Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Научна конференција 2019 -Агенда

Научна конференција на тема: Вакцините во 21 век – предизвици со кои се соочуваме Скопје, 20-21 септември 2019

 

 

Агенда 20.09.2019 (петок)

 

 

18:00 – 18:15

Вовед во сесија 1

Правни и социолошки аспекти на задолжителноста/присилноста на одредени медицински интервенции

 

 

модератор (Гордана Гоџо, Здружение за заштита на човекови права ОД НАС ЗА НАС Скопје)

18:15 – 18:45 Правата и обврските кои произлегуваат од Уставот, законите и ратификуваните меѓународни конвенции во однос на правото на избор и слободата на убедување Љупка Еленова, адвокат
18:45 – 19:15 Информираната согласност и нејзините исклучоци – Конференција Овиедо

Дискриминација на невакцинираните во однос на вакцинираните деца во контекст на меѓународното право

Нина Атанацковиќ Суломар, правник (Србија)
19:15 – 19:30 Кафе пауза
19:30 – 20:00 Принципот на еднаквост и еквивалентност во правото; одговорност за создадениот ризик;

Дискриминација на здравите во однос на пациентите со контраиндикации;

Незаконско заплашување на лекарите кои се борат за правата на пациентите,со закани дека поради извршување на своите должности ќе останат без работата

Милина Дориќ, адвокат семејно право, правa на децата, човечки права и заштитa на правата на пациентите (Србија)
20:00 – 21:00 Прашања од публика

Дискусија и заклучоци

сите

 

 

 

Агенда 21.09.2019 (сабота)

 

 

10:00 -10:15  

Вовед во сесија 2

Медицина базирана на докази

 

 

модератор, Весна Симонова

Здружение за заштита на правата на пациентите „Здравје со игла не влегува“

 

10:15 – 11:00

Вакцинирање-здравствена потреба или догма без поткрепа

Проблематични страни на вакцинирањето

Етички аспект на законската обврска

д-р Лидија Гајски, спец. интернист

(Хрватска)

 

 

11:00 – 11:45

Патолошки имун одговор како резултат на продолжена имунолошка провокација со инвазивни вакцини

Имуно-биолошки механизми кои можат да го променат имуното здравје на примателите на вакцини

д-р Среќко Сладољев, PhD имунолог, поранешен раководител на Одделот за истражување при Имунолошкиот завод во Загреб, член на Хрватската академија на науки и уметности на дијаспората (Хрватска)
11:45 – 12:00 Дискусија сите
12:00 – 12:15 Кафе пауза
12:15 – 12:45 Дали вакцините имаат улога во настанувањето на регресивната форма на аутизмот? Проф. д-р Владимир Трајковски, редовен професор по Хумана генетика, Медицински основи на инвалидноста, Физиологија и функционална анатомија, Аутистичен спектар на нарушувања, Претседател на МНЗА
12:45 – 13:15 Превенција vs Профит

Се што не сте знаеле за малите сипаници (морбили), а сте можеле да прашате

Информации vs дезинформации во 21. век

д-р Јована Стојковиќ, спец. психјатар, Претседател на движењето Живеам за Србија и на Здружението на граѓани Право на избор (Србија)
13:15 – 13:30 Дискусија сите
13:30 – 14:00 Идеолошки конструкции на вакцинација

Социјалните аспекти на медицината и вакцинацијата

Методолошки дизајн на студиите кои се занимаваат со ефикасноста и безбедноста на вакцините

Матеја Черниќ, PhD, социолог, асистент предавач, Школа за напредни социјални студии (School of Advanced Social Studies – SASS) (Словениjа)
14:00 – 14:30 Ефикасност vs безбедност на вакцините

Задолжително вакцинирање во Хрватска- сите го препорачуваат, никој не презема одговорност кога работите ќе тргнат на лошо

Приказ на случај

д-р Алма Демировиќ, PhD спец.патолог

научен соработник, Хрватско здружение на родители активисти

(Хрватска)

14:30 – 14:45 Дискусија сите
14:45 – 15:45 Пауза за ручек
15:45 – 16:00 Вовед во сесија 3

Превенција во 21. век

модератор, Весна Симонова

Здружение за заштита на правата на пациентите „Здравје со игла не влегува“

16:00 – 16:30 Вакцините, свеста и Хипократ, некаде помеѓу нив…

Здравствена превентива

Дали ја разбираме правилно?

д-р Јадранка Бибан, спец. гинеколог, нутриционист

Основач на проектот 8-КА

16:30 – 17:00 Алтернативни и докажани начини на превенција од заразни болести

Имаме ли алтернатива? Која превенција да се избере и зошто?

Весна Симонова, фармацевт, спец.фармакоинформатика, хомеопат, Македонско здружение за заштита на човекови права „Здравје со игла не влегува“
17:00 – 18:00 Прашања од публика

Дискусија и заклучоци од Конференцијата

сите

 

 

2024 © Developed by PROCESS IN. Hosted by  INHOST.