Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

НАУКАТА ЗА МАСКИТЕ

 

Додека кризата со КОВИД-19 продолжува, науката против и за поддршка на носење маски се акумулира секојдневно. Од една страна, највисоките здравствените организации, а најгласно политичките власти, разбрано – недоразбрано, тврдат дека маските спасуваат животи и го спречуваат ширењето на вирусот. Другата страна тврди дека носењето маски е комплицирано и сугерира дека маските се неефикасни и дури може да бидат штетни.

Сепак, не е за потценување и правниот аспект, кој тврди дека без оглед на тоа дали маските функционираат или не, владите не треба да им наложуваат на луѓето да носат маски, особено децата каде ризиците од инфицирање, ширење и покажување симптоми од КОВИД-19 се многу мали.

Но, како оваа сина хируршка маска и маска од бела ткаенина доминираа во нашиот секојдневен живот? Па, навистина, хируршките маски и маските од бела ткаенина (честопати домашна) станаа најспорниот симбол и потсетник за битката со САРС-КоВ-2 и болеста што ја предизвикува, Ковид-19. Маската стана толку политизирана што спречува рационално разгледување на доказите и предизвикува различни нивоа на огорченост, навредливи постапки, презир и негативност од оние кои носат маски и кои се чувствуваат загрозени од поединецот кој нема или не може да носи маска.

Но, доказите постојат и се јасни!

Вкупниот научен доказ покажува дека маските (хируршки и платнени), што се користат во моментов се неефикасни во намалувањето на преносот, непотребни, па дури и штетни(референци подолу). Во многуте извештаи, конечно е така.

Како пример, една неодамнешна публикација наведе дека маските за лице стануваат неефикасни и не функционираат веќе по 20 минути, поради заситеност. „Тие маски се ефикасни само додека се суви“, рече професорката Ивон Косарт од Одделот за инфективни болести на Универзитетот во Сиднеј. „Штом се заситат со влага од здивот, тие престануваат да ја вршат својата функција и ги пренесуваат капките“. Во слично светло, постојат индикации дека носењето веќе користена маска, што е многу вообичаено, е поризично отколку ако некој воопшто не носи маска. Доказите поради наложувањето на носење маски, се исто така јасни, тие се неефикасни и не функционираат за да спречат ширење на респираторни вируси како САРС-КоВ-2, а исто така можат дополнително да придонесат за зголемување на инциденцата на болеста.

Што се однесува за несаканите ефекти од долготрајно носење на маски, како и претходно востановената наука и новите докази го потврдуваат истотото, дека ДА негативни ефекти постојат. Но, очигледно користа ја надминува штетата (референци подолу).

Уште од самиот почеток на пандемијата и СЗО и ЦКБ, како и нашите власти не препорачуваа носење маски (освен за здрвствените работници), изјавувајќи дека нема докази дека маските го спречуваат ширењето на КОВИД 19 и дека науката едноставно не поддржува вакво барање, инаку здрави луѓе да носат маски долготрајно. Исто така СЗО ги призна можните несакани ефекти од долготрајното носење маски во првото Упатство за јавноста. До денес останува на ставот дека маските МОЖАТ (но не мора) да го намалат преносот, повикувајќи се на во најмала рака „површна“ наука, односно на нивната нарачана студија чиишто грешки и недостатоци се анализирани подолу.

Сепак, настојувањето од властите, со огромна поддршка од медиумите продолжува, а секој што ќе се обиде барем да дискутира за темата – се смета за неподобен, веднаш се оцрнува без да се пристапи кон анализата на тврдењата. Покрај ова сведоци сме на досега невидената цензура која е сѐ повеќе застапена на водечките медиуми, особено на социјалните мрежи.

Она што се случува во светот денес, вклучително и дезинформациите кои се сервираат околу носење маска во заедницата, е веројатно повеќе политички агенди, симболика и страв, а не наука.

Да се верува на науката значи да се потпираме на научниот процес и метод, а не само да го „следиме водачот“. Не е исто да им веруваме, без верификација, на заклучните изјави на некој, едноставно затоа што имаат научна обука или овластувања. Ова е особено важно ако нивните ставови и истраги се исполитизираат.

Д-р Пол Е. Александар, епидемиолог, состави листа од над 400 студии кои покажуваат дека мерките за КОВИД не беа ефикасни и не придонесоа за спречувањето на пандемијата, а исто така напиша „маските се неефикасни и штетни“.

Д-р Мартин Кулдорф од Медицинскиот факултет на Харвард неодамна коментираше за сегашната научна и истражувачка средина за Ковид-19 со изјава: „По 300 години, ерата на просветителството заврши“.

За жал, ние мора да се согласиме дека не само што заврши ерата на просветителството, туку и дека самата наука е сериозно политизирана.

 

ДОКАЗИТЕ ЗА НОСЕЊЕ МАСКИ

СТУДИЈАТА НА СЗО

„Најдобриот доказ“ за маските беше нарачан од СЗО и објавен во Лансет во јуни 2020 година. Насловот на студијата е: „Физичко растојание, маски за лице и заштита на очите за да се спречи пренесување на САРС-КоВ-2 и КОВИД-19 од човек на човек: Систематски преглед и мета-анализа“ и звучи како научен доказ на високо ниво. На крајот на краиштата, системските прегледи и мета-анализи обично се сметаат за олицетворение на медицината базирана на докази. Сепак, немојте да бидете измамени од манипулатвните обиди на авторите да ја зголемат релевантноста на оваа студија. Овој системски преглед/мета-анализа беше целосно составен од набљудувачки студии на ниско ниво. Не беа вклучени рандомизирани контролирани испитувања на високо ниво. (Постои систематизација на научни докази според кои се оценува тежината на едно истражување, повеќе овде:https://en.wikipedia.org/wiki/Hierarchy_of_evidence).

Без разлика колку авторите се обидуваат да ја измамат или разубават важноста на студијата со нејзиниот „дотеран“ наслов, фактот останува. Оваа студија сѐ уште не претставува ништо повеќе од куп слаби докази. Без разлика колку авторите и СЗО сакаат оваа студија да претставува доказ на високо ниво за маскирање на светската популација, едноставно не може да се смета дека е повеќе од збир на докази од ниско ниво. Понатаму, студијата е сериозно погрешна со сериозни погрешни прикази и погрешни толкувања на податоците. Пропустите и грешките во оваа анализа на 29 набљудувачки студии треба да доведат до нејзино повлекување од Лансет. Пропустите се закопани во табелите со податоци, затоа, пропуштени се од оние што читаат исклучиво наслови и заклучоци. Токму затоа, вакви студии треба да бидат подложени на темелна и независна рецензија пред објавување, осбено ако се темел на масовни наложувања.

