морбили.

  • Достапните податоци на ЦКБ за дел од 2019-та година покажуваат дека најмалку 13% од случаите на мали сипаници во САД со познат статус на вакцинација (76/579) претходно примиле една или повеќе дози вакцина против сипаници; статусот на вакцинација беше непознат за дополнителни 18% од случаите (125/704). Возрасните на возраст од 20 години или постари претставувале 23% од вкупните случаи (165/704). ЦКБ не го пријави статусот на вакцинација по возрасна група.
  • Кога ЦКБ ги анализираше петнаесетгодишни случаи на сипаници (2001-2015), ги пријави истите проценти; вакцинираните претставувале приближно 13% од случаите на мали сипаници – а 65% од вакцинираните случаи биле кај возрасни најмалку 18 години. Во 18% од случаите за кои статусот на вакцинација бил непознат, 87% биле возрасни.
  • Студијата за случаи на мали сипаници во Калифорнија, исто така од 2000 до 2015 година, објави дека 20% од лицата со потврдени морбили и потврден статус на вакцинација примиле една или повеќе дози вакцина против мали сипаници.
  • Студиите од целиот свет ја кажуваат истата приказна, известувајќи за мали сипаници, на пример, кај целосно вакцинирани возрасни Руси, австралиски патници со авион и жители на Републиката на Маршалските острови.

 

Официјалните податоци за морбилите, речиси сигурно го потценуваат степенот на морбили кај вакцинираните. Ова е затоа што вакцинацијата против мали сипаници понекогаш ја „модулира“ клиничката презентација на мали сипаници, создавајќи различна слика за симптомите. Студијата во Калифорнија за случаите на мали сипаници од 2000 до 2015-та година покажа дека поединците кои примиле две или повеќе дози вакцина што содржи мали сипаници често биле „помалку болни“ од нивните колеги со една доза или невакцинирани; Сепак, важно е дека тие сè уште беа способни да пренесуваат морбили и „бараа иста количина на напори за јавно здравје за следење на контактите“. Во 2009-та година, двајца лекари од САД кои биле целосно вакцинирани со две+ MMR дози заболеле од сипаници, но „продолжиле да ги посетуваат пациентите, бидејќи ниту еден „не сметал дека може да има сипаници“.

Студија од 1990 година за серопотврдени морбили „модифицирани со вакцини“ покажа дека околу 16% од вакцинираните пациенти или не ја исполнуваат дефиницијата за клинички случаи на ЦКБ за морбили или немале детектабилен имуноглобулин М (IgM), специфичен за морбилите. Отсутен или слаб одговор на IgM  прави поголем предизвик да се дијагностицираат и потврдат морбилите во лабораторија. Истражувачите заклучија дека овие фактори може да доведат до „недоволно пријавување на случаи на морбили и . . . преценување на ефикасноста на вакцината кај високо вакцинирани популации“.

 

Во 2015 година, секвенционирањето на 194 случаи на мали сипаници во САД покажа дека скоро два од пет (38%) се резултат на сојот на вакцината, а не на вирусот на сипаници од див тип

 

 

Неуспех #4: Вакцинираните лица добиваат сипаници од вакцината и ја пренесуваат на други

 

Неодамнешното истражување на ЦКБ покажува дека случаите на морбили, кај поединци кои доживеале примарен неуспех на вакцината, „може да бидат исто толку преносливи како случаите на морбили кај невакцинирани лица“. Дополнително, современите техники на генотипизација покажуваат дека вакцинскиот вид на сипаници предизвикува мали сипаници во значителен дел од случаите кај вакцинирани лица. ЦКБ знае за потенцијалот за вирусно ширење од вакцините против мали сипаници, барем уште од 1990-тите, кога морбили од вирусот на вакцината, повредија и убиле 21-годишен студент на колеџ.

Во 2015-та година, секвенционирањето на 194 случаи на мали сипаници во САД покажа дека речиси два од пет (38%) се резултат на сојот на вакцината, а не на вирусот на сипаници од див тип.