Научниците од целиот свет ја зголемуваат својата загриженост и зборуваат против студијата и бараат нејзино повлекување. На пример, професорот за епидемиологија на Универзитетот во Торонто, Питер Хуени, ја нарече студијата на СЗО „методолошки погрешна“ и „во суштина бескорисна“.

Swiss Policy Research исто така направија детално истражување за ова студија.

Американски аналитичар ги прегледал сите 29 користени студии и открил бројни дополнителни грешки.

A. Општи недостатоци

Од 29 студии анализирани од страна на мета-студијата во Лансет, седум студии се необјавени и набљудувачки студии кои не се рецензирани. Студиите што не се прегледани не треба да се користат за насочување на клиничката пракса според Одрекувањето од одговорноста (medRxiv).

Од 29 студии што ги разгледа мета-студијата, само четири се однесуваат на вирусот САРС-КоВ-2; другите 25 студии се однесуваат на вирусот САРС-1 или вирусот МЕРС. И двата имаат многу различни карактеристики на пренос: тие се пренесуваат речиси исклучиво од тешко болни хоспитализирани пациенти, а не со пренос во заедница.

Од четирите студии поврзани со вирусот SARS-CoV-2, две беа погрешно протолкувани од авторите на мета-студијата во Лансет [https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6915e5.htm ] [https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.20.20064899v1],
една е неубедливо [https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0238342], а една е за респиратори N95 (FFP2), а не за медицински маски или маски од ткаенина ( детална анализа подолу).

Меѓутоа, од 29 студии разгледани од страна на мета-студијата, само три се класифицирани како поврзани со нездравствена заштита (т.е. заедница). Од овие три студии, една е погрешно класифицирана [https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/10/2/03-0626_article ] (се однесува на маски во болничка средина), една не покажува корист од маски за лице [https://www.cambridge.org/core/journals/epidemiology-and-infection/article/sars-transmission-in-vietnam-outside-of-the-healthcare-setting/6E1095D8ACD19E0AB162C8D4B89FF34E ], а едно е лошо дизајнирано ретроспективно истражување за САРС-1 во Пекинг врз основа на телефонски интервјуа [https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/10/2/03-0730_article ].

Ниту една од овие студии не се однесуваше на САРС-КоВ-2.

Авторите на мета-студијата во Лансет признаваат дека сигурноста на доказите во врска со маските за лице е „ниска“ бидејќи сите студии се набудувачки и ниту едно не е рандомизирано контролирано испитување (РКТ). Самата СЗО призна дека нејзините ажурирани упатства за политика за маски за лице не се засновани на нови докази, туку на „политичко лобирање“.
(https://twitter.com/deb_cohen/status/1282244773030633473)

Б. Погрешни толкувања на студии

Како што споменавме погоре, неколку студии се погрешно протолкувани од авторите на мета-студијата. Сите погрешни толкувања резултираа со лажно тврдење или претерување на придобивките од маските за лице.

Во продолжение, се разгледани само четирите студии поврзани со САРС-КоВ-2. (HCW- здравствен работник).

Хајнзерлинг и сор. [https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6915e5.htm ]: Мета-студијата тврди дека 0 од 31 HCW со маска за лице и 3 од 6 HCW кои не носат маска за лице се инфицирани.

Ова не е точно. Студијата покажа дека 0 од 3 HCW кои носат маска за лице и 3 од 34 HCW кои не носат маска за лице се инфицирани. Овој резултат не беше статистички значаен (p = 0,73). Покрај тоа, од 3-те здравствени работници кои се инфицираа, еден пријави дека носи „маска за лице“ во најголем дел од времето, но мета-студијата го класифицираше како „неносење маска за лице“.

Ванг и сор. [https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6915e5.htm ]:
Оваа студија, која покажа корист од маски за лице, беше за N95 (FFP2) респиратори во здравствена заштита, а не за медицински маски или маски од ткаенина.

Ванг и сор. [https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.20.20064899v1]: Мета-студијата тврди дека 1 од 1286 HCW со маска за лице и 119 од 4036 кои не носеле маска за лице се заразиле.
Ова не е точно. Според студијата, 78,3% (94/120) од инфицираните здравствени работници всушност носеле хируршка маска, а само 20,8% (25/120) не носеле никаква маска кога биле изложени на извор на инфекција. „1 од 1286 HCW“ споменат во мета-студија се однесува на здравствен работник облечен во респиратор N95 (FFP2), а не медицинска или маска од ткаенина.

Бурк и сор. [https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0238342 ]: Оваа студија нема резултати во врска со употребата на маски за лице.

Студиите што не се за Ковид, исто така, беа погрешно протолкувани или погрешно прикажани од авторите на мета-студијата во Лансет. На пример, во случај на студија без Ковид со наводно најголемо влијание на маските (Ким и сор. [https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-743X(16)30241-5/abstract ] за N95 респиратори во болница со пациенти со МЕРС), авторите на мета студијата погрешно ги измешале серолошките и ПЦР резултатите, повторно претерувајќи со придобивките од (N95) маските. Вистинските резултати од Ким и сор. студијата не беше статистички значајна (p = 0,159).

И покрај слабоста, погрешните толкувања и неприменливоста, мета-студијата во Лансет се користи за водење глобална политика за маска за лице кај општата популација.

Како што е прикажано во оваа анализа, мета-студијата на СЗО за ефективноста на маските за лице и социјалното дистанцирање, објавена во The Lancet, е со сериозни недостатоци и треба да се повлече, а здравствените власти треба да ги преиспитаат нивните политички упатства.

СТУДИЈАТА КОЈА ПОДДРЖУВА НОСЕЊЕ МАСКИ НА ЦКБ (САД) – РАЗЛОЖЕНА

„Навистина, заклучокот на ЦКБ за наложувањата за маски може да изгледа дека има смисла доколку не се познаваат научните податоци што се однесуваат на неефикасноста на маскирањето (за спречување на ширење на Ковид-19), во кој случај наодите всушност се контрадикторни со повеќето од сега познатите. Заклучокот на ЦКБ може да има повеќе смисла доколку вистинските докази што ги имаме за мандатите всушност постојат“ – ја опиша студијата на ЦКБ д-р Пол Елијас Александар.

Прочитајте повеќе на линкот: https://www.aier.org/article/the-cdcs-mask-mandate-study-debunked/15

ОГРАНИЧУВАЊА НА СТУДИИТЕ ШТО ОБИЧНО СЕ КОРИСТАТ ЗА ПОДДРШКА НА НОСЕЊЕТО МАСКИ

Според д-р Михан: Сите тие се докази од ниско ниво, ретроспективни студии за набудување. Ниту една од студиите што тврдат дека поддржуваат носење маски во заедницата, не користела методологија на рандомизирано клиничко испитување на високо ниво.


-Не може да разликуваат корелација од каузалност;

-Не ја мерaт употребата на прекривките за лице во заедницата или каква било мерка за усогласеност;

-Проценките ги претставуваат ефектите од овие мандати наменети за лекување, а не ефектот на индивидуално ниво од носење маска за лице во јавност на сопствен ризик од КОВИД-19;

-Не ги измерија видовите маски што се носат;

-Не ги оценија негативните ефекти од маските;

-Не вршеа контрола за други интервенции ширум заедницата и специфични за болница, кои можеби придонесоа или ги збунија нивните набљудувања, вклучувајќи: вонредни состојби, нови болнички политики за ограничување на посетителите, изборни процедури , затворање на училиштата и сл.

Главните адути на водечките здравствени организации се „дотерани“ и наведуваат на заклучокот кој тие сметаат дека треба да биде. Студиите кои го поддржуваат носењето на маски генерално се набљудувачки студии со докази од ниско ниво и немаат проценка на користа наспроти штетата. Доказите за несаканите ефекти од долготрајно носење на маските упорно се „буткаат под тепих“.

Но, науката не е сменета во последните 100 години и со денешите независни студии се потврдува истото.

НАПИСИ, СТУДИИ, ДИСКУСИИ ЗА НОСЕЊЕТО МАСКИ

Во следниот дел се собрани анализи и написи научно поддржани со студии, како и досегашната наука за маските – ефикасноста, ефективноста и несаканите ефекти од оваа наложена пракса.

Списокот ќе биде ажуриран со појавата на нови податоци и студии.

НАПИСИ:

Д -р Вернон Колман: Маски и носење маски-100 факти што мора да ги знаете

https://worlddoctorsalliance.com/blog/vernon-coleman-more-harm-than-good/

Дали маската што ја покрива устата и носот е ослободена од несакани ефекти во секојдневната употреба и е без потенцијални опасности?

Научна анализа базирана на докази зошто маските се неефикасни, непотребни и штетни – др. Џим Михан

https://www.meehanmd.com/articles/post/173679/an-evidence-based-scientific-analysis-of-why-masks-are-ineffective-unnecessary-and-harmful

Што се случува под маските?

https://www.aier.org/article/whats-going-on-under-the-masks/

Науката за маските

https://childrenshealthdefense.org/the-science-of-masks/

Дали маските за лице се ефикасни? Доказите.

https://swprs.org/face-masks-evidence/

До едиторот на BMJ: Маски за лице за Ковид-19 – Од медицинска интервенција до социјална пракса

https://worlddoctorsalliance.com/blog/bmj-face-coverings-for-covid-19/

„Психосоцијалните, биолошките и имунолошките ризици за децата и учениците го отежнуваат одржувањето на долгорочното носење маски за уста“.

Зошто наложувањата за носење маски мора веднаш да се укинат

https://brownstone.org/articles/why-mask-mandates-should-be-immediately-banned/

Презентација на д-р Дан Сток пред училишниот одбор во Индијана за бескорисноста на мандатите за маски и протоколи за Ковид-19 (поврзани со референцирани студии)

https://hancockcountypatriots.blogspot.com/2021/08/dr-dan-stocks-presentation-to-mt-vernon.html

Дали маските го намалуваат ризикот од КОВИД-19 за 53%? Можеби за 80%?

https://brownstone.org/articles/do-masks-reduce-risk-of-covid19-by-53-how-about-80/

Студија за задолжително носење маски на ЦКБ: разоткриена и разложена, од Пол Е. Александар

https://www.aier.org/article/the-cdcs-mask-mandate-study-debunked/

Опасностите од маските

https://www.aier.org/article/the-dangers-of-masks/

За маските и КОВИД-19 од Артур Првенберг

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/On-Masks-and-COVID-19.pdf

Маскирање: Внимателен преглед на доказите

https://www.aier.org/article/masking-a-careful-review-of-the-evidence/

Нашето видување за носењето на маски е базирано на докази, на науката. Ние тврдиме дека хируршките и маските од ткаеина се во основа прекривки за лицето на кои им недостасуваат и нема научни податоци за да ја поддржат нивната употреба. И дека тие се во голема мера козметички и функционираат повеќе за да му дадат на корисникот чувство на доверба и сигурност, бидејќи се однесува на пандемијата „Ковид“. Ова го темелиме на испитување на целокупноста на досегашните докази презентирани овде. Освен маските N95 (обично за болнички и високоризични услови и обично придружени со наметки, ракавици и други СЛЗ) и само кога се правилно поставени за да овозможат оптимално запечатување на лицето, и само кога често се менуваат, постои ефикасност во ублажување на ширењето на респираторниот вирус“.

Маските не функционираат: Преглед на наука релевантна за социјалната политика на КОВИД-19, од д-р Денис Г. Ранкурт

https://www.rcreader.com/commentary/masks-dont-work-covid-a-review-of-science-relevant-to-covide-19-social-policy

„Со давање препораки и правила за носење маски за пошироката јавност, или со експресно помилување на практиката, владите и ги игнорираа научните докази и го направија спротивното од почитувањето на принципот на претпазливост. Во отсуство на знаење, владите не треба да прават политики кои имаат хипотетички потенцијал да предизвикаат штета. Владата треба да има бариера пред да поттикне широка социјално-инженерска интервенција или ќе им дозволи на корпорациите да ги искористат чувствата засновани на страв. Понатаму, поединците треба да знаат дека нема познати придобивки што произлегуваат од носење маска во епидемија на вирусни респираторни заболувања и дека научните студии покажале дека секоја корист е мала, во споредба со другите детерминативни фактори“.