Во една студија од 2016-та година, објавена во Journal of Clinical Microbiology, ЦКБ и други истражувачи ја истакнаа важноста, за време на истрагите за појава на епидемија, на диференцијација помеѓу сипаници од див тип и мали сипаници од вакцина (кои ги нарекоа „реакции на вакцина против мали сипаници“). Меѓутоа, во 2019 година, ЦКБ секвенционираше само една третина од случаите на морбили. Овој недостаток на сеопфатни информации за видовите на морбили за сите случаи, не само што придонесува за потценување на заболувањето од морбили кај вакцинираните, туку може да доведе до „непотребни јавно-здравствени интервенции“. Официјалните претставници на Њујорк кои  им забранија на невакцинираните деца да влегуваат во јавни места и наметнаа мандати за вакцинација против мали сипаници низ цели региони (за време на епидемијата 2019г.) – молчеа на темата за мали сипаници од вакцина.

 

Иако научниците за вакцини не сакаат да признаат дека вакцинираните поединци можат да функционираат како вектори на пренесување на мали сипаници на други, многу студии покажуваат дека тоа е така. Згора на тоа, неодамнешното истражување на ЦКБ, објавено во JAMA Pediatrics, покажува дека примарните случаи на мали сипаници кај вакцинирани индивидуи имаат еднаква веројатност да заразат други вакцинирани поединци, како што имаат можност да шират сипаници на невакцинирани лица. Во 2011 година, јавно-здравствените власти во Њујорк пријавија пет случаи на мали сипаници, од кои сите „имаа претходни докази за имунитет на сипаници“, или од две дози вакцина што содржи мали сипаници или од минат титар позитивен на антитела против мали сипаници. Она што истражувачите го најдоа особено вредно за внимание е фактот дека индексниот пациент „се покажа дека е способен да пренесува болест на други лица“ и покрај тоа што примил две дози МРП и покрај сличниот имунитет во другите четири случаи.

 

Кон крајот на 2019-та година, јапонските истражувачи пријавија пренос на морбили од двапати вакцинирана личност на три невакцинирани лица; синџирот на пренос потоа продолжи на шест други лица, сите целосно вакцинирани (Јапонија ја забрани вакцината за МРП во 1993 година и наместо тоа користи вакцина против морбили-рубеола). Без да прецизираат како да се постигне таква цел, истражувачите заклучија дека „За да се спречи преносот и појавата на сипаници особено во земјите каде што сипаниците беа речиси елиминирани, пациентите со [ секундарен неуспех на вакцината] за мали сипаници треба внимателно да се следат“.

Истражувачите на ЦКБ, кои исто така пишуваат кон крајот на 2019 година, се согласуваат дека „постојано следење на морбилите меѓу вакцинираните лица е оправдано“.

 

 

Неуспех #5: Неуспесите во вакцинацијата не се ограничени само на вакцините што содржат мали сипаници – неуспехот е својствен за сите вакцини

 

Научниците со години знаат за неуспехот на вакцината. Во 2006-та година, канадските истражувачи признаа дека „имунитетот што го даваат [несовршените] вакцини не е целосен и може да опаѓа со текот на времето, што ќе доведе до повторно појавување и епидемии, без оглед на високите нивоа на примарна вакцинација“. Сумирајќи ја загатката со која се соочуваат програмите за вакцинација, канадските истражувачи забележаа дека, од една страна, „ако вакцината обезбедува само привремен имунитет, тогаш инфекцијата обично не може да се искорени со една епизода на вакцинација“, но од друга страна, „имањето на Бустер програма не мора да гарантира контрола на болеста“.

 

Јавните здравствени агенции и официјалните лица продолжуваат да ја заобиколуваат оваа неизмерно последователна информација, наместо тоа, избираат да ги замајуваат граѓаните со фактички неточна пропаганда за морбилите и вакцините, со цел да го оправдаат укинувањето на исклучоците при вакцинација. Сепак, програма за вакцинација која ги зголемува сериозните ризици кај најранливите, предизвикува постојани епидемии и пренесува видови на болести од вакцините, на вакцинираните и невакцинираните – тешко може да се смета за успешна.

 

 

 

Извор: Children’s Health Defense

 

 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.