Сѐ уште нема докази што ги оправдуваат задолжителните маски – Тод Мекгриви

https://www.rcreader.com/commentary/still-no-conclusive-evidence-justifying-mandatory-masks

„Пред 2020 година, повеќе студии за ефикасноста од носење маски, особено за здравствените работници, беа објавени од ЦКБ, New England Journal of Medicine, Lancet, British Journal of Medicine, Nature, JAMA, PUBMed и многу други професионални места. Речиси сите овие студии, без разлика дали се рандомизирани контролни студии или клинички набљудувачки студии, откриваат дека носењето маска за да се спречи пренесување на заразни вируси е во најдобар случај неубедливо, во најлош случај неефикасно“.

Прашањето за маските

https://www.aier.org/article/the-question-of-masks/

Маски маскирани како наука од Кевин Меккернан

„Мојата најголема грижа за студиите за маски е дека повеќето од нив не вклучуваат жив вирус во студиите и не ја мерат инфективноста на честичките внатре и надвор од маските, формирање фомит и ризици од микробиом поврзани со нестерилна техника на употреба на маски“.

https://www.floppingaces.net/most-wanted/masks-masquerading-as-science/

Нема јасни докази дека маските се ефикасни во КОВИД-19 – Др Пол Александер

https://unmaskdata.com/2020/10/26/of-masks-and-men/

„…прегледот на студиите сугерира недостаток на докази за поддршка на употребата на маска (кај возрасни или деца), вклучително и како мандат за широка употреба…

Мојот севкупен заклучок врз основа на множеството докази, е дека нема убедливи докази за поддршка на употребата на маски за КОВИД-19 (освен маски од типот Н-95 во болнички услови и кога се користат соодветно), а всушност се чини дека маскирањето носи значителни ризици за корисникот“.

Универзално маскирање во болниците во ерата на Ковид-19

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Universal-Masking-in-Hospitals-in-the-Covid-19-Era.pdf

12 графикони кои покажуваат дека мандатите за маски не прават ништо за да го спречат ширењето на КОВИД

https://thefederalist.com/2020/10/29/these-12-graphs-show-mask-mandates-do-nothing-to-stop-covid/

„Зошто маските не функционираат кај пошироката јавност? Прво, ако ги прочитате ситните букви на повеќето маски за потрошувачи, ќе видите нешто како „не е наменето за медицински цели и не е тестирано за да се намали преносот на болеста“. Маските можат да функционираат добро кога се целосно запечатени, правилно поставени, често менувани и имаат филтер дизајниран за честички со големина на вирус. Ова не претставува ниту една од вообичаените маски достапни на потрошувачкиот пазар, што го прави универзалното маскирање многу повеќе трик за доверба отколку медицинско решение“.

Чудното ненаучно маскирање на Америка

https://www.aier.org/article/the-strangely-unscientific-masking-of-america/

Маските НЕ се контрола на изворот

https://rationalground.com/masks-are-not-source-control/

Зошто не функционираат маските за лице

https://rationalground.com/why-dont-face-masks-work/

Година на маскирање

https://www.aier.org/article/the-year-of-disguises/

Предностите за двојно маскирање се ограничени, открива јапонски суперкомпјутер

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-05/double-masking-benefits-are-limited-japan-supercomputer-finds

„Маските за лице не треба да ги носат здрави поединци да се заштитат од стекнување на респираторни инфекција затоа што нема докази што сугерираат дека маски за лице носени од здрави поединци се ефикасни во спречувањето на луѓето од боледување“.

Диверзијата со маските

https://brownstone.org/articles/the-mask-distraction/

Медицински маски

Документот содржи и упатство за правилно користење на маски. Но, дали ова во пракса се применува, особено од страна на децата во училиштата?

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Medical-Masks.pdf

Маските за лице претставуваат сериозни ризици за здравите од Расел Блејлок

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Face-Masks-Pose-Serious-Risks-To-The-Healthy.pdf

„Со носење маска, издишаните вируси нема да можат да избегаат и ќе се концентрира во носните шуплини, ќе влезат во олфакторните нерви и ќе патуваат во мозокот“.

Ризиците наспроти придобивките од маските за лице- Дали постои агенда?, др. Алан Палмер

https://childrenshealthdefense.org/news/the-risks-vs-benefits-of-face-masks-is-there-an-agenda/

Одлична споредба за користа и штетите од универзалното носење маски, поддржано од рецензирани студии за и против.

5 прашања: Научници од Стенфорд за упатствата за користење на маски за КОВИД-19

https://med.stanford.edu/news/all-news/2020/06/stanford-scientists-contribute-to-who-mask-guidelines.html

Растот на КОВИД 19 случаи во Мејн поврзани со маски за лице

http://fortfairfieldjournal.com/ffj/2020/11042001a.html?s=07

Подкаст: Пулмонален специјалист зборува за здравствените ризици од носење маски и лагите околу КОВИД 19

https://www.thelastamericanvagabond.com/pulmonary-specialist-speaks-out-health-risks-wearing-masks-lies-surrounding-covid-19/

Повторната употреба на маски може да го зголеми ризикот од инфекција со корона вирус

https://www.news-medical.net/news/20200315/Reusing-masks-may-increase-your-risk-of-coronavirus-infection-expert-says.aspx

Ковид-19 и тоталитаризамот на јавното здравство: Несакани ефекти врз поединци, институции и општество (Поглавје XI е за маските ) – извештај од др. Питер Р. Брегин

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/COVID-19-and-Public-Health-Totalitarianism-Untoward-Effects-on-Individuals-Institutions-and-Society.pdf

Маските пред и откако станаа политизирани

https://brownstone.org/articles/masks-before-and-after-things-they-became-political/

Скандалот со маскирање на децата

https://brownstone.org/articles/the-scandal-of-masking-children/

Ги повредуваме децата за да ги заштитиме

https://brownstone.org/articles/hurting-children-to-protect-them/?fbclid=IwAR3JAsLfvlkMMIPj-s2qpJ17KOMlhW_DvVp47Icd2MouCJpjWBEMTC8FfqY

НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ ОД ДОЛГОТРАЈНО НОСЕЊЕ МАСКИ ВРЗ ЗДРАВЈЕТО

Според достапната релевантна наука постојат повеќе начини на кои долготрајното носење маска може да предизвика штета, меѓу кои:

-Медицинските маски негативно влијаат на физиологијата и функцијата на дишењето;

-Медицинските маски ги заробуваат издишаните вирусни (и други) патогени во просторот меѓу устата и маската, го зголемуваат вирусното/инфективното оптоварување и ја зголемуваат сериозноста на болеста;

-Маските од ткаенина може да го зголемат ризикот од инфицирање со „Ковид-19“ и други респираторни инфекции;

-Маските собираат и колонизираат вируси, бактерии и мувла;

-Носењето маска за лице може да даде лажно чувство на сигурност;

-Маските што се носат несовршено се опасни.

-Маските за лице се опасни и контраиндицирани за голем број луѓе со претходно постоечки медицински состојби и попречености.

СТУДИИ И ИЗВЕШТАИ ЗА НЕСАКАНИТЕ ЕФЕКТИ ОД ДОЛГОТРАЈНО НОСЕЊЕ МАСКИ

Тестовите спроведени од Универзитетската болница во Лајпциг во Германија покажаа дека маските за лице значително ја намалуваат способноста за опоравување и перформансите на здрави возрасни лица.

https://science.orf.at/stories/3201213/

Германска психолошка студија со околу 1000 учесници откри „тешки психосоцијални последици“ поради воведувањето задолжителни маски за лице во Германија.

https://corona-transition.org/der-maskenzwang-ist-verantwortlich-fur-schwere-psychische-schaden-und-die

Институтот за животна средина во Хамбург предупреди за вдишување на соединенија на хлор во полиестерски маски, како и проблеми во врска со отстранување на маски за лице.

https://corona-transition.org/maskentragen-noch-ungesunder-als-gedacht

Европскиот систем за брзо предупредување RAPEX веќе отповика 70 модели на маски, бидејќи тие не ги исполнуваа стандардите за квалитет на ЕУ и може да доведат до „сериозни ризици“.

https://corona-transition.org/maskentragen-noch-ungesunder-als-gedacht

Не можеме овде, а да не се запрашаме, бидејќи сепак не сме дел од ЕУ, какви сѐ маски се увезуваат и произведуваат во Македонија.

Студија на Универзитетот во Мунстер во Германија откри дека на маските N95 (FFP2), САРС-КоВ-2 може да остане инфективен неколку дена, со што се зголемува ризикот од само-контаминација.

https://fh-muenster.de/gesundheit/forschung/forschungsprojekte/moeglichkeiten-und-grenzen-der-eigenverantwortlichen-wiederverwendung-von-ffp2-masken-im-privatgebrauch/index.php

Извештај на лабораториска анализа на неколку носени маски

https://rationalground.com/mask-reports-from-lab/

Преглед на научни извештаи за штети предизвикани од маски за лице, до февруари 2021 година

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/5thsciencereview-masksharm-1.pdf

„Тоа е сведоштво за моќта на пропагандата, институционалното заробување и желбата за општествено усогласување дека маскирањето на општата популација е успешно наметнато за време на ерата на КОВИД-19. Штетите од ова наметнување се опипливи, и потенцијално долгорочни и огромни, од кои не е најмалку важна психолошката обука на јавноста да се придржува кон апсурдна мерка што има директно негативно лично влијание. Ги разгледувам зголемените докази за очигледното: Универзалното маскирање им штети на луѓето и општеството, без никаква корист што може да се открие“.

Џонатан J..Ј. Онг, и сор., Главоболки поврзани со лична заштитна опрема – Студија кај здравствените работници во првите редови за време на КОВИД -19, Headache, the Journal of Head and Face Pain (мај 2020 година).

https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/head.13811

„Носењето маски за подолг период ги зголеми инциденцата на главоболки и негативно влијае на перформансите на работата“.

Ефект на хируршка маска при шест минути одење

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29395560/

„Резултати: Растојанието не беше изменето со маска (P = 0,99). Варијацијата на диспнеа беше значително повисока со хируршка маска (+5,6 наспроти +4,6; P <0,001) и разликата беше клинички релевантна. Не е пронајдена разлика за варијацијата на другите параметри.
Заклучок: Носењето хируршка маска значително ја менува и клинички диспнеата без да влијае на оддалеченоста“.

Вежбање со маска за лице – Дали ракуваме со ѓаволски меч?- Физиолошка хипотеза

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32590322/

„Вежбањето со маски за лице може да го намали достапниот кислород и да го зголеми заробувањето на воздухот спречувајќи значителна размена на јаглерод диоксид. Хиперкапничната хипоксија потенцијално може да ја зголеми киселата средина, преоптоварување на срцето, анаеробен метаболизам и преоптоварување на бубрезите, што може значително да ја влоши основната патологија на воспоставените хронични заболувања. Спротивно на претходната мисла, не постојат докази за да се тврди дека маските за лице за време на вежбањето нудат дополнителна заштита од пренесување капки на вирусот“.

Физиолошкото влијание на носење маска N95 за време на хемодијализа како мерка на претпазливост против САРС кај пациенти со краен стадиум на бубрежна болест

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Exercise-with-facemask-Are-we-handling-a-devils-sword-A-physiological-hypothesis.pdf

Респираторни последици од употребата на маска од типот N95 кај бремени здравствени работници-контролирана клиничка студија

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Respiratory-consequences-of-N95-type-Mask-usage-in-pregnant-healthcare-workers-a-controlled-clinical-study.pdf

Заклучоци: „Се покажа дека дишењето преку материјали за маски N95 ја попречува размената на гасови и наметнува дополнително оптоварување на метаболичкиот систем на бремените здравствени работници, и тоа треба да се земе предвид при разгледување на упатствата за употреба на респиратор. Придобивките од користењето маска N95 за да спречите појава на сериозни инфективни болести треба да се измерат според потенцијалните респираторни последици поврзани со продолжена употреба на респиратор N95“.

Загадување со респираторни вируси на надворешната површина на медицински маски што ги користат болничките здравствени работници

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Contamination-by-respiratory-viruses-on-outer-surface-of-medical-masks-used-by-hospital-healthcare-workers.pdf

Маски, лажна безбедност и реални опасности, Дел 1: Честички од маските и ранливост на белите дробови

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Masks-false-safety-and-real-dangers-Part-1-Friable-mask-particulate-and-lung-vulnerability.pdf

Маски, лажна безбедност и реални опасности,
Дел 2: Микробиолошки предизвици од маски – Оптичка микроскопска студија за морфологија на површината и ефикасност на филтрирање на маски за лице

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Masks-false-safety-and-real-dangers-Part-2-Microbial-challenges-from-masks.pdf

Употреба на хируршки маски за лице за да се намали инциденцата на настинка кај здравствените работници во Јапонија, рандомизирано контролирано испитување

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19216002/

Не користете маски N95 повеќе од 2 дена, сугерира истражување

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Dont-Use-N95-Masks-for-More-Than-2-Days-Research-Suggests.pdf

Истражување на несакани реакции кај здравствениот персонал што работи во лични заштитни бариерни средства на ниво 3 при лекување на КОВИД-19

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Investigation-of-adverse-reactions-in-healthcare-personnel-working-in-Level-3-barrier-protection-PPE-to-treat-COVID-19.pdf

Ефекти од долготрајно носење на респиратор N95 и хируршка маска: пилот студија

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Effects-of-long-duration-wearing-of-N95-respirator.pdf

Влијание на респираторните заштитни уреди врз дишењето: Импликации за ранливост во време на пандемијата КОВИД-19

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Impact-of-respiratory-protective-devices-on-respiration-Implications-for-panic-vulnerability-during-the-COVID-19-pandemic.pdf

ПС микрографија – Еден ден употребувана хируршка маска за лице

https://psmicrographs.com/ches/

Ризици поврзани со употреба на прекривка за уста-нос кај деца и адолесценти

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Risks-associated-with-the-use-of-a-mouth-nose-cover-MNC-in-children-and-adolescents.pdf

Хроничната хипоксија-хиперкапнија влијае на когнитивната функција: можен нов модел на когнитивна дисфункција кај ХОББ

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18331781/

Ефекти од хируршки и FFP2/N95 маски за лице врз капацитетот за кардиопулмонална вежба

https://link.springer.com/article/10.1007/s00392-020-01704-y

Негативни ефекти од продолжената употреба на маски кај професионалци во здравството за време на КОВИД-19

https://clinmedjournals.org/articles/jide/journal-of-infectious-diseases-and-epidemiology-jide-6-130.php?jid=jide

Прелиминарниот извештај за хируршка маска предизвика деоксигенација за време на голема операција

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1130147308702355

Ефектите од носење маски за лице врз оксигенација и вентилација при одмор и за време на физичка активност

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0247414

Видео :Носењето маска е опасно за вашето здравје
https://www.youtube.com/watch?v=ZqRL1GXu5DE

МАСКИ ОД ТКАЕНИНА

Маските од ткаенина покрај тоа што не се ефикасни во спречување на преносот на САРС-КоВ-2, тие можат да го зголемат ризикот од инфицирање, како и да доведат до кожни заболувања.


Прегледот од јули 2020 година на Универзитетот во Оксфорд, Центар за медицина базирана на докази, откри дека нема докази дека маските од ткаенина се воопшто ефикасни против вирусна инфекција или пренос.

https://www.cebm.net/covid-19/masking-lack-of-evidence-with-politics/

Една студија од јапонски истражувачи во јули 2020 година покажа дека маските од ткаенина „нудат нула заштита од коронавирус“.

http://www.asahi.com/ajw/articles/13523664

Научници откриваат дека маските од ткаенина ја зголемуваат аеросолизацијата на вирусните честички. Научниците од висок ранг тестираа различни маски и открија дека маските од ткаенина, „… се чини дека ги расфрлаа најголемите капки во мноштво помали капки, што го објаснува очигледното зголемување на бројот на капки во однос на немањето маска. Имајќи предвид дека помалите честички се пренесуваат во воздухот подолго од големите капки (поголемите капки тонат побрзо), употребата на таква маска може да биде контрапродуктивна”.

„Носењето маска од волна резултираше со поголем број респираторни капки, бидејќи се чини дека материјалот ги разложува големите респираторни капки во мали капки јадра што се аеросализираат, остануваат суспендирани во воздухот со часови и се способни да патуваат на големи растојанија со движења на воздухот“.

https://advances.sciencemag.org/content/6/36/eabd3083?fbclid=IwAR0TPVlflF_sUEiSdad6oM1NVQGO5w2S7WfstCIKaIJ15JJaKaDMzBkD5YY

Ова истражување само го потврдува фактот дека маските од ткаенина не функционираат, факт што беше познат од 2015 година.

Во 2015 година, првото рандомизирано контролирано испитување на употребата на маски од ткаенина меѓу 1607 здравствени работници во болницата, покажа дека маските од ткаенина не само што не функционираат, туку се поврзани и со голем број на несакани дејства, и „… резултираше со значително повисоки стапки на инфекција од медицински маски, а исто така и полоши од контролната група“.

Од студијата:

„Заклучоци: Оваа студија е првото РКИ на маски од ткаенина, а резултатите предупредуваат да не се користат вакви маски. Ова е важен наод за информирање за здравјето и безбедноста при работа. Задржување на влага, повторна употреба на маски од ткаенина и слабата филтрација може да резултира со зголемен ризик од инфекција“.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/pdf/bmjopen-2014-006577.pdf

Кластерно рандомизирано испитување на маски од ткаенина во споредба со медицински маски кај здравствените работници

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/A-cluster-randomised-trial-of-cloth-masks-compared-with-medical-masks-in-healthcare-workers.pdf

Видео: Маски од ткаенина и КОВИД-19: Дали двослојната памучна маска е ефикасна во спречувањето на ширење на аеросолизирани капки од едно на друго лице? Разговор со Кетрин КЛАСЕ

https://www.vumedi.com/video/cloth-masks-covid-19-is-two-layered-cotton-effective-in-preventing-spread-of-aerosolized-droplets-fr/

Брза експертска консултација за ефективноста на ткаенините маски за КОВИД 19 пандемијата (Поглавје 6)

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Rapid-Expert-Consultation-on-the-Effectiveness-of-Fabric-Masks-for-the-COVID-19-Pandemic.pdf

Едноставна респираторна заштита – евалуација на ефикасноста на филтрирање на маски за платно и вообичаени материјали од ткаенина против честички со големина од 20-1000 nm

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Simple-Respiratory-Protection%E2%80%94Evaluation-of-the-Filtration-Performance-of-Cloth-Masks-and-Common-Fabric-Materials-Against-20%E2%80%931000-nm-Size-Particles.pdf

Видео: Домашни маски за КОВИД-19: Дали маските од ткаенина се исто толку ефикасни како и хируршките маски? Какви се перформансите на ткаенините против ширење на респираторна инфекција преку капки? Од Тахер Саиф

https://www.vumedi.com/video/covid-19-homemade-masks-are-fabric-masks-just-as-effective-as-surgical-masks-what-is-the-performance/

Оценување на ефикасноста на маските од ткаенина во намалувањето на изложеноста на честички

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27531371/

МАСКИ N95

Ефективност на респираторите N95 наспроти хируршките маски против грип: Систематски преглед и мета-анализа

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Effectiveness-of-N95-respirators-versus-surgical-masks-against-influenza-A-systematic-review-and-meta-analysis.pdf

Ефективност на респираторите N95 наспроти хируршките маски во заштитата на здравствените работници од акутна респираторна инфекција: систематски преглед и мета-анализа на N95 респиратори наспроти медицински маски за спречување грип кај персоналот за здравствена заштита

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Effectiveness-of-N95-respirators-versus-surgical-masks-in-protecting-health-care-workers-from-acute-respiratory-infection-a-systematic-review-and-meta-analysis.pdf

Физиолошкото влијание на носење маска N95 за време на хемодијализа како мерка на претпазливост против САРС кај пациенти со краен стадиум на бубрежна болест

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32590322/

Не користете маски N95 повеќе од 2 дена, сугерира истражување

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Dont-Use-N95-Masks-for-More-Than-2-Days-Research-Suggests.pdf

Респираторни последици од употребата на маска од типот N95 кај бремени здравствени работници – контролирана клиничка студија

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Respiratory-consequences-of-N95-type-Mask-usage-in-pregnant-healthcare-workers-a-controlled-clinical-study.pdf

Видео: Контрола на инфекција за КОВИД-19: Дали маските и другите СЛЗ можат да бидат за повеќекратна употреба? Како се споредуваат хируршките маски со респираторите N95? Од Медицина Стенфорд, со Глорија Хванг

https://www.vumedi.com/video/infection-control-for-covid-19-in-radiology/

Ефекти од долготрајно носење на респиратор N95 и хируршка маска: пилот студија

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Effects-of-long-duration-wearing-of-N95-respirator.pdf

Дали респираторите N95 обезбедуваат 95% ниво на заштита од вируси во воздухот и колку се соодветни хируршките маски?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16490606/

Ефективност на маски и респиратори против респираторни инфекции кај здравствени работници: Систематски преглед и мета-анализа

https://academic.oup.com/cid/article/65/11/1934/4068747

Маски за превенција на респираторни вирусни инфекции, вклучително и SARS-CoV-2, во здравствена заштита и поставки на заедницата

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322812/

МАСКИ ВО ХИРУРШКИ ПОСТАВКИ

Премисата дека хирурзите што носат маски служи како доказ дека „маските мора да функционираат за да спречат пренесување вируси“ е логична заблуда. Хируршките маски не нудат никаква корист во заштитата на пациентите од респираторните капки на хирургот што ги контаминираат хируршкото поле и изложените ткива на хируршките пациенти.

Хирурзите се добро упатени во научното истражување во врска со медицинските маски, особено системските прегледи објавени од групата Cochrane Cooperation Wound, знаат дека хируршките маски за лице не даваат никаква корист во спречувањето на хируршки инфекции на рани. Хирурзи со искуство во носење хируршки маски за време на долгите операции несомнено ги доживеале и ги разбрале штетните ефекти што маските ги имаат врз дишењето, оксигенацијата на крвта, менталните и физичките перформанси. Од овие причини засновани на наука, постои светски тренд хирурзите и персоналот од операционата сала да не носат хируршки маски за време на случаи на „чиста операција“. Секако во одредени случаи кога постои опасност од прскање на крв и материјал од коски од пациентот кон хирурзите, потребно е да се носи маска и заштита за очи.

Исто така, за разлика од „обичниот човек“ тие се тренирани за употреба на маските, не ги носат повторно маските, работат во одредени специфични услови.


Хируршки маски за лице за еднократна употреба за спречување на хируршка инфекција на рани во чиста хирургија (Преглед)

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD002929.pub2/epdf/full

Хируршки маски за лице за еднократна употреба за спречување на хируршка инфекција на рани во чиста хирургија (Преглед 2)

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD002929.pub3/epdf/full

Дали е потребна маска во операционата сала?

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Is-a-mask-necessary-in-the-operating-theatre.pdf

Постоперативни инфекции на рани и хируршки маски за лице: Контролирана студија

https://link.springer.com/article/10.1007/BF01658736

Хируршки маски за лице во модерни операциони сали – скап и непотребен ритуал?

https://www.journalofhospitalinfection.com/article/0195-6701(91)90148-2/pdf

Еволуцијата на хируршката маска: филтрирање, ефикасноста наспроти ефективноста

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9013247/

Да Жи и сор., Демаскирање на хирурзите: база на докази зад употребата на маски за лице во хирургија, Весник на Кралското здружение за медицина; 2015 година, том. 108 (6) 223–228

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0141076815583167

Дали медицината базирана на докази ја поддржува ефикасноста на хируршките маски за лице во спречувањето на постоперативни инфекции на рани во елективна хирургија?

http://www.ayubmed.edu.pk/JAMC/PAST/21-2/Zahid.pdf

Хируршки маски за лице за еднократна употреба за спречување на хируршка инфекција на рани во чиста хирургија

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Disposable-surgical-face-masks-for-preventing-surgical-wound-infection-in-clean-surgery.pdf

Дали анестезиолозите треба да носат хируршки маски во операциона сала? Преглед на литература со препораки базирани на докази, анестезија и интензивна нега, том. 29, број 4, август 2001 година.

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0310057X0102900402

Прелиминарниот извештај за хируршка маска покажа деоксигенација за време на голема операција

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1130147308702355

Дали е неопходна рутинска употреба на маска за лице во операционата сала?, Анестезиологија 2010; 113: 1447, Американското здружение на анестезиолози

https://pubs.asahq.org/anesthesiology/article/113/6/1447/9572/Is-Routine-Use-of-a-Face-Mask

ПОВЕЌЕ СТУДИИ ЗА МАСКИТЕ

Сеопфатен преглед на корисноста за маски и предизвици за време на КОВИД 19 пандемијата

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Comprehensive-review-of-mask-utility.pdf

Брз систематски преглед на ефикасноста на маските за лице и респиратори против коронавируси и други респираторно преносливи вируси за заедницата, здравствените работници и болните пациенти

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/A-rapid-systematic-review-of-the-efficacy-of-face-masks-and-respirators.pdf

Ефективност на маски и респиратори против респираторни инфекции кај здравствените работници: Систематски преглед и мета-анализа

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Effectiveness_of_Masks_and_Respirators_Against_Respiratory-infections-A-systematic-review-and-meta-analysis.pdf

Физичко дистанцирање, маски за лице и заштита на очите за да се спречи пренесување од човек на човек на САРС-КоВ-2 и КОВИД-19: систематски преглед и мета-анализа

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Physical-distancing-face-masks-and-eye-protection-A-systematic-review-and-meta-analysis.pdf

Маскирање или немаскирање: Моделирање на потенцијалот за употреба на маски за лице од страна на пошироката јавност за да се намали пандемијата на КОВИД19

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/To-mask-or-not-to-mask-Modeling-the-potential-for-face-mask.pdf

Дали маските би можеле да го намалат „оживувањето“ на КОВИД-19 по заклучување во САД?

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Could-masks-curtail-the-post-lockdown-resurgence-of-COVID-19-in-the-US-2.pdf

Споредба на ефикасноста на филтрацијата и намалувањето на притисокот во маски против жолт песок, карантински маски, медицински маски, општи маски и марами

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Comparison-of-Filtration-Efficiency-and-Pressure-Drop-in-Anti-Yellow-Sand-Masks-Quarantine-Masks-Medical-Masks-General-Masks-and-Handkerchiefs.pdf

Споредба на филтерската ефикасност на медицински неволнени ткаенини против три различни аеросоли на микроби

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Comparison-of-the-Filter-Efficiency-of-Medical-Nonwoven-Fabrics-against-Three-Different-Microbe-Aerosols.pdf

Ефикасност на маски и прекривки за лице во контролирање на емисијата на аеросолни честички надвор од експираторни активности

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Efficacy-of-masks-and-face-coverings-in-controlling-outward-aerosol-particle-emission-from-expiratory-activities.pdf

Маски за лице за спречување на пренос на вирусот на грип: Систематски преглед

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Face-masks-to-prevent-transmission-of-influenza-virus-A-systematic-review.pdf

Маски за лице и слични бариери за спречување на респираторни заболувања како што е КОВИД-19: Брз систематски преглед

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Facemasks-and-similar-barriers-to-prevent-respiratory-illness-such-as-COVID-19-A-rapid-systematic-review-1.pdf

„Маски-за-сите“ за КОВИД-19 небазирани на цврсти податоци

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Masks-for-all-for-COVID-19-not-based-on-sound-data.pdf

Нефармацевтски мерки за пандемиски грип во немедицински поставки – Мерки за лична заштита и заштита на животната средина

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Nonpharmaceutical-Measures-for-Pandemic-Influenza-in-Nonhealthcare-Settings%E2%80%94Personal-Protective-and-Environmental-Measures.pdf

Физички интервенции за прекинување или намалување на ширењето на респираторните вируси.
Дел 1-Маски за лице, заштита на очите и дистанцирање на лица: систематски преглед и мета-анализа

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/Physical-interventions-to-interrupt-or-reduce-the-spread-of-respiratory-viruses-Part-1-Face-masks-eye-protection-and-person-distancing-systematic-review-and-meta-analysis.pdf

Употреба на маски и респиратори за да се спречи пренесување на грип: систематски преглед на научните докази

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/The-use-of-masks-and-respirators-to-prevent-transmission-of-influenza-a-systematic-review-of-the-scientific-evidence.pdf

Нефармацевтски мерки за јавно здравје за ублажување на ризикот и влијанието од епидемиски и пандемски грип

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/WHO-Pandemic-plan-2019.pdf

Ефективност на додавање препорака за маска на други мерки за јавно здравје за спречување на инфекција со САРС-КоВ-2 кај дански носители на маски

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-6817

Пренос на САРС-КоВ-2 меѓу маринските регрути во САД за време на карантин

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/SARS-CoV-2-Transmission-among-Marine-Recruits-during-Quarantine.pdf

Модел за објаснување на разликите на национално ниво во стапките на смртност на КОВИД-19 (САД)

https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/A-Model-to-Explain-Statewide-Differences-in-COVID-19-Death-Rates.pdf

Ширење на респираторен вирус при издишување и ефикасност на маски за лице

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2

Универзално маскирање во болниците во ерата на КОВИД-19

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2006372?

Маски за лице и слични бариери за спречување на респираторни заболувања како што е КОВИД-19: Брз систематски преглед

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.01.20049528v1

Реална проверка за употребата на маски за лице за време на појавата на КОВИД 19 во Хонг Конг

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7180351/

Нов коронавирус од пациенти со пневмонија во Кина, 2019 година

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2001017

Маски за превенција на респираторни вирусни инфекции, вклучително и SARS-CoV-2, во здравствени и поставки во заедницата

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322812/

Дали заштитуваат маските за лице од КОВИД-19?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7323223/

Употреба на хируршки маски за лице за да се намали инциденцата на настинка кај здравствените работници во Јапонија: Рандомизирано контролирано испитување

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19216002/

Маски за лице во ерата на КОВИД-19: Здравствена хипотеза

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7680614/

ВИДЕА


Факти за маските

https://themodelhealthshow.com/maskfacts/

Д-р Михан: Што вели науката за маските?

https://www.bitchute.com/video/Zv8ZYDsunraE/

Употреба на маските низ историјата и денес

https://www.bitchute.com/video/qwQOKnAtL5dJ/


Ефектот на маските врз оралното здравје

https://www.bitchute.com/video/9CYVoJQWQptu/

ВИСТИНАТА ЗА МАСКИТЕ

https://www.bitchute.com/video/Ygg4ctcsEiy4/

НОВИ СТУДИИ ГО ПОТЕНЦИРААТ РИЗИКОТ ОД МАСКИТЕ КАЈ ДЕЦАТА

https://www.bitchute.com/video/9uYlrnkhOSgv/

МАСКИТЕ KAKO МЕРКА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД КОВИД 19

https://www.bitchute.com/video/ACB0GSyK87Fw/

Проф. д-р Долорес Кејхил за заштитната улога на маските во борбата со КОВИД 19

https://www.bitchute.com/video/9BTLfnUD7e4G/

Роберт Ф. Кенеди Јуниор и Џереми Хамонд: ЗА МАСКИТЕ И НАУКАТА

https://www.bitchute.com/video/x4jqNGOWSPAU/

Нова студија повторно фрли сомнеж за ефикасноста на маските

https://www.bitchute.com/video/1o8QY8Oaz0ud/

Експерти за заштита при работа за ефикасноста и ефектите од маските

https://www.bitchute.com/video/n7Q4CwtpMeVS/

 

Забелешка: Податоците ќе се ажурираат со нови информации.

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.